DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
30 Haziran İngiliz Basını Özeti

30 Haziran İngiliz Basını Özeti

İngiltere gündeminde 30 haziran’da Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen saldırı vardı. Hangi gazete terör saldırı için ne yazdı? İşte 30 haziran İngiltere basını özetleri;

30 Haziran’da Financial Times, The Guardians, İndependent, The Times gibi önemli gazetelerin gündeminde İstanbul Havalimanı’nda gerçekleşen terör saldırısı vardı.1- financial timesFinancial Times Gazetesinin uluslararası ilişkiler editörü David Gardner, bugünkü analizinde Türkiye’ye yer verdi. Türkiye’nin cihatçı tehditle başa çıkması için dış yardıma ihtiyacı olduğunu söyleyecen Gardner analizine böyle devam etti.İstanbul ve Ankara’da son bir yılda yaşanan saldırıların sonuncusu, “Irak ve Suriye’deki girdabın Türkiye’yi ne kadar derine çektiğinin bir göstergesi”.Türkiye’de en son Atatürk Havalimanı’ndan gerçekleşen terör saldırı için Gardner, “Irak ve Suriye’deki girdabın Türkiye’yi ne kadar derine çektiğinin bir göstergesi” diyor.Gardner Türk yetkililerin saldırının arkasında IŞİD olduğunu söylemesine rağmen, IŞİD terör örgütünün saldırıyı üstlenmediğini de hatırlatıyor ve analizine şu şekilde devam ediyor.IŞİD Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Türkiye’nin hava üslerini IŞİD’e yönelik oluşturulan uluslararası koalisyona açmasının ardından düşman olarak görmeye başladığını kaydeden Gardner, bunun sebebinin IŞİD’in Türkiye’yi silah ve gönüllü savaşçıların geçişi için son koridor olarak görmesinin olabileceğini kaydetti.”Suriye’deki iç savaş boyunca Erdoğan Türkiye topraklarının cihatçıların ‘boru hattı’ olmasına izin verdi. IŞİD bu fırsatı, Türkiye içinde hücre kurmak için kullandı…”Gardner makalesinde Ergenekon davası ve Gülen hareketine yapılan operasyonlara da yer verdi. Ergenekon davası sürecinde yüzlerce askerin görevden alınması askeri istihbaratı kötürüm bıraktığını ve Gülen hareketine yapılan operasyonların polis istihbarat birimini olumsuz etkilediğini söyledi. “Türkiye’de görevden alınan istihbarat yetkilileri, ülkenin bağışıklık sistemini zayıflattı” yazıyor.

Gardner makalesini şu sözlerle bitiriyor; 

“Türkiye’nin yöneticileri IŞİD’den çok PKK’yı varoluşsal bir tehdit olarak görüyor. Bu son trajediden sonra bu durum değişebilir ve Türkiye’nin bu tehditle baş edebilmek için müttefik ve dostlarının her türlü yardımına ihtıyacı var.”


 the guardianGuardian Gazetesi yazarı Simon Tisdall’ın gündeminde de Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen saldırı vardı.AK Parti hükümetinin IŞİD’e silah göndermek, petrol ticaretine yardım etmek gibi iddialarla karşı karşıya olduğunu hatırlatan Tisdall, iddialar nedeniyle Türkiye’nin üstü kapalı IŞİD’e destek verdiğini yazdı.Recep Tayyip Erdoğan’ın Kürtleri IŞİD’den daha büyük tehlike olarak gördüğünü yazan Tisdall makalesine şu şekilde devam etti;”Bu iddialar bir yana, Erdoğan, Suriye ve Irak’taki cihatçılarla savaşan Kürt milislere destek vermeyi reddederek, dolaylı şekilde IŞİD’e destek vermekle suçlanıyor…”Türk yetkililer son aylarda, IŞİD’ın düzenlemiş olduğu saldırılarda, en azından ilk anda Kürtleri sorumlu tuttu. Bu da resmi daha bulanık hale getirdi ve IŞİD’e verilecek cevabı karmaşıklaştırdı…”Bakanlar şu ana kadar IŞİD’in Türkiye içinde hücreleri olduğunu reddetti. Ama son zamanlardaki gözaltılara bakılınca bu iddiayı savunmak giderek güçleşiyor.”Görünen o ki, Erdoğan’ın ülkede olan her kötü şeyden Kürtleri sorumlu tutması artık işe yaramıyor. Türkiye halkı Erdoğan’ın cihatçı tehdide bilerek gözlerini yummasının bedelini çok ağır şekilde ödüyor.”


1- financial timesFinancial Times’ta yer alan başka bir makale de ise Terör saldırılarının Türkiye’ye verdiği zararı inceleten bir makale yer alıyor.Financial Times gazetesine göre Türkiye’de gerçekleşen terör saldırıları “Dünyanın en iyi performans gösteren gelişmekte olan ekonomilerinden biri olan Türkiye ekonomisine darbe indirme riski taşıyor.”Atatürk Havalimanı’nda yapılan saldırının İstanbul’da gerçekleşen terör saldırılarının dördüncüsü olduğunu hatırlatan gazete, turizmin terör saldırıları nedeniyle geçen yıla göre %50 zarar gördüğünü ve “Turist sayısındaki düşüş daralmakta olan cari açığı kötü etkileyebilir”yazıyor.Gazeteye Türkiye hakkında konuşan Turizmciler yaşanan olayları “Kabus” olarak niteliyor ve birçok turistin rezervasyonlarını iptal ettiğini ve Türkiye’ye gitmeye çekindiklerini söylüyor.25 yıldır Avrupalı ve Latin Amerkalı turistlere rehberlik yapan bir isimde turizmin geldiği son noktayı şu sözlerle tanımladı; “Herhangi bir iptal olmadı çünkü zaten son zamanlarda hiç müşterimiz yoktu”Ekonomist ve yatırımcılara göre, bu tarz saldırılar Türkiye ekonomisini global finans piyasalarındaki şoklara karşı da daha kırılgan hale sokuyor.


independentİndependent gazetesinin gündeminde de Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen saldırı vardı. Gazete Türkiye için şu başlığı kullandı; “Türkiye’nin geleceği lime lime”

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt içinde otoriter siyaseti nedeniyle daha çok eleştirilirken, yurt dışında da giderek yalnız kalıyor. Kürtlerle kanlı çatışmalar ve IŞİD tehdidi artıyor” diye başlıyan makalede, Türkiye’nin ekonomik nedenlerden dolayı Türkiye’den özür dediğini yazıyor.

Makale  “Erdoğan’ın iç ve dış politikaları, Türkiye ekonomisinin en önemli dayanaklarından birine [turizm] çok ciddi zarar verdi” diye sona eriyor.


the timesTimes gazetesinde yer alan analizde ise cihatçıların Türklerin en çok korktuğu taktikleri kullanmaya başladıkları ifade ediliyor.Son 1 yıl içinde yaşanan saldırıların ardından Türkiye’nin adının terörle birlikte telaffuz edilir hale geldiğini belirten gazete, Atatürk Havalimanı’ndaki saldırının öncekilerden çok daha koordine ve cüretkâr olduğunu belirtiyor.Analiz şöyle devam ediyor:“Türkiye son iki yıldır, cihatçıların kendi toprakları içindeki ve Suriye sınırındaki hareketlerine göz yumdu. Önlem almaya başladığında ise IŞİD Suriye’deki en korkulan grup haline gelmişti bile…”IŞİD Türkiye’de ilk saldırılarında Kürtleri hedef alıyordu. Ama artık hedef kitlesini genişletti. Turistleri ve Türk sivilleri hedef almaya başladı. Salı günkü saldırının mesajı açıktı: Hiç kimse ve hiçbir yer güvenli değil…. Havalimanındaki saldırı Türkiye’nin İsrail ve Rusya ile ilişkilerini onarma adımlarından bir gün sonra yaşandı. Uzun vadede IŞİD’in Orta Doğu’da hakim olduğu bölgelerden çıkarılacağından şüphe yok. Görünen o ki, Türkiye bunun bedelini ağır ödeyecek.”