DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
AB’den göçmenler ile ilgili radikal çözüm

AB’den göçmenler ile ilgili radikal çözüm

Avrupa Birliği, bazı göçmenleri geri göndermek istiyor ve bunun için bir proje başlattı. Ülkesine geri dönmek isteyenler bu projeni sağladığı maddi yardım ile hayata tekrar başlayabilecek.

Avrupa Birliği (AB), göçmenler memleketlerine dönsün ve oradaki hayata tekrar entegre olsun diye ERIN adlı bir yardım programını hayata geçirdi. Bu program kapsamında göçmenlerin para yardımı ile kendi ülkelerine geri gönderilmeleri öngörülüyor.Ancak yardım bütün göçmenler içingeçerli değil. Sadece Afganistan, Hindistan, İran, Irak’taki Kürdistan Özerk Bölgesi, Merkezi Irak, Fas, Nijerya, Pakistan, Rus Federasyonu’nun Çeçenistan bölgesi, Somali’ye bağlı özerk bölge Somaliland, Sri Lanka ve Ukrayna. Balkan ülkelerinden gelenler bu yardımdan istifade edemiyor. Ancak Kosovalılar için Avrupa Birliği’nin URA2 adlı özel bir yardım programı söz konusu.

AVRUPA BİRLİĞİ SOSYAL YARDIM ALABİLENLERDEN KURTULMAK İSTİYOR

Para yardımın alınabilmesi için göçmenlerden istenen diğer şartlar ise şunlar: AB ülkelerinden birinde sosyal yardım almaya hak kazanmış olmak, ilticası kabul edilmiş bir sığınmacı olmak, zorla evlendirme veya insan kaçakçılığı kurbanı olmak veya insani, siyasi veya uluslararası hukuk çerçevesinde Avrupa Birliği ülkelerinden birinde oturum hakkı elde etmiş olmak.

GÖÇMENLER GÖNÜLLÜ OLARAK AYRILDIKLARINI VE BİR DAHA GELMEYECEKLERİNİ TAAHHÜT EDECEK

Bu şartlardan birini yerine getirip de para karşılığında ülkesine geri dönmek isteyenlerin gönüllü olarak örneğin bir Avrupa Birliği ülkesi olan Almanya’dan ayrıldıklarını ve bu ülkeye bir daha uzun vadeli olarak hiçbir zaman gelmeyeceklerini beyan etmeleri de gerekiyor. Bir diğer talep ise bu gibi insanların yanlarında geri dönmelerine yetecek kadar paralarının olmaması.

BELİRLENEN MİKTAR YENİ BİR HAYATA BAŞLAMAK İÇİN CAZİP GÖRÜNMÜYOR

Bu şekilde dönmek isteyenler 2 bin Euro’ya kadar ERIN yardımı alabilecek. Reşit olmayanlar için biçilen miktar ise 600 Euro’ya kadar. Buna ek olarak seyahat masrafları ve 250 Euro’ya kadar benzin masrafı da karşılanıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ EN KAPSAMLI YARDIMI KOSOVALILARA AYIRDI

Kosovalılar için düşünülen yardım ise daha kapsamlı. Bu kişiler, karşılaştıkları zorlukları aşmak adına 50 Euro’luk bir miktar için başvurabilecek, 600 Euro’ya kadar aylık kira masrafları için ek yardım alabilecek. Ayrınca iş kurmak isteyen Kosovalılara da 3 bin Euro’luk yardım ve eğitim masraflarının bir kısmının karşılanması vaat ediliyor.Yardım programı için gerekli olan paranın yüzde 90’ının AB karşılayacak. Ülkesine geri dönenlerin oradaki hayata tekrar adapte olması için ayrılan parayı ise ERIN programını ayakta tutan ülkeler üstleniyor.