DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Ağır okul çantalarındaki büyük tehlike! Okul çantası nasıl seçilir?

Ağır okul çantalarındaki büyük tehlike! Okul çantası nasıl seçilir?

Okul çantalarındaki büyük tehlike..Aşırı ağır okul çantaları çocuklarda omurga eğriliklerine neden olabiliyor. Peki sağlıklı okul çantası nasıl seçilir?

Okulların açılması ile birlikte alışverişler tamamlanmaya başladı. Özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu var ki, çocuklarında taşıdıkları okul çantası ağır olduğunda vücut gelişimine zarar verebilmektedir. Omurga eğriliklerine kadar ilerleyebilen rahatsızlıkların meydana gelebileceğini savunan uzmanlar, çanta seçimine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.agir-okul-cantasiFizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, “Sırt çantaları, okul çağlarındaki çocuklarda en çok karşılaşılan yüklenme sebebidir. Ağır kaldırmak omurgaları aşırı stres ile zorlar. Bu stres, çocuklarda henüz gelişmekte olan eklem, kas ve bağ dokularında gerginliğe ve dolayısıyla ağrılara sebep olur. Bunun için sırt çantaları, çocuk vücut ağırlığının yüzde 10’undan az olmalı, çantalar uzun süre taşınmamalı, ayakta uzun süre kalınacaksa çıkarılmalıdır. Ağırlık çanta içerisinde uygun dağıtılmalı, çanta askıları geniş ve destekli olmalı, bel desteği, bel kemeri gibi kısımları bulunmalı, mümkünse tekerlekli okul çantaları kullanılmalıdır” açıklamalarında bulundu.Okul çantalarının aşırı ağır olmasının yanı sıra ders esnasında hareketsiz kalan çocukların çoğu ağrılara maruz kalmak zorunda oluyorlar.

Okul çantası ne kadar ağır olmalı?

Okul çantasını kullanacak çocuğun kilosunun yüzde 10’unu geçmeyen bir çanta kullanmalı. Mesela 40 kilo olan bir çocuğun kullandığı çantanın ağırlığı 4 kg olmalı. Ayrıca çantanın ne kadar süre taşındığıda önemli bir konu..Okul çantası nasıl seçilir?

  • Çanta askısı geniş ve omuz pedi bulunan şekilde olmalıdır.
  • Kesinlikle çift askıya sahip olmalıdır.
  • Çantanın sırt pedi kaliteli olmalıdır.
  • Mümkünse bel kayış bağlanabilecek askılara sahip olan çantalar tercih edilmelidir.
  • Çanta içi boş halde iken hafif olmalıdır.
  • Tekerlekli çantalarda kullanım açısından kolaylık sağlayacaktır.
  • Çantanın askılarını sırtınızda iken belinizin 5 cm yukarısına gelecek şekilde ayarlayın. okul-cantasi

Hisar Intercontinental Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Teoman Benli; Gelişme çağındaki çocuklarda özellikle omurganın ön tarafındaki büyüme plakları ağır yük taşıma ve tekrarlayan travmalarla bozulabilir. Bu durum tüm eklemlerle birlikte omurgadaki eklemlerin de erken dejenerasyonuna, büyüme plaklarının erken kapanmasına yol açarak ileri dönemde kamburluğa yol açabilir. Diğer taraftan omurgada çocuklarda görülen özellikle kuyruk sokumu bölgesinde defektif bir alan söz konusuysa; tekrarlayan ağır yük taşımalarıyla liziste kopmalar oluşarak omurga kaymaları görülebilir. Aynı zamanda çocuklarda mevcut olan düzeltilebilir yanlış duruşlar yapısal hale dönüşebilir. Bu nedenle çocuklara sırt çantasıyla ağır yük yüklemek doğru bir şey değil. Son zamanlarda çok yaygınlaşmaya başladığı için çocuklar adına gerçekten sevindiğim tekerlekli çantalar doğru bir tercih. Aslında en iyi çözüm okul içerisinde çocuklara dolap vermek. Çünkü okul çantaları sırtlarındayken karşıdan karşıya geçerken bu sefer dikkatleri de dağılabilir, yaralanma açısından daha sıkıntı olabilir.’ açıklamasında bulundu.