DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
AİHM’in OHAL Kanunu Kararına Almanya´dan tepki

AİHM’in OHAL Kanunu Kararına Almanya´dan tepki

AİHM’in darbe girişiminden sonra tutuklanan yargıç Zeynep Mercan’ın şikayetinin geri çevrilmesi Alman siyasetinde yanlış bir sinyal olarak değerlendirildi.

AİHM’in darbe girişiminden sonra tutuklanan yargıç Zeynep Mercan’ın şikayetinin geri çevrilmesi Alman siyasetinde yanlış bir sinyal olarak değerlendirildi. Alman siyasiler AIHM´in hukuk devletinin ortadan kalktığı bir dönemde net bir tavır alması gerektiğini savundu.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), yargıç Zeynep Mercan’ın şikayetini geri çevirmesi Alman siyasetinde endişeyle karşılandı. Alman politikacılar, AİHM’nin darbe girişiminden sonra tutuklanan Mercan’a iç hukuk yollarını tüketmediğini ve Anayasa Mahkemesine başvurabileceğini hatırlatmasını siyasi açıdan yanlış bir sinyal olarak değerlendirdi.

AİHM kararı kısmen haklı olabilir

aihmFederal Meclis’in Dışişleri Komisyonu’nda Birlik partilerinin (CDU/CSU) başkanlığını yapan Roderich Kiesewetter, AİHM kararının kısmen haklı olabileceğini, ancak böyle bir kararın aynı zamanda siyasi açıdan yanlış sinyal vermek suretiyle yanlış kişileri güçlendirebileceğini iddia etti. Kiesewetter, yargının bağımsızlığına saygı duyduğunu ancak bu konunun siyasi boyutunu gözden kaçırmamak gerektiğini ifade etti. Politikacıya göre Türkiye gibi AB partneri olan ülkelerde hukuk devletinin bittiği durumlarda BM İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Konseyi’nin prensiplerinin geçerli olması gerekiyor. CDU’lu politikacı, AİHM’nin kararının bu bakımdan Türkiye’nin yaşanmakta olan gerçekleri kaçırdığını ifade etti ve şöyle dedi: “AİHM, net bir sinyal ile Türk yargıcın zor bir durumda iken yaptığı başvuruya karşılık vermeli ve Türkiye’de devlet mekanizmasının siyasi kararlarına karşı hukuk devleti bağlamında etkili metotların artık bulunmadığını aşikar hale getirmeliydi” dedi. Karara bir tepki de Sol Parti’nin Uluslararası İlişkiler Sözcüsü Sevim Dağdelen’den geldi. Dağdelen, AİHM’yi Türkiye’deki antidemokratik gerçeklik karşısında gözlerini yummakla suçladı. NATO üyesi Türkiye’nin artık bir hukuk devleti olmadığını ileri süren politikacı, “Böyle bir durum ortadayken mahkemenin yaptığı gibi olağanüstü bir gelişmeyi görmeyenler körü oynamış ve sorumsuz davranmış olurlar” şeklinde konuştu. AİHM, delilsiz ve gerekçesiz tutuklandığı iddiasıyla AİHM’ye şikayette bulunan Mercan’dan önce Anayasa Mahkemesi’ne şikayette bulunmasını istemiş, Can Dündar’ın tutukluluk halinin bu şekilde son bulduğunu hatırlatmıştı.