DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
AB: Ayrılma süreci gecikmesin!

AB: Ayrılma süreci gecikmesin!

AB, Brexit sonucunun ardından İngiltere’nin ayrılma sürecinin gecikmemesini dile getirdi. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’dan önemli açıklama

23 haziran tarihinde gerçekleşen AB referandumundan çıkan sonuç AB’den çıkma yönünde oy kullananları sevindirdi. Brexit sonucunun ardından İngiltere’nin AB’den çıkma sürecinin 2 yılı aşkın bir zaman alacağı ifade edilmişti. Bu süreç ülkede yaşanan belirsizliğe tut biber olacağına dikkat çekiliyor.

junckerAB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’den gündeme ilişkin bomba bir açıklamada bulundu. Jean-Claude Junker “Kalan 27 üyenin birliğinin devam edeceğini” ifade etti.Brexit sonucunun ardından istifa edeceğini duyuran İngiltere başbakanı David Cameron, Lizbon Anlaşmasını yerine gelecek olan isimin görevi olacağını açıkladı.İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı borsaları alt üst etti. Dünya genelinde düşüş yaşanırken, İngiliz sterlini ciddi rakamlarda düşmeye başladı.

Brexit kararının ardından önemli toplantı

İngiltere’de oylanan referandum çıkan Brexit’in hemen ardından sıcak görüşmeler başladı. Avrupa Birliği  Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bir toplatı düzenledi. Toplantıya katılanlar ise Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte oldu. Çok hararetli geçen toplantıda kriz görüşmeleri yapıldı.Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’un düzenlediği toplantı sonrası İngiltere’nin AB’den ayrılma kararından üzüntü duydukları fakat alınan bu karara saygı duyduklarını ifade etti. Jean-Claude Juncker, “İngiltere hükümeti, süreç ne kadar acılı olursa olsun İngiliz halkının bu kararını en kısa zamanda uygulamalı. Gecikmeler belirsizliği gereksiz şekilde uzatır” dedi.

Dünya liderlerinden gelen tepkiler

İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn: Avrupa Birliği’nden ayrılmamız için müzakerelerin başlatılması kapsamında Lizbon Antlaşması’nın 50. maddesinin derhal yürürlüğe girmesi gerekiyor.”Hollanda Başbakanı Mark Rutte:  “Referandum sonucunu hayal kırıklığı olarak görüyorum.”İspanya Başbakanı Mariano Rajoy:  “İlk olarak sakin olunmasını istiyorum. Hem İngiltere’deki İspanyol işçiler ve işverenler hem de İspanya ile diğer AB ülkelerindeki İngiliz çalışanlar sakin olsun. İngiltere’nin AB’den ayrılması en az 2 yıl alacaktır. Bu sırada AB ile İngiltere arasındaki ilişkilerde hukuki durum kesinlikle değişmeyecektir. İlk kez bir ülke AB’den ayrılsa da anlaşmalar gereği bu sürecin müzakere edilerek olması gerekir”Almanya Başbakanı Angela Merkel: Angela Merkel, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararına çok üzgün olduğunu açıkladı. İngiltere için zor bir süreç olduğu ifade eden Angela Merkel, ‘AB’nin varlık nedeninin unutulmaması gerek’ dedi.Ve bir çok önemli isim İngiltere’nin bu kararına sert tepki gösterdi.