DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bu ağrı kesici ilaçlar kalbi durduruyor, aman dikkat!

Bu ağrı kesici ilaçlar kalbi durduruyor, aman dikkat!

Danimarkalı araştırmacılar, ağrısı olanların sıklıkla kullandığı teskin edici bazı ilaçların kalbi durdurabildiği sonucuna vardı. Araştırmaya göre Ibuprofen ve Diclofenac gibi ağrı kesici ilaçlar bazı durumlarda kalp ve kan dolaşımı sistemi üzerinde ağır yan etki gösterebiliyor. En büyük sorun ise bu gibi ilaçların belli dozajlarda reçetesiz olarak eczaneden alınabiliyor olması. Gentofte’deki üniversite hastanesi kardiyologlarından Gunnar Gislason’a

Danimarkalı araştırmacılar, ağrısı olanların sıklıkla kullandığı teskin edici bazı ilaçların kalbi durdurabildiği sonucuna vardı. Araştırmaya göre Ibuprofen ve Diclofenac gibi ağrı kesici ilaçlar bazı durumlarda kalp ve kan dolaşımı sistemi üzerinde ağır yan etki gösterebiliyor.

En büyük sorun ise bu gibi ilaçların belli dozajlarda reçetesiz olarak eczaneden alınabiliyor olması. Gentofte’deki üniversite hastanesi kardiyologlarından Gunnar Gislason’a göre bu ilaçların bilgi sahibi olmadan, reçetesiz ve  herhangi bir sınırlandırmaya tabi tutulmadan satın alınabiliyor olması topluma endişe etmeleri gereken bir durum olmadığı izlenimini veriyor.

Alman Tıp Ürünleri ve İlaç Enstitüsü de bu ilaçların taşıdığı risklerin öteden beri bilinmesine rağmen bilinçsiz kullanımın devam ettiğine işaret ediyor.

3400 HASTA ÖLMEDEN ÖNCEKİ BİR AY İÇİNDE AĞRI KESİCİ ALMIŞ

Danimarkalı araştırmacılar, Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen, Rofecoxib ve Celecoxib gibi iltihabı önleyen ağrı kesicileri incelemiş ve bu ilaçlarda kan dolaşımını riske sokan yan etkiler gözlemlemiş. Araştırma kapsamında 2001 ila 2010 yılları arasında kalbi duran 29 bin hastanın aldığı ilaçlar mercek altına alınmış. Bu hastaların 3 bin 400’ünün kalbinin durmasından önceki bir aylık dönem içinde ağrı kesici ilaç aldığı ortaya çıkmış. Bu ilaçların 1100’ünün Ibuprofen, 545’inin ise Diclofenac olduğu anlaşılmış.

DİCLOFENAC ALANLARIN KALBİNİN DURMA RİSKİ YÜZDE 50 FAZLA

Diclofenac’ın kalp durmasında oynadığı role de eğilen tıpçılar şu sonuca ulaşmış: Diclofenac alan bir hastanın kalbin durma ihtimali ağrı kesici almayan hastalara göre yüzde 50 oranında daha fazla. Ibuprofen’de ise bu ihtimal yüzde 31 daha fazla.

Gislason’a göre bu veriler, ağrı kesici ilaçların masum olmadığını göstermeye yetiyor. Kardiolog bu yüzden  kalp ve kan dolaşımı hastalıklarından mustarip olanlara bu ilaçlardan kaçınmalarını tavsiye ediyor. Zira bu ilaçlar trombositlerin bir araya toplanmasını ve pıhtılaşmayı beraberinde getirebiliyor.

SAĞLIKLI İNSANLAR DA KULLANMAMALI

Gislason Diclofenac’ı sadece kalp hastalarının değil, sağlıklı insanların da almamasını öneriyor. Bunun yerine bu tarz yan etkileri olmayan başka ağrı kesici ilaçların alınmasını isteyen uzman, Ibuprofen’in ise günde 1200 miligramı geçmemek şartıyla alınabileceğini dile getiriyor.

AĞRI KESİCİ İLAÇ BAZI AVRUPA ÜLKELERİNDE SÜPERMARKETLERDE SATILIYOR

Almanya’da ise bu gibi ilaçların yüksek dozda alınması ancak doktorun reçete yazması ile olabiliyor. Ancak doktorun hastanın durumunu iyi tetkik etmiş ve doğru ilacı yazmış olması da önemli. Diğer Avrupa ülkelerinde ise hastaların titiz davranması şart. Zira bu ilaçların sadece eczanelerde değil, süpermarketlerde satıldığı Avrupa ülkeleri bile var.