DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da ‘Reis’ Erdoğan’dan daha başarılı

Almanya’da ‘Reis’ Erdoğan’dan daha başarılı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını anlatan ‘Reis’ adlı film cuma gününden bu yana Alman sinemalarında. Türk bakanlar referandum konuşmaları için birkaç yüz kişilik salonlardan geri çevrilirken bu film referanduma kadar binlerce insana hitap edecek gibi görünüyor. Bu durum, referandum konuşmalarını iptal eden belediyeler yüzünden Almanya’ya meydan okuyan ve nazizmle suçlayan Erdoğan ve bakanların ağır sözleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını anlatan ‘Reis’ adlı film cuma gününden bu yana Alman sinemalarında. Türk bakanlar referandum konuşmaları için birkaç yüz kişilik salonlardan geri çevrilirken bu film referanduma kadar binlerce insana hitap edecek gibi görünüyor.

Bu durum, referandum konuşmalarını iptal eden belediyeler yüzünden Almanya’ya meydan okuyan ve nazizmle suçlayan Erdoğan ve bakanların ağır sözleri karşısında çılgına dönen Almanları daha da sinirlendiriyor. Filmin isminin Almanca karşılığının ‘Führer’ olması ise kimi Almanlar için dramatik, kimi Almanlar içinse oldukça ironik bir durum.

FİLM HÜKÜMETİN EMRİ İLE ÇEKİLDİ İDDASI

Almanya’nın önde gelen Türkiye uzmanlarından Karen Krüger de filmi Erdoğan’ın iktidarını arttırmak için hayata geçirilmiş bir propaganda çalışması olarak görenler arasında. Filmin fragmanının 130 milyondan fazla kez tık aldığını hatırlatan gazeteci, filmi yapan şirketin Türk hükümetinden görev almadan bu işe giriştiği yönündeki açıklamasına inanmıyor ve buna delil olarak ikinci ve üçüncü bölümün yayınlanma tarihi olarak 26 Şubat tarihinin verilmesini gösteriyor. 26 Şubat, cumhurbaşkanının doğum tarihi olarak biliniyor.

‘REİS’ OYNADIKTAN SONRA ERDOĞAN’IN GELMESİNE BİLE GEREK YOK

Krüger bu yüzden referandum konuşması için Almanya’ya gelen Türk bakanların iptal yüzünden köşe kapmaca oynamasını ve sürekli tepki göstermek zorunda kalmasını mantıksız buluyor. Gazeteciye göre Erdoğan’ın bile Almanya’ya gelmesine gerek yok. Zira ‘Reis’ Almanya’nın yanı sıra Avusturya, Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, İtalya gibi ülkelerde bu vazifeyi hakkıyla yerine getiriyor.

BİYOGRAFİ OLSAYDI UYDURMA SAHNELER OLMAZDI İDDİASI

Krüger’in filmde eleştirdiği ilk nokta senaryonun bir mağdur edebiyatı üzerine kurulu olması. Gazeteci mağduriyetin gerçekliğini tartışmıyor ancak bu gerçekliğin filmdeki uydurma hikayelere de gerçeklik yüklemesini bir problem olarak görüyor. Uydurma hikayeler ise ‘Reis’ biyografi filmi iddiasıyla ortaya çıktığı için Krüger açısından ikinci büyük problem. Örneğin filmde Erdoğan’ın babası oğlunun futbol müsabakalarına katılmasını derslerindne geri kalacağı endişesiyle istemiyor. Krüger’e göre gerçekte sebep okul notları değil, futbol oynarken kısa şort giyilmesi. Gazeteciyi rahatsız eden bir diğer ayrıntı ise Erdoğan’ın ‘Reis’te bir kez bile küfürlü konuşmaması ve büyüklerine karşı saygılı olması. Krüger’in iddiasına göre babası Erdoğan’ı küfürlü konuştuğu ve itaatsiz olduğu için cezalandırmıştı.

ALMANLAR ‘BİZ DE İSTİYORUZ’ DİYOR

Erdoğan’ı canlandıran Reha Beyoğlu’nun bazı açıklamaları da Alman medyasının ilgisini çekmiş. Beyoğlu, filmin bir propaganda filmi olmadığını söylemiş ve Erdoğan’ın gerçekte de zayıf tarafları olmadığını anlatmıştı. Almanlar ise filmde sadece adil, merhametli, saygılı, yardımsever, fedakar, Allah korkusu olan sakin bir insan gördüklerinden yola çıkarak filmin propaganda olduğunda ısrar ediyor ve bu faziletlerin Almanya’ya da gösterilmesini istiyor.