DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da sosyal demokratlar yüzde 100 Schulz

Almanya’da sosyal demokratlar yüzde 100 Schulz

Avrupa Birliği Parlamentosu’nun eski başkanı Martin Schulz, bir rekora imza atarak Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) yeni genel başkanı seçildi. Schulz parti kongresinde yapılan oylamada delegelerin yüzde 100’ünün desteğini aldı. 605 delegenin tamamı Schulz’tan yana tavır koydu. Oylamadan önce eylül ayında gerçekleşecek parlamento seçimlerine işaret ederek konuşan Schulz, “SPD tekrar burada, biz tekrar buradayız. Bu

Avrupa Birliği Parlamentosu’nun eski başkanı Martin Schulz, bir rekora imza atarak Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) yeni genel başkanı seçildi. Schulz parti kongresinde yapılan oylamada delegelerin yüzde 100’ünün desteğini aldı. 605 delegenin tamamı Schulz’tan yana tavır koydu.

Oylamadan önce eylül ayında gerçekleşecek parlamento seçimlerine işaret ederek konuşan Schulz, “SPD tekrar burada, biz tekrar buradayız. Bu ülkemizdeki insanlar için iyi bir haber” demişti. Almanya’nın diktatörlükleri ve savaşları atlatan en eski siyasi partisinin başkanlığına soyunduğunu anlatan siyasetçi, Almanya’da özgürlük ve demokrasi mücadelesinin 150 yıldan fazla bir zamandır üç harf ile sembolize edildiğini dile getirdi.

SPD’Yİ MUHAFAZAKAR DEMOKRATLARIN SEVİYESİNE ÇIKARDI

Atak bir politika izleyen Schulz ocak ayında partinin başına geçecek aday olarak gösterilmişti. O günden bu yana yapılan anketler Schulz’un partinin durumunu iyileştirdiğini gösteriyor. Schulz sayesinde SPD yüzde 30’un üzerine çıkarak tekrar muhafazakar demokratlarla aynı etkinliğe kavuştu. Parti son birkaç hafta içinde 13 binden fazla üye kazanmayı başarmış. Bu gelişmeyi partililerle paylaşan politikacı, “Coşkunuz hepimize bulaştı” dedi.

Bununla birlikte partililerdeki bu coşkuda Schulz’un büyük payı var. Başbakan Angela Merkel’in nesnel ve duygusuz tarzının karşısına ‘biz’ mesajı veren bir meydan okuyucu olarak çıkan SPD’nin yeni genel başkanı, geçmiş zamanların klasik sosyal demokrat figürünü zamanımıza taşıma ümidi veriyor. Avrupa Birliği’ne olan inancı ve popülist sağa olan net karşıtlığı ile Schulz, Almanya’nın siyasi geleceğine damgasını vuracağının işaretlerini veriyor.

İŞSİZLİK PARASI Q PAHALIYA PATLAYACAK

Schulz’un duyurduğu İşsizlik Parası Q ise pahalıya patlayacak gibi görünüyor. SPD bu reform için 1 milyar Euro’dan daha az masrafın olacağını düşünüyodu, ancak Federal İşverenler Birliği’nin (BDA) hesaplamalarına göre daha çok masrafın olacağından yola çıkıyor.

SCHULZ, TÜRKİYE SALVOLARINA DEVAM EDİYOR

Martin Schulz, başbakan olursa Almanya-Türkiye ilişkileri de çok farklı bir noktaya evrilebilir. Bugüne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan hiçbir eleştiriyi esirgemeyen sosyal demokrat en son Nazi kıyaslamasına dair açıklamada bulundu ve dost bir ülkenin başında bulunan bir insanın Federal Hükümet’in başbakanını bu şekilde rencide etmesini küstahlık olarak nitelendirdi. Schulz’a göre bir NATO üyesi ve AB adayı ülkenin başındaki insanın uluslararası diplomasi kurallarını ayaklar altında çiğneyemeyeceğini Erdoğan’a birilerinin söylemesi gerektiğini dile getirdi.

SPD Genel Başkanı, daha önce de Türk bakanların Almanya’da diplomatik korunmayı istismar ederek parti politikası yaptıklarını söylemiş ve bunun engellenmesini istemişti.