DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Alman politikacıdan Türklere ‘Ya hayır deyin ya AB’yi unutun’ tehdidi

Alman politikacıdan Türklere ‘Ya hayır deyin ya AB’yi unutun’ tehdidi

Almanya’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) önde gelen politikacılarından Norbert Röttgen Türklerden referandumda hayır oyu kullanmalarını istedi. Referandumdan evet çıkmasının meşrulaştırılmış bir devlet darbesi anlamına geleceğini ileri süren politikacı, böyle bir durumda AB üyeliğinin imkansız hale geleceğini söyledi. HAYIR DİYEREK SANDIĞINIZDAN DAHA FAZLASI İÇİN KARAR VERECEKSİNİZ Röttgen’in iddiasına göre anayasada değişiklik

Almanya’da koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) önde gelen politikacılarından Norbert Röttgen Türklerden referandumda hayır oyu kullanmalarını istedi. Referandumdan evet çıkmasının meşrulaştırılmış bir devlet darbesi anlamına geleceğini ileri süren politikacı, böyle bir durumda AB üyeliğinin imkansız hale geleceğini söyledi.

HAYIR DİYEREK SANDIĞINIZDAN DAHA FAZLASI İÇİN KARAR VERECEKSİNİZ

Röttgen’in iddiasına göre anayasada değişiklik yapıldığı takdirde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarı daha da artacak. Bu yüzden hayır denmeyen bir referandumun ne gibi sonuçlar doğuracağını Türkiye’ye anlatmak gerektiğini anlatan politikacı Türk halkına seslendi: “Türk kadınlar ve erkekler, bu anayasaya karar verecek olan sizlersiniz. Ancak bu karar ile bundan daha fazlasına karar vereceğinizi bilmelisiniz.”

TÜRKLER REFERANDUMDA AB PERSPEKTİFLERİNE DE KARAR VERMİŞ OLACAKLAR

Ne demek istediğini daha açık bir dille ifade eden Röttgen, Türk halkına bu referandumla Türkiye ile AB ilişkilerinin nasıl devam edeceğine de karar vereceklerini hatırlattı. Politikacıya göre Türkler evet veya hayır diyerek Avrupa perspektifini isteyip istemediklerini referandumda göstermiş olacaklar. Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) dışişleri uzmanı olarak bilinen Röttgen bu sözlerine de açıklık getirdi ve şöyle dedi: “Şayet Türkler, hukuk devletinin ve demokrasinin ortadan kaldırılması yönünde bir karar verirse o zaman onlara AB yolunun sonuna gelindiğini anlatmak gerekecek. Bu durumda bütün müzakereler de durur.”

SAVAŞTA ETKİN OLMAK İSTİYORSAK DİPLOMATİK İLİŞKİLER DEVAM ETMELİ

Bununla birlikte Röttgen Türkiye’nin Almanya için önemli bir ülke olarak kalmasını istiyor. Türkiye’den hala demokrasi ile yönetilen ve NATO üyesi müslüman bir ülke olarak bahseden politikacı, bu ülkenin kaotik savaş ortamında önemli bir rol oynadığını dile getirdi. Türkiye’nin Rusya ve İran gibi Suriye’deki savaşın seyrinde önemli rolü olan ülkelerle iyi irtibatının olduğuna değinen muhafazakar demokrat, bu savaşta etkin olmak için Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kesintiye uğramaması gerektiğini ifade etti.

Röttgen’e göre Almanya’nın bütün bunlara rağmen Türkiye’ye yanlış olduğunu net bir şekilde göstermesi de gerekli. Ancak bunun için illa da referandum konuşmalarını engellemek gerekmiyor.