DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da binlerce Müslüman mülteci Hıristiyan oldu

Almanya’da binlerce Müslüman mülteci Hıristiyan oldu

Almanya’da Hıristiyan olan Müslüman mültecilerin sayısı artıyor. Hıristiyanlığı seçenlerin sayısı tam olarak bilinmiyor. Bununla ilgili olarak ne Protestan ne de Katolik Kilisesi’nin merkezi istatistiği mevcut. Ancak sadece geçen yıl 2 binden fazla Müslüman mültecinin Hıristiyan olduğu tahmin ediliyor.Bu tahmin, 20 kadar Protestan eyalet kilisesine, yedi Katolik başpiskoposluğa ve bağımsız Protestan İttifakı’na soru sorulması üzerine elde

Almanya’da Hıristiyan olan Müslüman mültecilerin sayısı artıyor. Hıristiyanlığı seçenlerin sayısı tam olarak bilinmiyor. Bununla ilgili olarak ne Protestan ne de Katolik Kilisesi’nin merkezi istatistiği mevcut. Ancak sadece geçen yıl 2 binden fazla Müslüman mültecinin Hıristiyan olduğu tahmin ediliyor.Bu tahmin, 20 kadar Protestan eyalet kilisesine, yedi Katolik başpiskoposluğa ve bağımsız Protestan İttifakı’na soru sorulması üzerine elde edilmiş. Bununla birlikte birçok Hıristiyan cemaati mültecilerin gelmesiyle birlikte vaftizlerin arttığını dile getiriyor.

HIRİSTİYAN OLMAK İSTEYENLERE AYLARCA İNANÇ KURSU VERİYORLAR

Örneğin Regensburg Piskoposluğu’nda 2015 yılında genciyle, yaşlısıyla 75 kişi Katolikliğe geçmiş. Bu kişilerin içinde çok sayıda Müslüman da var. Özellikle Müslüman kadınların kendini daha özgür hissedeceklerini düşünerek Hıristiyan olduğu söyleniyor. Regensburg Piskoposluğundaki birçok rahip kilise avlularına mülteci aileleri almış. Piskopos temsilcisi bile bir Suriyeli aileyi yanına almış ve Almanca öğretmeye başlamış. Hıristiyan olmak isteyen Mülteciler ise vaftiz olmadan önce aylar süren bir inanç kursuna tabi tutuluyormuş.

HAMBURG’DA YETMİŞ KİŞİ YÜZME HAVUZUNDA VAFTİZ EDİLDİ

Almanya’nın güneyindeki Katolikler Hıristiyan olma sürecini sıkı tutarken, kuzeyindeki Protestanlar işi hiç de ağırdan almaya niyetli değil. Geçtiğimiz yıl 70 Müslümanın Hamburg’da bir yüzme havuzunda toplu olarak vaftiz olması günlerce konuşulmuştu. Diğer taraftan toplu vaftizlerin Hıristiyanlığa geçenlerin sayısının fazlalığından kaynaklandığını söyleyenler de yok değil.

YÜZLERCE İRANLI VAFTİZ İÇİN SIRA BEKLİYOR

Başkent Berlin’de bahsi geçen sayılar bu tahmini güçlendiriyor. Geçtiğimiz yıl Neukölln’deki bir kilisede sadece ocak ila nisan ayları arasında 85 Müslüman vaftiz edildi. Bu vaftizleri ilerleyen pazar günlerinde 65 vaftiz daha izledi. Kilisenin papazının anlattığına göre bu insanlar İran, Afganistan ve Azerbaycan’dan geliyorlar. Özellikle İranlı mülteciler arasında Hıristiyanlığa ilgi duyanlar oldukça fazla. Son altı yıl içinde 850 İranlı vaftiz edilmiş, 350 İranlı ise sırasını bekliyormuş.

NEUKÖLLN’DEKİ CEMAAT BİRDEN GENÇLEŞMİŞ

Bu durum kilise yetkililerini oldukça sevindiriyor. Kilisenin hemşiresi Rosemarie Götz “Bir zamanlar cemaatimiz emeklilerden oluşuyordu. Bu durum şimdi tamamiyle değişti” diyor. Protestan Bağımsız Kişisesi Cemaatleri de (BEFD) son bir buçuk yıl içinde 700 İranlının Hıristiyan olduğunu söylüyor.

DİN DEĞİŞTİRENLERİN NE KADAR SAMİMİ OLDUĞUNU İNCELİYORLAR

Bununla birlikte kiliseler mültecilerin kitleler halinde Hıristiyanlığı seçme konusunda ne kadar samimi olduklarını sorgulamıyor değil. Bu yüzden de Hıristiyan olmak isteyen herkese din değiştirmelerinin iltica başvurularının kabul edileceği anlamına gelmediğini söylüyorlar ve şu soruyu soruyorlar: “Memleketinize gittiğinizde de yeni dininize göre yaşayacak mısınız?”Bu yüzden kiliseler kadar Federal Göç ve Mülteciler Dairesi de (BAMF) din değiştirmelerin arkasındaki asıl sebebi araştırıyor ve onlardan yeni bir dine ilgi duyduklarını ve tanımaya başladıklarını ispatlamalarını bekliyorlar.

DİN DEĞİŞTİRMEK İLTİCANIN KABULÜ ANLAMINA GELMİYOR

Özellikle Irak, İran ve Afganistan’dan gelip Hıristiyan olmak isteyenlerin işi ise biraz daha kolay. Sebebi ise bu insanların din değiştirmiş bir şekilde memleketlerine gittiklerinde iyi şeyler yaşamayacak olmaları. Ancak buna rağmen iltica başvurusu kabul edilmeyenler var. Örneğin Afganistan’dan gelen bir aile iki senedir dindar bir Hıristiyan gibi yaşamasına rağmen kabul alamıyor.