DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
AB’den sonra Almanya da Türkiye’den ekonomik desteği çekiyor

AB’den sonra Almanya da Türkiye’den ekonomik desteği çekiyor

Almanya’nın federal maliye bakanı Wolfgang Schäuble, gazeteci Deniz Yücel tutuklu bulunduğu sürece Türkiye’ye ekonomik destekte bulunulmamasını istedi. Alman devlet televizyonu ZDF’e konuşan Schäuble, “Bu şartlarda tabii olarak ekonomik yardım konusundaki çalışmaları devam ettirmek olağanüstü zor” dedi. “TÜRKİYE VE TÜRKİYE’DEKİ SORUMLULAR İŞBİRLİĞİNİN İLERLEMESİNİ BOZUYOR” Türkiye’nin Almanya’ya daha sıkı ekonomik işbirliği ricası konusu ele alındığında bu ifadeyi

Almanya’nın federal maliye bakanı Wolfgang Schäuble, gazeteci Deniz Yücel tutuklu bulunduğu sürece Türkiye’ye ekonomik destekte bulunulmamasını istedi. Alman devlet televizyonu ZDF’e konuşan Schäuble, “Bu şartlarda tabii olarak ekonomik yardım konusundaki çalışmaları devam ettirmek olağanüstü zor” dedi.

“TÜRKİYE VE TÜRKİYE’DEKİ SORUMLULAR İŞBİRLİĞİNİN İLERLEMESİNİ BOZUYOR”

Türkiye’nin Almanya’ya daha sıkı ekonomik işbirliği ricası konusu ele alındığında bu ifadeyi kullanan bakan, Deniz Yücel’in tutuklanmasından sonra da bunu Türk meslektaşına ilettiğini söyledi. Schäuble’nin anlattığına göre Almanya Türkiye’deki hukuki sürece müdahil olmak istemiyor ancak şunu söylemekten de geri durmuyor: “Türkiye ve Türkiye’deki sorumlular işbirliğinin ilerlemesini bozuyorlar.”

TÜRKİYE’DE SAĞDUYU TEKRAR HAKİM OLMALI

Schäuble ayrıca referandum konuşmalarının ortaya çıkardığı gerilimle ilgili olarak Türk hükümetine çağrıda bulundu ve açıklamalarını ölçülü bir seviyeye çekmesini istedi. Schäuble şöyle konuştu: “Türkiye’de sağduyunun tekrar hakim olmasını umuyorum. Zira şu an bize, Hollanda’ya, Danimarka’ya yaptıkları kesinlikle Türkiye’nin menfaatine değil.”

İŞBİRLİĞİNE ALMANYA KADAR TÜRKİYE DE MUHTAÇ

Türkiye’nin en az Avrupa ve Almanya kadar işbirliğine muhtaç olduğuna değinen Wolfgang Schäuble, bu yüzden AB’nin de üye ülke Türkiye için ayrılan yardımları kesmeye veya azaltmaya başladığını hatırlattı. Maliye Bakanı, “Buna izin veremeyiz. Gerilimin tarafı olmak istemiyoruz. Bu konuda Federal Hükümet’te hepimiz aynı fikirdeyiz ve tek isteğimiz Türkiye’nin sağduyuya geri dönmesi.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’YE VERİLEN AB YARDIMLARI KESİLDİ

AB Komisyonunun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi  Johannes Hahn da  geçtiğimiz günlerde hukuk devleti benzeri ilerleme sağlanamayan konularda yardımın durdurulduğunu ifade etmişti. Hahn’ın anlattığına göre AB’nin Türkiye’ye 2020 yılına kadar 2 milyar Euro’dan fazla yardımda bulunması gerekiyor. Ancak bu miktarın tamamının ödenmeyeceği açık görünüyor. AB, 2014-2020 yılları arasında Türkiye’ye 4 milyar 45 milyon Euro tutarında bir yardımda bulunacaktı. Ancak Hahn’ın anlattığına göre bu zamana kadar bu miktarın sadece 167 milyon 300 bin Euro’su ödendi. Bu ödemelerde Türkiye’deki ilerlemeler belirleyici rol oynadı.