DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’dan ‘İncirlik üssü’ açıklaması

Almanya’dan ‘İncirlik üssü’ açıklaması

Almanya ve Türkiye arasında krize neden olan ‘İncirlik Üssü’ ziyareti cuma günü gerçekleşti. Almanya Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen ziyaret etti.

İki ülke arasında krize neden olan Almanya’nın İncirlik Üssü’nde askerleri ziyaret etme isteğini cuma günü Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen gerçekleştirdi.Almanya Savunma Bakanı geçtiğimiz cuma günü gerçekleştirdiği İncirlik Üssü’ndeki 250 Alman askeri ziyareti için Türkiye’deki mevkidaşına baskı uyguladığını söyledi.Almanya 2015 yılında IŞİD’e karşı ABD’nin yürüttüğü mücadeleye destek amacıyla İncirlik Üssü’ne asker, 6 tornado, gözlem uçağı ve bir tanker göndermişti. Almanya Türkiye ile birlikte Ege Denizi’nden göç akışını durdurmak için faaliyetler yürütüyor.almanya-incirlikLeyen, İncirlik Üssü’ndeki askerleri ziyaret ettikten sonra Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık’la görüştü. Önümüzdeki hafta Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleştirilecek olan NATO zirvesinde iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarını çözmeye çalışacaklarını söyledi.Başbakan Binali Yıldırım ilk başlarda Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in İncirlik Üssü ziyaret etme isteğini geri çevirmişti. Türkiye’nin bu tutumuna kızan bazı Alman milletvekilleri Almanya’nın Türkiye’ye asker göndermesini sonlandırmasını istedi.İncirlik Üssü ziyareti sırasında Leyen, Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık’a, “Zor konularla beraber, birçok ortak çıkarlarımız hakkında görüşmelere devam etme konusunda uzlaştık” dedi.Alman ordu sorumlusu Hans-Peter Bartels ise, Alman gazetesi Passauer Neue Presse’e yaptığı açıklamada, Almanya Savunma Bakanı Von der Leyen’in yardımcısı ve milletvekillerinin üssü ziyaretinin yasaklanmasının “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu söyledi.Almanya Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen’in ziyareti İncirlik Üssü ile sınırlı kaldı.Savunma Bakanı von der Leyen, Çarşamba günü Türk Savunma Bakanı Fikri Işık’ı telefonla aramış ve İstanbul Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen terör saldırısı için duyduğu üzüntüleri dile getirmişti.

İNCİRLİK ÜSSÜ MESELESİ NEDİR?

Alman Savunma Bakanlığı müsteşarı ve bir grup Federal Meclis milletvekilinin,Koalisyon Güçleriyle birlikte IŞİD’e karşı mücadele eden İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerinin ziyaretine Türkiye’den onay çıkamamıştı. Bunun üzerine iki ülke arasında kriz çıkmıştı. Almanya bunun üzerine bu konu hakkında duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş İncirlik Üssü ziyaretindeki ısrarını da bildirmişti. Almanya’nın bu uyarısında da geri adım atmayan Türkiye için Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, İncirlik Üssü’ndeki askerleri ziyaret edeceğini duyurmuştu.