DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Alman dış istihbaratından Türkiye’yi çok kızdıracak iddia

Alman dış istihbaratından Türkiye’yi çok kızdıracak iddia

Alman dış istihbarat servisi BND, Türkiye’yi çok kızdıracak bir iddiada bulundu. İstihbarat servisinin başında bulunan Bruno Kahl, Türkiye’de 15 Temmuz’da gerçekleşen askeri darbe teşebbüsünün arkasında Fethullah Gülen ve cemaatine bağlı askerlerin olmadığını iddia etti. BND bu iddia ile referandum yasakları sebebiyle iyice gerilen Türk-Alman ilişkilerinde yeni bir dönemecin işaretini çaktı. Başarısızlıkla sonuçlanan darbe kalkışmasının arkasında

Alman dış istihbarat servisi BND, Türkiye’yi çok kızdıracak bir iddiada bulundu. İstihbarat servisinin başında bulunan Bruno Kahl, Türkiye’de 15 Temmuz’da gerçekleşen askeri darbe teşebbüsünün arkasında Fethullah Gülen ve cemaatine bağlı askerlerin olmadığını iddia etti.

BND bu iddia ile referandum yasakları sebebiyle iyice gerilen Türk-Alman ilişkilerinde yeni bir dönemecin işaretini çaktı. Başarısızlıkla sonuçlanan darbe kalkışmasının arkasında cemaatin olduğuna dair bir delil olmadığını ileri süren BND Başkanı Kahl, “Türkiye buna ikna olmamız için birbirinden farklı alanlarda uğraş verdi. Ancak bizi şu ana kadar ikna etmeyi başarmış değil” diyerek Almanya’nın Türk hükümetinin yanında yer almadığını bir kez daha gösterdi.

İDDİA, İLİŞKİLERDE YENİ BİR DÖNEMECİN İŞARETİ GİBİ

Gülen cemaatini darbenin arkasında görmeyen Alman dış istihbaratı, Türk hükümetinin ‘aşırı islamcı’ ve ‘terörist’ suçlamalarına da itiraz ediyor. Bu cemaati daha ziyade dini ve seküler eğitim için ortaya çıkan sivil bir cemiyet olarak gören BND şefi Kahl, darbeden sonra yaşanan tutuklamalara atıfta bulunarak Türk hükümetinin aldığı kararları ilişkileri daha da gerecek sözlerle eleştirdi.

HÜKÜMET DARBE GİRİŞİMİNİ MEMNUNİYETLE KARŞILADI İDDİASI

Kahl, Türk hükümetinin darbe girişimini bir bahane olarak hoşlukla karşıladığını iddia etti ve darbe girişiminden sonra gerçekleşen tutuklama dalgalarına işaret etti. Kahl’a göre darbe gerçekleşmiş olsaydı tutuklamalar  bu derinlikte ve radikallikte olmazdı.

TASFİYE EDİLECEĞİNİ DÜŞÜNEN ASKERLER DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNDU

Bununla birlikte Kahl, darbenin hükümet tarafından yapıldığı yönündeki iddialara inanmıyor. Hükümet tarafından yürütülen tasfiye dalgasının darbe öncesi başlatıldığına dikkat çeken dış istihbaratın başındaki isme göre ordu içindeki bazı kesimler sıranın kendilerine geleceğini düşündü ve başarısızlıkla sonuçlanıp tasfiyelerine sebep olacak bir darbeye soyundu.