DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
96 yaşındaki Alman kadına nüfus sayımı eziyeti

96 yaşındaki Alman kadına nüfus sayımı eziyeti

Almanya’da bunama hastalığından mustarip 96 yaşındaki kadın nüfus sayımı formlarını doldurmadığı için para cezası ödemek zorunda. Formlar 60 sayfadan ve 183 sorudan oluşuyor ve yaşlı kadının bu sorulara cevap vermesi imkansız. Almanya’da nüfus sayımına herkes katılmıyor. Bunun yerine temsili bir sonucu verebilecek nitelikte bir grup insan seçiliyor ve bu insanlardan nüfus sayımı için sadece kimlik

Almanya’da bunama hastalığından mustarip 96 yaşındaki kadın nüfus sayımı formlarını doldurmadığı için para cezası ödemek zorunda. Formlar 60 sayfadan ve 183 sorudan oluşuyor ve yaşlı kadının bu sorulara cevap vermesi imkansız.

Almanya’da nüfus sayımına herkes katılmıyor. Bunun yerine temsili bir sonucu verebilecek nitelikte bir grup insan seçiliyor ve bu insanlardan nüfus sayımı için sadece kimlik bilgileri istenmiyor. Bu yüzden de adına mikro nüfus sayımı (Mikrozensus) deniyor.Gruba dahil edilen insanlar 60 sayfadan oluşan bir kitaptaki 183 soruyu cevaplamak zorunda. Bu soruları cevaplamak için sağlığı yerinde insanlar bile saatlerce uğraş veriyor. Sorun da işte burada başlıyor. Sağlıklı insanlar bile bu kadar zorlanırken, gruba dahil edilen yaşlı insanlar ne yapacak? Bu sorunun cevabının henüz bulunmadığını 96 yaşındakiAnneliese Winkelmann’ın başına gelenler açık bir şekilde ortaya koyuyor.

72 YILLIK OĞLUNU BİLE TANIMAYACAK KADAR HASTA

Winkelmann, 14 yıldır huzurevinde yaşıyor ve iki yıldır da ağır derecede bunama hastalığından mustarip. Bakıma muhtaçlık derecesi en yukarıda olan insanlar arasında yer alan kadın çoğu zaman 72 yaşındaki oğlunu bile tanımıyor. İşitme cihazını takmayı sık sık unutan, diş protezini çoğu kez oraya buraya koyan, hatta çöpe atan kadının 60 sayfalık şahsi soruları cevaplaması imkansız.Winkelmann bu durumu Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Enformasyon ve Teknik İşletmesi’ne de (IT) bildirmiş. Aldığı cevap şu olmuş: Cevaplamaya mecbursunuz! Yaşlı kadın bu cevabı almakla da kalmamış, yeni yıla girerken vatandaşlık görevini hala yerine getirmediği için kurumdan bir de tehdit almış.

NÜFUS SAYIMI İÇİN FORM DOLDURMAK HASTA VE YAŞLILAR İÇİN DE MECBURİ

IT sözcüsüne göre bu görev yerine getirilmediği takdirde ilk aşamada 200 Euro para cezası veriliyor ve eğer bir kişiye bu görev verilmişse hasta da olsa yaşlı da olsa yerine getirmesi mecburi. Gerçi bu soruları yaşlı kişinin diğer işlerini de üstlenen ve en doğru cevapları verebilecek insanların cevaplaması da mümkün.Winkelmann söz konusu olduğunda bunu yapabilecek kişiler iki oğlu. Ancak sorular o kadar detaylı ki, bazı soruların cevabını doğru olarak onların vermesi bile imkansız. Örneğin gittiği okullar, aldığı meslek eğitiminin tarihi gibi sorulara doğru cevap vermeyi kimse taahhüt edemiyor. Bu yüzden 72 yaşındaki oğlu Wolfgang Winkelmann, formu doldurmayı mecburi hale getirmenin yanlış olduğunu söylüyor ve şöyle diyor: “Bir anketin amacı herhangi bir şeyi uydurmam olamaz.”

İLK UYARI MEKTUBUNU BİLE REKLAM ZANNEDİP ÇÖPE ATMIŞ

Ancak para cezasını ödememek için uydurmak tek çare gibi görünüyor. Gönderilen ilk mektubu annesinin reklam zannedip çöpe attığını düşünen Winkelmann, durumdan ancak para cezası uyarısı geldiğinde haberdar olduğunu dile getirdi. Winkelmann, bu parayı asla ödemeyeceğini söylüyor.Mikrozensuns, vatandaşların ekonomik ve sosyal durumlarına dair bilgi topluyor. Bu sayede farklı yaş gruplarından insanların yaşam tarzı hakkında bilgi elde ediliyor. Örneğin bu şekilde kaç kişinin yalnız yaşadığı, kaç kişinin vasıflı veya vasıfsız olduğu, bakım hizmeti alıp almadığı, hatta sigara içip içmediği öğreniliyor.

YENİ NÜFUS SAYIMINDA 214 SORU VAR

Bu yönüyle nüfus sayımı çok yararlı. Ancal 2017 yılı için düşünülen nüfus sayımı için hazırlanan formlarda cevaplanması gereken 214 soru var. Yaşlı ve hastaların katılma mecburiyetinde ise değişiklik yok.KRV’de nüfus sayımı için yaklaşık 76 bin hane seçilmiş. Sayım için  matematikteki tesadüf kurallarına başvuruluyor.