DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya, İstanbul Sözleşmesi’ne nihayet uyacak

Almanya, İstanbul Sözleşmesi’ne nihayet uyacak

Almanya, 2011 yılında imzalanan ve 2014 yılında yürürlüğe giren kadınlara şiddetle mücadele anlaşmasına nihayet onay vermeye karar verdi. İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen bu Avrupa Konseyi anlaşmasına Almanya uzun yıllardır onay vermeye yanaşmıyordu. Almanya’da bakanlar kurulu Istanbul Sözleşmesi’ni uygun buldu ve anlaşmanın Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi tarafından onanmasının önünü açtı. Avrupa Konseyi’nin bu şiddetten koruma,

Almanya, 2011 yılında imzalanan ve 2014 yılında yürürlüğe giren kadınlara şiddetle mücadele anlaşmasına nihayet onay vermeye karar verdi. İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen bu Avrupa Konseyi anlaşmasına Almanya uzun yıllardır onay vermeye yanaşmıyordu.

Almanya’da bakanlar kurulu Istanbul Sözleşmesi’ni uygun buldu ve anlaşmanın Federal Meclis ve Eyaletler Meclisi tarafından onanmasının önünü açtı. Avrupa Konseyi’nin bu şiddetten koruma, şiddetle mücadele ve ev içi şiddetle alakalı anlaşması 2011 yılında aralarında Almanya’nın da bulunduğu 40’tan fazla ülke tarafından imzalanmıştı. Bu zamana kadar anlaşmaya onay veren ülke sayısı ise 22 ile sınırlı kaldı.

KADINLARA YÖNELİK HER TÜRLÜ ŞİDDETİ CEZALANDIRACAK

Anlaşmaya göre kadınlara yönelik her türlü şiddet cezaya tabi tutuluyor. Amacı ise Avrupa çapında  geçerli olan bir çerçevede şiddete karşı önlem almak, mağdurları korumak ve failleri cezalandırmak. 81 maddeden oluşan İstanbul Sözleşmesi, bu hedeflere ulaşmak için onay veren ülkelerin takip etmesi gereken siyasi ve hukuki önlemleri tanımlıyor.

MAĞDUR KADINLAR MAHKEMEDE İSTABUL SÖZLEŞMESİ MADDELERİNE SIĞINABİLECEK

Sözleşme onandığında mağdurlar Alman mahkemelerinde açtıkları davalarda sözleşmenin maddelerine dayanarak ceza talebinde bulunabilecek. Gelişmeyle ilgili açıklamada bulunan Federal Aile Bakanı Manuela Schwesig (SPD), Almanya’nın bu sözleşmeye uymayı kabul ederek kendini kadınlara karşı şiddetle mücadele için her şeyi yapma, onları koruma ve destek verme konusunda yükümlü hale getirdiğini dile getirdi.

KÖLN’DEKİ SARKINTILIK OLAYLARI SÜRECİ HIZLANDIRDI

Schwesig’in anlattığına göre ‘Hayır hayır manasına gelir’ ilkesinden yola çıkan Cinsel Suçlar Hukuku’ndaki reformların sözleşmenin son kısmını oluşturuyordu. Konu Köln’de yılbaşı kutlamalarında meydana gelen sarkıntılık olayları ile birlikte tekrar hükümetin gündemine girdi ve Cinsel Suçlar Hukuku’nun sertleştirilmesi ancak bu olaylardan sonra gerçekleşebildi. Bu olaylardan önce uzmanlar İstabul Sözleşmesi’nin maddelerinin Alman hukukunda karşılığının olduğunu düşünüyordu.

100 BİNDEN FAZLA KADIN AİLE İÇİ ŞİDDET MAĞDURU

Almanya’da 2015 yılında kadınlara karşı ev içi şiddet sayısı 100 bini geçmişti. Resmi olmayan sayılar da eklenince bu sayının çok daha fazla olacağı düşünülüyor. Mağdur kadınlari ise her yaşta, her sosyal kesimde ve her millette görmek mümkün.

Türkiye sözleşmeye imzayı ilk koyanlardan. Ancak Polonya gibi ayrılmak isteyenler de yok değil.