DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Alman okullarında şaşırtan alarm!

Alman okullarında şaşırtan alarm!

Almanya’da birçok anne-baba çocuklarının başında bit bulunca hem paniğe kapılıyor hem de şaşırıyor. Sebebi ise kendi çocuklarında bitin neredeyse adını bile duymamış olmamaları. Gerçekten de Almanya’da son yıllarda özellikle anaokullarında ve ilkokullarda sık sık bit alarmı veriliyor. Alarm, uzmanlar için de şaşırtıcı.Genellikle 8-12 yaş grubundaki çocuklarda görülen bit artık gençlerde, hatta yetişkinlerde bile görülmeye başladı.

Almanya’da birçok anne-baba çocuklarının başında bit bulunca hem paniğe kapılıyor hem de şaşırıyor. Sebebi ise kendi çocuklarında bitin neredeyse adını bile duymamış olmamaları. Gerçekten de Almanya’da son yıllarda özellikle anaokullarında ve ilkokullarda sık sık bit alarmı veriliyor. Alarm, uzmanlar için de şaşırtıcı.Genellikle 8-12 yaş grubundaki çocuklarda görülen bit artık gençlerde, hatta yetişkinlerde bile görülmeye başladı. Hatta öğremenler arasında öğrencilerinden bit geçeceği korkusunu taşıyanlar bile var. Birçok anne-baba ise çocuğunda bit bulduğu zaman bunu utanç verici bir durum olarak gördüğü için okula bildiremiyor.

BİT, PİSLİK VE KİRLİLİĞİN İŞARETİ DEĞİL

Bu durumun utanç verici bulunmasının arkasındaki sebep ise bitin pisliğin ve kirliliğin bir işareti olarak görülmesi. Uzmanlar ise bir çocuğun bitlenmesinin hijyen olmadığını söylüyor. Aksine bit gayet temiz saçta da bulunabiliyor ve yumurtalarını bırakabiliyor.Asıl sebep çocukların birbiri ile temas etmesi olarak gösteriliyor.

SELFİ ÇEKİNEN ÇOCUKLAR BİRBİRİNE BİT BULAŞTIRABİLİYOR

Özellikle elbiselerin, saçların birbirine değmesi veya anaokulunda çocukların aynı yatağı, yorganı kullanması veya ulaşım araçlarındaki koltuklara yaslanması bitin insandan insana geçmesinde başlıca sebepler olarak sıralanıyor. Hatta son yıllardaki artışı çocukların selfi çekinmesine bağlayanlar bile var. Çocuklar selfi çekinirken başlarını birbirine değdirdikleri için bu çok a uzak bir ihtimal değil.

EN ÇOK KIZLARDA GÖRÜLÜYOR, SEBEP UZUN SAÇLAR DEĞİL

Uzmanlara göre bitin sadece Almanya’da değil, dünya çapında tekrar yayılmaya başlamasının asıl sebebi hakkında net bilgi yok. Net olarak bilinen tek şey bit yayılmasının artmış olması. Örneğin Braunschweig Üniversitesi’nin 5-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik beş yıllık bir araştırmasına göre her yıl 10 bin çocuktan 598’inde bit görülüyor. Ancak araştırmacılar sadece saçları kuru olan çocukları inceledikleri için asıl sayının daha yüksek olduğunu söylüyorlar. Tahminlerine göre 10 bin erkek çocuktan 800’ünde ve 10 bin kız çocuğundan 2 bin 400’ünde bit var. Bu da bitin kızlarda çok daha ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor. Sebebi de saçlarının uzun olmasından ziyade bedensel temasa ağırlık veren sosyal davranışlara sahip olmaları.

OKULLAR EN ÇOK TATİL SONRASI ALARM VERİYOR

Araştırmaya göre bit en çok eylül ayının ortasından ekim ayının sonuna kadar olan sürede görülüyor. Diğer aylarda ise belli miktarda seyrediyor. Uzmanlar bunu yaz tatilinin bir sonucu olarak değerlendiriyor ve çocukların tatil aylarında oyun oynarken çok kez saç saça olacak şekilde temas halinde olduklarını hatırlatıyor. Aynı şekilde tatilde bit tedavisinin olmadığı ülkelere giden çocuklar da geri geldiklerinde arkadaşlarına aktaracakları bitleri getirebiliyor. Bu yüzden okullar en çok okul başlangıcında alarm veriyor.

SAÇI ISLAKKEN TARAYIN, BİTE KARŞI ETKİLİ İLAÇ KULLANIN

Peki çocuğunun veya kendisinin bitlendiğini anlayanlar ne yapacaklar? Uzmanlar saçları sık sık yıkamanın çözüm olmadığını söylüyor. Aksine bunun sadece temiz bit sahibi olmaya yaradığını ifade ediyor. Saçları kökünden kestirmek elbette en iyi çözüm ancak birçok çocuk ve ailesi bunu arzu etmiyor. Bu durumda geriye en iyi yöntem olarak bite karşı etkili bir ilaç kullanmak ve saçı ıslakken taramak kalıyor. Uzmanlara göre bu yönteme başvurulduğu takdirde çocuk hemen ertesi gün okula gidebilir. Gerçi bitlerin hepsi ortadan kaldırılmamış olabilir ama başka çocuklara geçmeleri kesinlikle önlenmiş olur.

PANİĞE KAPILMAYIN; BİT SAĞLIĞA ZARARLI DEĞİL

Bununla birlikte bu ilaçlar bazı çocuklarda alerji yapabiliyor veya cildi tahriş edebiliyor. Bu yüzden ilacın reçeteye göre ve gereğinden fazla olmayacak şekilde tatbik edilmesi önemli. Önemli olan bir diğer husus da bitin sağlığa zararlı olmadığını bilmek. Bunu bilenler paniğe daha az kapılıyor.