DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
AĞAÇ KÖKÜNDE BÜYÜR

AĞAÇ KÖKÜNDE BÜYÜR

Ağaç kökünde büyür ve yetişir, sözünü felsefi ve bilimsel açıdan incelediğimizde ne kadar doğru olduğunu görürüz. Asırlardır kökünü ve kökenini devam ettiren milletler, devletler ve kurumların olduğunu biliyoruz. Ülkemizdeki siyasi konjonktür açısından baktığımızda, bu kavramın ne kadar doğru olduğunu da kavramış olacağız.1946 yıllında Türkiye'de çok partili siyasi yaşama geçilmiş ve onlarca parti kurulmuş. Belli bir zaman sonra bu partiler işlevlerini veya bazı nedenlerden

Ağaç kökünde büyür ve yetişir, sözünü felsefi ve bilimsel açıdan incelediğimizde ne kadar doğru olduğunu görürüz. Asırlardır kökünü ve kökenini devam ettiren milletler, devletler ve kurumların olduğunu biliyoruz.

Ülkemizdeki siyasi konjonktür açısından baktığımızda, bu kavramın ne kadar doğru olduğunu da kavramış olacağız.1946 yıllında Türkiye'de çok partili siyasi yaşama geçilmiş ve onlarca parti kurulmuş. Belli bir zaman sonra bu partiler işlevlerini veya bazı nedenlerden dolayı varlıklarını devam ettirememişler, siyasi tarihte kaybolmuşlardır.

Günümüze kadar gelebilen CHP 'Cumhuriyet Halk Partisi' ve 1969 yılından bu yana siyasi geleneğini sürdüren MHP 'Milliyetçi Hareket Partisi'. Ayrıca aklımızda yer alan; Demokrat Parti devamı olan Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi, Anavatan Partisi vs. Geriye dönüp baktığımız zaman bu partiler içerisinde hayatını günümüze kadar devam ettiren ve tabanı olan partiler; CHP ve MHP'dir.

Hiç  bugüne kadar merak etmediniz mi?

Onlarca parti bu siyasi arenadan neden kayboldu?

Sebebi gayet net ve açık; köklerinin zayıf olmasından, belli güruhların ve sermayesine sermaye katan zatların ülkenin öz sermayesini kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek çabasıyla oluşturulmuş misyon partileri olmasından, kendi çevrelerini koruyup kollayan, ticari rantları hep kendi misyonları doğrultusunda pay eden siyasi zihniyetin halkı görmezden gelerek muktedir olma yoluna gitmeleri kendi kendilerinin sonlarını getirmiştir.

Zira bu yaklaşımlar halk nezdinde zamanla demokrasinin olmazsa olmazı olan seçimlerde gereken cevabı almıştır. Bugün marjinal parti olarakta gördüğümüz CHP ve MHP üzerinde siyasi oyunlar oynanmaktadır. Parti içerisindeki muhalifler ve parti dışındaki siyasi kaşımalar her iki partiyi de gerek siyasi tarftarları, gerekse de başka siyasilerin gözünde basitleştirmek argümanlarını oluşturmaya çalışmaktalar.

Burada CHP ve MHP liderlerinin ve siyasi kurmaylarının yanlış siyasi stratejileri ve tercihleri parti içinde ortamın kaynamasına sebebiyet vermektedir. MHP lideri,  tam adına layık gerçek bir Türk beyefendisi ne var ki siyasette istenilen başarıyı ve şansı yakalayamamıştır. Bu başarısızlığı sırf genel başkana fatura etmek en büyük aymazlık olur.

Bu başarısızlıkta partinin en alt kademesinden en üst kademesine kadar herkesin hataları ve basiretsizliği söz konusu. Hangi siyasi parti olursa olsun kendi içlerinde kaynama başlamışsa bir şekilde seçmen veya partililer üzerinde olumsuzluğa neden olacaktır.

Hiç kimse kendi koltuğunu düşünerek şu an ülkemiz üzerinde dolaşan kara bulutların daha da kararmasına sebebiyet veremez. Ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri muhalefet sorunudur. Ülkenin sorunlarına ve geleceğine kendi iç çekişmelerinden dolayı kayıtsız kalmaları endişe verici.

Bu gemi batarsa hepimiz batarız!

Tabanın ve örgütlerin sesine kulak verilmelidir. Madem demokrasiye inanıyoruz o zaman parti içerindeki her fikre saygı duymak gerek. Genel Başkan Yrd. Ümit ÖZDAĞ'ın istifa etmesi onurlu ve yerinde bir davranıştır.

İl veya İlçe yöneticilerini görevden almak ve onları görmezden gelmek siyasi etiğe yakışır bir davranış değildir. Yarın seçime gittiğimizde bu yok saydığımız kişilerden nasıl oy alacaksınız?

Artık parti içerisindeki hizipleşmeye son verilmeli, olağanüstü kurultay mı yapılacak, yeni lider mi seçilecek onu derhal hayata geçirmeli. Aksi devam ettiği sürece MHP, üzülerek söylüyorum, barajın altında kalır. Köklü olan bu partiyi budayarak yok etmeye çalışmak isteyenlere fırsat vermemek gerek.

MHP bu ülkenin siyasetinde omurgalı ve köklü partidir. Her ailede olduğu gibi burada da bazı olumsuzluklar söz konusu olsa dahi MHP ülkemizin sigortası olmaya devam edecek.

CHP'nin de artık kendisine çeki düzen vermesi gerek.

Ülkemizin menfaati söz konusu olduğu zaman hiç endişe etmeden köküne yaraşır bir davranış sergilenmelidir. Ana muhalefet olduğunu iktidar partisine hissettirmeli, tabiri caizse korkulu rüyaları olmalıdır. Bu millet gerçekten iktidarından muhalefetine insan gibi huzurlu, mutlu ve refah içerisinde yarınından ümitli olmak istiyor, gözyaşı ve kan istemiyor… Bunu sağlayacak köklü bir siyasi istikrara ihtiyacımız var.

Sevgiyle kalınız.

 

Cenabı Hak'tan bir isteğimiz var,

Mutlu millet güçlü devlet isteriz,

Yoksa bizim işimiz gerçekten zor,

Mutlu millet güçlü devlet isteriz,

 

Esir olanlar bunu iyi bilir,

Millet devlet ile yerini bulur,

Devletsiz bir millet sersebil olur,

Mutlu millet güçlü devlet isteriz,

 

Herkes memnunsa sorun yok demektir,

Sorun çıkar ise dert çok demektir,

Güçsüz devlet millete yük demektir,

Mutlu millet güçlü devlet isterisiz,

                                       Yusuf TUNA