DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’da uygun fiyata kiralık ev kalmadı

Almanya’da uygun fiyata kiralık ev kalmadı

Almanya’da kira fiyatlarına getirilen zamlar bir türlü durdurulamıyor. Bir araştırmaya göre kiralık ev fiyatları geçen yıl Almanya’nın tamamında artış göstermiş. Özellikle Münih, Frankfurt ve Stuttgart’taki yeni kiracıların kira sıkıntısı büyük. Federal Konut, Şehir ve Mekan Araştırmaları Enstitüsü’nün (BBSR) bir araştırmasına göre Almanya’da kiralık ev arayanlar için en pahalı şehir Münih. Bu şehirde ev kiralayanlar metrekare

Almanya’da kira fiyatlarına getirilen zamlar bir türlü durdurulamıyor. Bir araştırmaya göre kiralık ev fiyatları geçen yıl Almanya’nın tamamında artış göstermiş. Özellikle Münih, Frankfurt ve Stuttgart’taki yeni kiracıların kira sıkıntısı büyük.

Federal Konut, Şehir ve Mekan Araştırmaları Enstitüsü’nün (BBSR) bir araştırmasına göre Almanya’da kiralık ev arayanlar için en pahalı şehir Münih. Bu şehirde ev kiralayanlar metrekare başına ortalama olarak 15,65 Euro ödüyor. Bu şehri 12, 76 Euro ile Frankfurt, 11,93 Euro ile Stuttgart izliyor.

KİRA FİYATLARI ALMANYA ÇAPINDA YÜZDE BEŞ ORANINDA ARTTI

Ancak mağdurlar sadece bu şehirlerde yaşamıyor. Almanya çapında imzalanan kira sözleşmelerine bakıldığında metrekare başına ortalama 7,65 Euro ödendiği ortaya çıkıyor. Bu da eski sözleşmelere kıyasla yüzde beş oranında bir fiyat artışına tekabül ediyor. Nüfusu 500 bini geçen büyük şehirlerde ise metrekareye düşen fiyat ortalaması 9,97 Euro’ya düşüyor. Bu ise bir yıl önceki ortalamadan yüzde 6,3 oranında bir artış anlamına geliyor.

BÜYÜK ŞEHİRLERDE YAŞAYANLAR UZUN SÜRE KİRALIK EV ARIYOR

Özellikle büyük şehirlerdeki artış kendini hissediyor. Dar gelirli halk kesimlerinin, işsizlik parası veya sosyal yardımla geçinenlerin çok olduğu büyük şehirlerde uygun fiyata kiralık ev bulmak bu yüzden aylar sürebiliyor.

KIRSAL BÖLGELERDE YAŞAYANLAR KISMEN DAHA İYİ DURUMDA

Kırsal bölgelerde yaşayanlar da zamlardan nasibini almış. Ancak bu bölgelerde metrekare başına ortalama 5,87 Euro ödendiği için kira sorunu o kadar da büyük değil. Örneğin Aşağı Saksonya eyaletinin Lüchow-Dannenberg kasabası ile Bavyera’nın Wundsiedel şehrinde metrekare başına ödenmesi gereken miktar 4,3 Euro.

SEBEP BÜYÜK ŞEHİRLERE GÖÇ EDEN İNSANLARIN SAYISININ ARTMASI

BBSR, bu sonuçlara internet ve gazetelerdeki kiralık ev ilanlarını incelemeye alarak varmış. İncelemeye sadece ilk kez ve birçok kez kiralanan 40 ila 130 metrekare arasındaki kiralık evler tabi tutulmuş. Araştırmada yan giderler hesaba katılmamış. Bu da Almanya’da ev kiralamanın ne kadar zor olduğunu gösteren en önemli delil. Kira fiyatlarının artmasına sebep olarak kırsal bölgelerden ve yabancı ülkelerden şehirlere olan göç gösteriliyor.

F+B Kira düzeyi çizelgesi de Almanya çapında benzer bir sonucu ortaya koymuştu. Bu endeks, Almanya’daki tüm resmi kira fiyat çizelgelelerini değerlendiriyordu.