DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya PKK konusunda Türkiye’nin istediği noktaya geldi

Almanya PKK konusunda Türkiye’nin istediği noktaya geldi

Almanya, Türkiye ile devam eden siyasi polemikte kendisini haksız duruma düşüren bir uygulamadan nihayet vazgeçiyor. Terör örgütü PKK ile ilgili tutumunu sertleştiren Federal Hükümet, terör örgütünün lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının veya örgüte ait sembollerin bulunduğu bayrak ve flamaları yasakladı. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU), eyaletlere ve güvenlik mercilerine gönderdiği beş sayfalık yazıya göre

Almanya, Türkiye ile devam eden siyasi polemikte kendisini haksız duruma düşüren bir uygulamadan nihayet vazgeçiyor. Terör örgütü PKK ile ilgili tutumunu sertleştiren Federal Hükümet, terör örgütünün lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının veya örgüte ait sembollerin bulunduğu bayrak ve flamaları yasakladı.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU), eyaletlere ve güvenlik mercilerine gönderdiği beş sayfalık yazıya göre bu bayrak ve flamaların önemli derecede coşku veren bir etkileri var ve Almanya’da yasaklanan PKK’yı teşvik etme konusunda özel bir anlam taşıyorlar.

YASAK 1993 YILINDAN BERİ UYGULANMIYORDU

Aslında bu bayrak ve flamalar PKK’nın Almanya’da 1993 senesinde yasaklanmasından bu yana yasaktı. Ne var ki, PKK bayrak ve flamaları ile eylem yapan PKK’lılar mahkemeye çıktıklarında farklı muamele gördüler ve hakimlerin hükümleri de birbirinden farklı oldu. Dışişleri Bakanlığının bu emri söz konusu yasağın yürürlüğe konmasını sağlamaya yönelik.

ABD’NİN MÜTTEFİKİ YPG’NİN SEMBOLLERİ DE YASAK

Dışişleri Bakanlığı, talimatnamesinde yasaklı bayrak ve flamaların yanı sıra 33 sembolü de listelemiş. Bu semboller PKK’ya ve alt kolları olan gruplara ait. Örneğin Suriye’de oldukça aktif olan ve savaşın önemli aktörlerinden biri haline gelen YPG’nin sembolleri de yasak. YPG, PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD’nin milis güçlerini oluşturuyor ve bu güçler aynı zamanda ABD’nin bölgedeki müttefiki. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın bu grubu da net bir şekilde yasaklı terör gruplar arasında anması Ortadoğu’daki askeri faaliyetlerini sorgulanır hale getirebilecek nitelikte.

PKK YASAĞI; JEST Mİ, GERİ ADIM MI, KORKU MU?

De Maiziere’nin bu hamlesini Türkiye’ye karşı bir jest olarak değerlendirenler olduğu gibi iyice gerilen ilişkilerde Almanya’nın zayıf karnını oluşturan bir çifte standarttan kurtulma olarak görenler de var.

Türk siyasilerin referandum konuşmalarından hoşnut olmadığını iyice belli eden Almanya, Welt gazetesi muhaberi Deniz Yücel’in de salıverilmesi konusunda net bir tavır ortaya koyuyor. Ancak Almanya PKK ile gerekli mücadelede ağırdan aldığı için bu talepleri siyasi polemiklere kurban gidiyordu.

DIŞİŞLERİNE GÖRE KARARIN TÜRKİYE’NİN SUÇLAMALARIYLA İLGİSİ YOK

Böylelikle Almanya, Türkiye’deki siyasi çatışma halinin Almanya’da yaşayan Türkler üzerinden Almanya’ya taşınmasını önlemek amacıyla PKK’ya daha sıkı bir şekilde takip etmeye mecbur kaldı. Ancak Dışişleri Bakanlığı bu kararı Türkiye’nin suçlamalarından bağımsız bir uygulama olarak tanıtıyor. Bununla birlikte Almanya’da son zamanlarda tutuklu PKK’lı sayısının, gözaltıların ve baskınların arttığı biliniyor.