DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’tan vize açıklaması

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’tan vize açıklaması

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye ile vize konularına ilişkin açıklama yaptı. Donald Tusk konuşmasında “Müzakereler şüphesiz Ekim ayına kadar sürecek ama giderek yaklaşıyoruz” dedi

Alman gazetesi Bild’e konuşan AB Konseyi Başkanı  Donald Tusk, “Müzakereler şüphesiz Ekim ayına kadar sürecek ama giderek yaklaşıyoruz” dedi.

Tusk, Türk vatandaşlarına ne zaman vize muafiyeti sağlanacağına dair soruya ise, “Türkiye istisnasız tüm şartları yerine getirdiğinde” yanıtını verdi.

Tusk, Türkiye’nin AB üyesi olup olmayacağı sorusunu ise “Mevcut durumunda olmayacak” diye cevapladı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre; Tusk ayrıca, Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğine işaret ederek, “Türkiye zor bir ülke fakat bölgede en güvenilir ülke, ve şu anda zor bir durumla karşı karşıya; her hafta  terör saldırıları, Suriye, Irak ve İran’la güvensiz sınırlar. İlaveten iki milyondan fazla sığınmacı. Bu nedenle onlara hem dayanışma göstermeli fakat aynı zamanda eleştiri yapabilmeliyiz” dedi.

Avrupa’ya göçmen akınını yavaşlatma karşılığında Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisi sağlayan anlaşmada Türkiye’deki terörle mücadele yasaları nedeniyle uzlaşma sağlanamıyor.

AB, Türkiye’nin terörle mücadele yasasını çok geniş bularak gözden geçirmesini istiyor. Türkiye ise güvenlik tehditleri nedeniyle bu yasaya ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

Türkiye, anlaşma çerçevesinde AB tarafından belirlenen 72 kriterden çoğunu tamamladı. AB bundan sonraki süreçte Türkiye’nin aşağıdaki beş kriteri yerine getirmesini istiyor:

– Terörle mücadele yasası ile uygulamaların gözden geçirilmesi- Yolsuzlukla mücadele- Verilerin korunması- Tüm AB üyesi ülkelerle adli işbirliği- AB’nin polis örgütü Europol ile daha sıkı işbirliği