DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Acaba siz de alışveriş bağımlısı mısınız?

Acaba siz de alışveriş bağımlısı mısınız?

Alışveriş bağımlısı olmak hem psikolojik bir rahatsızlık hem de bir bağımlılıktır. Yetişkin insanların % 2-8’ inde görülmektedir. Genellikle başlangıcı bireyin aileden ayrıldığı zamanlara yani kredi kartı ya da banka hesabı edindiği zamanlara denk gelir. Hastalık genelde kişinin kendini depresyonda, yalnız ve problemleriyle başa çıkamaz halde hissettiğinde başlar ve gittikçe artarak kontrolsüz alışveriş yapmasıyla kesin olarak

Alışveriş bağımlısı olmak hem psikolojik bir rahatsızlık hem de bir bağımlılıktır. Yetişkin insanların % 2-8’ inde görülmektedir. Genellikle başlangıcı bireyin aileden ayrıldığı zamanlara yani kredi kartı ya da banka hesabı edindiği zamanlara denk gelir. Hastalık genelde kişinin kendini depresyonda, yalnız ve problemleriyle başa çıkamaz halde hissettiğinde başlar ve gittikçe artarak kontrolsüz alışveriş yapmasıyla kesin olarak ortaya çıkar. Kişi alışveriş yaparak rahatlamış, mutlu, güçlü ve kendini diğer insanlardan daha üstün hissetmeye başlar.Alışveriş bağımlılığının diğer adı Onyomani dir. Bu hastalar çoğu zaman ihtiyaç dışı ve kontrolsüz bir şekilde para harcama, aşırı alışveriş yapma arzusu, para harcama ile ilgili yoğun bir zihinsel meşguliyet içindedirler.

Acaba siz de alışveriş bağımlısı mısınız?

Siz de kendinizi iyi hissetmediğiniz zamanlarda para harcamak için güçlü bir istek duyuyorsanız,Zamanınız ve enerjiniz olmadığı zamanlarda bile alışveriş ve para harcama için bir şeyler sizi zorluyorsa,Harcamalarınız artık yakın çevrenizde endişeyle karşılanıyorsa,İhtiyacınız olmadığı halde ya da hiç kullanmayacak olsanız dahi satın aldığınız eşyalar oluyorsa,Aşırı harcadıktan sonra pişmanlık, endişe hali ve suçluluk duygusu hissediyorsanız,Bazen de alışveriş için kendinizi mecbur hissediyorsanız siz de alışveriş bağımlısı olabilirsiniz.

Alışveriş bağımlılığından kurtulmak için neler yapabilirsiniz?

Mutsuzken sakın alışverişe çıkmayın: Bu rahatsızlığı yaşayan bireylere özellikle sıkıntılı veya mutsuz olunan dönemlerde alışverişe çıkmamaları öneriliyor.Alışveriş listesi yapın: Eğer alışverişe listesiz giderseniz, ihtiyacınız olmayan şeyleri almış olarak alışverişten dönebilirsiniz.Kredi kartınızı evde bırakın: Yanınıza sadece bir miktar para alarak alışverişe çıkın. Çünkü kredi kartını kontrolsüz kullanarak sahip olmadığınız bir parayı harcar ve zamanla içinden çıkılmaz bir borç batağına girebilirsiniz.Alacağınız şeyin gerekli olup olmadığını mutlaka düşünün:  Bir şeyin ucuz olması onun alınması için yeterli değildir, önemli olan sizin için ne kadar gerekli olduğudur.Alırken ani karar vermeyin: Bir kıyafeti giyseniz, çok yakışsa çok da beğenseniz, hemen almayın.Sosyal aktivitelere katılın: Alışveriş yaparak mutlu olmak yerine sinemaya, tiyatroya gitmek, açık alanda yürümek ya da arkadaşlarınızla bir araya gelmek gibi aktiviteleri deneyin. Göreceksiniz ki çok daha mutlu olacaksınız.Tüketici olmak yerine üretici olun: Özellikle sanatsal faaliyetlere katılarak ürettiğiniz sanatsal ürünler mutlu olmanıza yardımcı olabilir.Gerekirse bir uzmana başvurarak yardım almaktan çekinmeyin.