DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanca Charlie Hebdo’dan ilk sayıda bel altı vuruş

Almanca Charlie Hebdo’dan ilk sayıda bel altı vuruş

Özellikle İslam’a yönelik çok ağır provokasyonlara imza eden ve geçtiğimiz yıl bu gerekçe ile silahlı saldırıya maruz kalan Charlie Hebdo artık Almanya’da yayınlanıyor.

Özellikle İslam’a yönelik çok ağır provokasyonlara imza eden ve geçtiğimiz yıl bu gerekçe ile silahlı saldırıya maruz kalan Charlie Hebdo artık Almanya’da yayınlanıyor. Derginin ilk sayısındaki Merkel karikatürü, Charlie Hebdo’yu himayesi altına alan Alman halkı için samimiyet testi oluşturacak gibi görünüyor.

Almanca Charlie Hebdo’dan ilk sayıda bel altı vuruş

Karikatürlerinde Hz. Muhammed’i (as) hakaretamiz bir şekilde tasvir ettiği için geçtiğimiz yıl saldırıya uğrayan ve 12 çalışanını kaybeden Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo, Almanya’da da yayın hayatına başladı. Hicivde üst perdeden bir provokasyon yolunu takip eden ve bel altına vurmaktan çekinmeyen dergi ilk sayısında da bu tavrının gereğini yerine getirdi ve Almanya’daki yayın hayatına başbakan Angela Merkel’i hedef alan bir kapak ile başladı.Kapaktaki karikatürde Merkel, tuvalette klozetin üzerinde bacaklarını ayırmış bir vaziyette oturuyor ve elinde tuttuğu Charlie Hebdo’yu okuyor. Karikatür’de yazı olarak ‘Charlie Hebdo, Özgürleştirici bir etkisi var’ ifadesi kullanılıyor.charlie-hebdo-merkel

ALMANLARIN SALDIRI SONRASI GÖSTERDİĞİ DAYANIŞMA ETKİLİ OLDU

Charlie Hobdo, uzun bir geçmişe sahip olan bir dergi. Ancak başka bir ülkede ve dilde yayın yapmayı ilk kez Almanya’da ve Almanca olarak planladı ve bu planını geçtiğimiz perşembe günü hayata geçirdi. Derginin genel yayın yönetmeni Riss, komşu ülkede yayın yapma kararını almalarında geçen yıl gerçekleşen saldırılardan sonra elde ettikleri tecrübelerin etkili olduğunu söylüyor. Genel yayın yönetmeninin asıl ismi Laurent Souriseau, Riss ise müstear ismi. Riss’e göre Almanya, Charlie Hebdo’ya karşı gerçekleştirilen saldırıdan sonra büyük bir dayanışmanın yanı sıra dergiye ilgi de gösterdi. Bu büyük ilgi sayesinde dergiyi daha iyi tanıtmak gibi bir fırsatın da doğduğuna işaret eden Riss, saldırı ile birlikte bütün dünyada derginin Hz. Muhammed’e yönelik hakaretlere ve İslam dinine karşı yöneltilen aşırı eleştiriye indirgendiğini dile getirdi. Riss, gerçekte derginin bundan daha fazlasını sunduğunu ileri sürdü ve bu geniş içeriği Almanya’da da sunacak olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

DERGİ ALMAN HALKI İÇİN BİR SAMİMİYET TESTİ OLACAK

İlk sayısına doğrudan başbakan Merkel’i provoke edecek şekilde başlayan Charlie Hebdo’nun bu yayın anlayışı Alman halkı için de bir samimiyet testi anlamına geliyor. Fransa’daki saldırının ardından çok sayıda Alman dergi Fransızca olduğu halde satın almaya çalışarak umulmadık bir dayanışma içinde olmuştu.Derginin bu projeyi göze almasının bir diğer sebebi ise Almanca çıkacak derginin kendi başına hareket eden bir dergi olmaması. Almanca derginin büyük bir kısmı Fransa’daki yayının tercüme edilmiş versiyonu olacak. Almanca Charlie Hebdo’nun yazı işlerini üstlenen Minka Schneider’e göre bu bir problem değil. Sebebi ise bugünün Avrupa’sında komşu ülkelerde neler olduğunu bilmek, örneğin Fransa’da Front National’in ne durumda olduğu hakkında bilgi sahibi olmak, bu ülkede ekoloji ile alakalı konuların neler olduğuna vakıf olmak, Fransızların nükleer enerjiye nasıl baktıklarına dair fikir edinmek yararlı.

DEPREMDE ÖLEN İTALYANLARI DA MAKARNA OLARAK TASVİR ETMİŞTİ

Charlie Hebdo, sadece Müslümanları ve İslam’ı hedef alan ve radikal Müslümanların tepkisini çekerek bu dinin mensuplarını medeni olmayan bir kitle olarak damgalamak isteyen karikatürleriyle ses getirmedi. Aynı dergi, İtalya’da gerçekleşen depremde ölen insanları kanlı bir şekilde resmederek farklı makarna çeşitlerine benzettiği için ırkçılıkla da suçlanmıştı.