DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
AB Komisyonu’ndan Almanya’ya son uyarı!

AB Komisyonu’ndan Almanya’ya son uyarı!

Avrupa Birliği Komisyonu, hava kirliliğinin çok fazla olmasından dolayı Almanya’yı son kez uyardı. Şayet bu uyarı sonrasında hava kirliliği değerlerinde kısa bir süre içinde iyileşme olmazsa Almanya’ya Avrupa Adalet Divanı’nda dava açılacak.Almanya’nın davadan kurtulması için çok kısa bir süre içinde azotdioksit (NO2)yoğunlaşmasını azaltması gerekiyor. Bu madde ulaşım, enerji üreten santraller, ısınma için kullanılan enerji yüzünden

Avrupa Birliği Komisyonu, hava kirliliğinin çok fazla olmasından dolayı Almanya’yı son kez uyardı. Şayet bu uyarı sonrasında hava kirliliği değerlerinde kısa bir süre içinde iyileşme olmazsa Almanya’ya Avrupa Adalet Divanı’nda dava açılacak.Almanya’nın davadan kurtulması için çok kısa bir süre içinde azotdioksit (NO2)yoğunlaşmasını azaltması gerekiyor. Bu madde ulaşım, enerji üreten santraller, ısınma için kullanılan enerji yüzünden açığa çıkıyor. Alman medyasına yansıyan haberlere göre NO2’nin yüzde 40’ından araçların egzozundan çıkan sorumlu. Araçların açığa çıkardığı NO2’nin yüzde 80’inden ise dizel araçları sorumlu.

ALMANYA, YILLARDIR UYARI DİNLEMİYOR

Avrupa Birlği’nde (AB) 2010 yılından bu yana uyulması gereken NO2 sınır değerleri söz konusu. Almanya ise bu sınırı sürekli aşıyor. Araştırmalara göre Almanya’daki 28 bölgede sınır değerleri aşılmış. Özellikle Berlin, Münih, Hamburg ve Köln gibi büyükşehirlerde belirlenen değerler aşılıyor.

BELİRLENEN DEĞERLERİ İKİ AY İÇİNDE AŞAĞI ÇEKEMEZSE MAHKEMELİK OLACAK

Şayet Almanya bu değerleri iki ay içinde değerleri aşağıya çekemezse davalı ülkeler arasına girecek. Ancak sınır değerleri aşan tek ülke Almanya değil. Fransa, İspanya, İtalya ve İngiltere de AB Komisyonu’ndan uyarı almış.AB Komisyonu’nun bu ülkelere tavsiyesi de var. Buna göre bu ülkeler farklı yakıtlara yönelerek araçların yol açtığı hava kirlililiğini azaltabilir. Elektrikle çalışan araçlara geçiş ve bu araçların teşviki ise tavsiyelerin başında yer alıyor.

AVRUPA’NIN HAVASI EN KİRLİ 10 ŞEHRİNDEN 8’İ TÜRKİYE’DE

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ise Avrupa’da en kirli havaya sahip 10 şehrin 8’i Türkiye’de yer alıyor. Avrupa genelinde büyük şehirler arasında bir sıralama yapıldığında İstanbul havası en kötü metropol konumunda yer alıyor. Basına yansıyan haberlerde de dikkat çekici ayrıntıların ortaya çıktığı görülüyor. Medyada ön plana çıkan başlıklar arasında, dünyada her yıl 6,5 milyon insanın hava kirliliğine bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği belirtilirken, Avrupa’nın vizyon kenti Londra geçtiğimiz ay “çok yüksek” hava kirliliği uyarısı yapmış. Türkiye’nin listeye dahil edilmesiyle birlikte, Avrupa’nın havası en kirli 10 şehri arasında ise Batman, Hakkari, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır, Isparta yer aldı.Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) açıklamasına göre en fazla hava kirliliği ni bulunduğu ülkeler Hindistan ve Çin.