DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Alman medyasından Erdoğan – Merkel görüşmesi

Alman medyasından Erdoğan – Merkel görüşmesi

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in İncirlik isteği, reddedilince Alman medyası ateş topuna döndü. Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği cevap ise bomba etkisi yarattı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in İncirlik isteği, reddedilince Alman medyası ateş topuna döndü. Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği cevap ise bomba etkisi yarattı.28 ülkenin bir araya geldiği NATO zirvesinde de İncirlik krizi bir sonuca bağlanmadı. Geçtiğimiz ay Alman Parlamentosunun 1915 olaylarına ‘soykırım’ demesinin ardından Türkiye İncirlik Üssü’nü ziyarete gelen Alman milletvekillerine izin vermedi. Bu durum Erdoğan ve Merkel arasında bir krize dönüştü.erdogan-putin-gorusme

Alman bakanlara izin verilmedi

Yaşanan bu İncirlik krizi için Ankara’ya giden Almanya Savunma Bakanı von der Leyen görüşmelere katıldı. Yapılan görüşmeler ardından bile Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki askerlerini ziyaret etmelerine izin verilmedi.Çıkmayan onaylar halinde bile Almanya, İncirlik Üssü konusunda gayet inatçı görünüyor. Alman Parlamenterler, daha Türkiye’nin onayı olmadan 17 Eylül’de İncirlik Üssü’nü ziyaret etme kararı aldılar. Almanya Meclis Başkanı Norbert Lammert’e giden bu karar onaylandı. Konu ile ilgili Meclis savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich, Türkiye’nin bu karara izin vermemesi halinde AWACS keşif uçaklarına onay çıkmayacağını açıkladı. Almanya bu konuda resmen Türkiye’yi tehdit etti.

Merkel, İncirlik Üssü için Erdoğan’la görüştü

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Polonya’nın başkenti Varşova’da 28 ülkenin liderlerinin katılımı ile başlayan toplantı sonrası Merkel, Erdoğan ile görüşme yaptı. Merkel, İncirlik Üssü için Erdoğan’dan izin almak ve bu krizin ortadan kalkması için adım attı. Merkel, milletvekillerinin İncirlik Üssü’nde Alman askerlerini ziyaret etmesinin gayet doğal olduğunu, askerlerin oraya gönderilmesine Alman parlamentosunun izin verdiğini, Türkiye’nin güvenliği için orada bulunduklarını anlatmak istedi. Fakat tüm bunlara rağmen Erdoğan’dan İncirlik Üssü için onay çıkmadı.Merkel bu görüşmenin ardından “Bu anlaşmazlıklar bir görüşmeyle giderilemez. Fakat konuşmuş olmamızın da önemli olduğuna inanıyorum” açıklamasını yaptı.

Alman Medyası ateş püskürdü

İncirlik krizini ele alan Spiegel Online’ın verdiği habere göre Merkel’in Erdoğan’dan “yapması imkansız bir talepte” bulunduğunu yazdı. Erdoğan Merkel’in soykırım kararının hükümetin tavrı olmadığını açıklamasını istedi. Bunu açıklaması halinde Alman bakanların İncirlik Üssü ziyaretine izin verileceğini yazdı. Soykırım oylamalarına  Başbakan Merkel, Başbakan Yardımcısı Gabriel, başta Dışişleri Bakanı Steinmeier ile birçok bakan katılmamıştı. Erdoğan’ın bu isteği Merkel tarafından gerçekleşmeyeceğini belirtiyor.