DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da Kendi Kendine Giden Otomobil Ne zaman Yola Çıkacak?

Almanya’da Kendi Kendine Giden Otomobil Ne zaman Yola Çıkacak?

Alman otomotiv sanayii, kendi kendine giden otomobillerin beş sene içinde piyasaya çıkacağını iddia ediyor. Alman sürücüler bu araçlara temkinli yaklaşsalar da büyük markalar kararlı.

Alman otomotiv sektörü, beş yıl içinde kendi kendine giden otomobilleri piyasaya sürmeyi hedefliyor. Ne var ki, Alman halkı bunun bu kadar kısa sürede başarılacağına inanmıyor ve kendi kendine giden otomobilleri seveceğinden de henüz emin değil.

Alman Otomobil Kulübü ADAC’nin bir araştırmasına göre Alman otomobil sürücüler kendi kendine giden araçların Alman caddelerinde seyretmesi için 11 ila 20 yıl beklemek gerektiğine inanıyor. ADAC, araştırmayı kendi üyeleri arasında yapmış ve bu üyelerin ancak üçte biri kendi kendine giden bir otomobile binebileceğini söylüyor. Üyelerin yüzde 35’i kendi kendine giden araçlara karşı olduğunu ve binmeyeceğini ifade ederken, yüzde 29’u henüz bu konuda bir karar vermiş değil.

KAÇINILMAZ KAZALARDA BİLGİSAYAR MI DAHA AHLAKLI YOKSA İNSAN MI?

Robot araçların yararlı olduğuna dair en önemli gerekçe olarak güvenlik öne sürülüyor. Sebebi ise trafik kazalarının yüzde 90’dan fazlasının insan hatası olması. Ne var ki ADAC üyeleri kaçınılmaz kaza durumlarında insanların bilgisayardan daha ahlaki refleksler ortaya koyacağına inanıyor. Araştırmaya göre bu görüşü paylaşanların oranı yüzde 37. Bilgisayara daha çok güvenenlerin oranı ise yüzde 15 olarak kayıtlara geçmiş. Kaçınılmaz kaza anlarında bir yazılımın kimin hayatını daha önemli göreceği konusu ise hala tartışılıyor.

FORD, BMW VE GENERAL MOTORS TEST SÜRÜŞLERİNE BAŞLIYOR

Tartışma henüz bitmemiş olsa da, örneğin Ford Köln ve Aachen’da önümüzdeki yıl test sürüşlerine başlayacağını çoktan duyurdu bile. Aynı testleri İngiltere’de de gerçekleştirmeyi amaçlayan ünlü marka, Avrupa’da kendi kendine giden otomobil piyasasının liderliğini eline almak istiyor. Ford da ADAC gibi anket düzenlemiş ve sürücülerin yüzde 16’sının çocuğunu kendi kendine okula götüren araçlara bindirebileceğini öğrenmiş.

Şirkete göre sürücüler yılda 10 gününü araçlarının içinde geçiriyor ve bu zamanı daha iyi bir şekilde değerlendirmek mümkün.

DİJİTAL SEKTÖRÜN DE İŞTAHI KABARDI

Sadece Ford değil, BMW ve General Motors da bu alanı eski rakiplerine tamamiyle bırakmamak adınakendi kendine giden araçlar için test sürüşlerini başlatacağını duyurmuş durumda. Şirketlerin hepsi 2021 yılına kadar test sürüşlerine devam edecekler.

Kendi kendine giden otomobil piyasası otomotiv sanayiinin yanı sıra bilişim sektörünün iştahını da kabartıyor. Apple ve Google bu piyasaya uzun bir süre mesafeli baktı ancak test sürüşler her şeyi değiştirmiş görünüyor. Apple ve Google bu araçların ihtiyaç duyacağı bilişim teknolojisini sunmaya artık hazır.

DAHA GÜVENLİ YOLCULUK UZUN VADEDE MÜMKÜN OLACAK

Ancak bu şirketlerin bilgisayar yazılımlarının araca kendi kendine gitmesini tam manasiyle öğretmesi zaman alacak. Bu yüzden uzmanlar, kendi kendine giden araçların ilk zamanlarda daha çok kazaya sebep olacağını ancak uzun vadede daha güvenli olacaklarını söylüyor.