DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
ABD savunma bakanı Carter’dan bomba açıklama

ABD savunma bakanı Carter’dan bomba açıklama

Ashton Carter, Suriye’nin kuzeyinde gerçekleşen operasyonların IŞİD’i hedef alması ve bu konudan Türkiye’den destek beklediklerini açıkladı.\r\n\r\n

Ashton Carter, Suriye’nin kuzeyinde gerçekleşen operasyonların IŞİD’i hedef alması ve bu konudan Türkiye’den destek beklediklerini açıkladı.Hindistan Savunma Bakanı Manohar Parrikar ve ABD Savunma Bakanı Ashton Carter görüştü. Görüşmenin ardından ikili basın toplantısı düzenleyip önemli açıklamalarda bulundu. Basın toplantısının konusu ise Suriye’de gerçekleşen ‘Fırat Kalkanı’ operasyonu oldu. İkili yayın mensuplarının yönelttikleri tüm soruları cevapladı.

IŞİD İLE MÜCADELE EDİN

abd-ypg-firatin-dogusuna-cekiliyorABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Türkiye’nin Suriye Demokratik Güçleri ile çatışmamalarını ve gereken mücadeleyi IŞİD’e göstermelerini istedi. Ashton Carter,  “Türkiye’den IŞİD ile mücadeleye odaklanmış şekilde kalmasını, SDG ile çatışmaya girmemesini istedik. Son günlerde bir dizi temaslarımız oldu.” dedi. ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın bu konuda Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile biraraya geldiğini ve kendisinin de hafta sonu Fikri Işık’la bir görüşmesinin olduğu belirtti.

Soru: “Türkiye, Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) ne olduğuyla ilgili sizin görüşlerinize katılıyor mu?”

Cevap: “Türkiye ile konuştuğumuz konulardan biri, SDG’nin farklı unsurlarının nerede olduğunu açıkça ortaya koymak. SDG içinde YPG ile bağlantılı Kürt gruplar da var. Ortak çıkarımız doğrultusunda ortak düşmanımız IŞİD’i yenilgiye uğratmak adına onlarla çalışıyoruz.”“SDG’nin YPG bölümü hakkında Türkiye’nin tarihten gelen ciddi endişeleri ve pratik bakımdan şu anda bir muhalefetinin bulunduğunu çok iyi anlıyoruz. Türkiye de bizim SDG ile çalışma niyetimizin nedeninin IŞİD ile savaşmak olduğunu anlıyor. Türkiye ile yapabileceğimiz ve yaptığımız SDG içindeki YPG unsurlarının nerede olduklarını, nerede olmadıklarını belirlemek. Hem SDG hem YPG ile mutabakatımız YPG’nin Münbiç operasyonu sonrasında Fırat’ın doğusuna çekilmesiydi ve çekiliyorlar. Doğal olarak bu durum onları Cerablus bölgesine inen Türk güçlerinden ayıracak ve Türk güçlerinin oldukları yerde kalmalarını sağlayacak.”Türkiye’nin başlattığı ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunu desteklediklerini ve ortak düşman olan IŞİD ile hiçbir tarafın karşı karşıya gelmesini istemediğini belirtti.Carter, “İki tarafın birbiriyle karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Birbirleriyle tarihi farklılıkları bulunduğunu da anlıyoruz. Ancak Amerikan çıkarları gayet açıktır. Tıpkı onların istediği gibi IŞİD ile mücadele istiyoruz. Herkese de ‘Gelin önceliklerimizi koruyalım’ diyoruz ve çatışma ihtimalini azaltmak için yardımcı oluyoruz.” dedi.

Soru: “Stratejinizi değiştirmiyorsunuz yani, doğru mu?”

Cevap: “Hayır, stratejimiz gayet başarılı oldu. SDG, Münbiç’te çok etkili olduğunu kanıtladı. Türkiye de sadece IŞİD karşıtı ortak olarak değil, aynı zamanda NATO müttefiki olarak da aşırı derecede etkili.”

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA DESTEK VERDİ

Ashton Carter’in bu çağrısına ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan  “koordineli olmayan çabaların IŞİD ile mücadeleye faydası olmayacağını” şeklinde destek geldi.Bakanlık Sözcüsü John Kirby, “Cerablus’un güneyi ve Münbiç’in kuzeyini, şu anda IŞİD’in bulunmadığı bölgeyi yakından izliyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri ve bazı muhalifler ile SDG içindeki Kürt birimler arasındaki dünkü ve bugünkü çatışmalar, bu eylemler ABD ile koordineli değildir. Biz bunları desteklemiyoruz.” dedi.