DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Almanya’nın bu şehri döner satışını yasaklamak istiyor

Almanya’nın bu şehri döner satışını yasaklamak istiyor

Almanya’nın Kempten şehrinde belediye gece saatlerinde döner satışını engellemek istiyor. Gerekçe ise satışın gece gürültüye sebep olabileceği. Aynı yasağı yedi yıl önce Augsburg belediyesi de uygulamak istemiş ancak başarısız olmuştu. Almanların en çok sevdiği fast food yiyeceklerinin başında döner geliyor. Hatta bu yiyecek birkaç yıl önce Alman mutfağının bir parçası olarak kabul edildi. Durum böyleyken

Almanya’nın Kempten şehrinde belediye gece saatlerinde döner satışını engellemek istiyor. Gerekçe ise satışın gece gürültüye sebep olabileceği. Aynı yasağı yedi yıl önce Augsburg belediyesi de uygulamak istemiş ancak başarısız olmuştu.

Almanların en çok sevdiği fast food yiyeceklerinin başında döner geliyor. Hatta bu yiyecek birkaç yıl önce Alman mutfağının bir parçası olarak kabul edildi. Durum böyleyken Kempten şehir belediyesi dönerin satılmasını yasaklamak istiyor. Ancak her zaman değil. Sadece geceleri saat 22:00’den sonra ve sokakta.

YEDİ YIL ÖNCE AUGSBURG’DA DA YASAK İSTENMİŞTİ

Sebebi ise gece saatlerinde döner satışından dolayı gürültü olacağı düşüncesi. Yasak talebine sebep olan olay ise bir büfe sahibinin saat 22:00’den sonra satışa devam etmesi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kempten İmar Yönetmeliği Daire Müdürü Franziska Renner, söz konusu büfenin bundan böyle denetleneceğini söyledi.Kempten’deki yasak talebi Almanya’da ilk değil. Bundan yedi sene önce Bavyera’nın Augsburg şehrinde de aynı gerekçeyle yasaktan yana tavır koymuş ve Alman medyası günlerce bu konuyu işlemişti. Augsburg Belediyesi, hızlı ürün servis eden restoranların gece 01:00 ila sabah 06:00 arasında dışarıda yemek ve içecek satmasını yasaklamak istemiş, ancak Bavyera İdari Mahkemesi iki restoran sahibinin itirazı üzerine belediyenin düzenlemesini geçersiz ilan etmişti.

BELEDİYE TAŞINAN DÖNERCİYE İMAR İZNİ VERMEYECEK

Kempten’deki döner yasağı ise İmar Hukuku üzerinden halledilmeye çalışılacak. Döner satan büfe işletmesi başka bir yere taşınmak istiyor ve bunun için yeni bir imar iznine ihtiyacı var. Renner’e göre işletmenin mülkünde değişiklik söz konusu olduğu için belediye sınırlandırma getirebilir ve bunu yapmaya da kararlı. Bu bakımdan Kempten’deki dönercinin şansı Augsburg’daki dönerciden daha az görünüyor. Aynı yasağın diğer ürünler için de geçerli olup omadığı ise merak konusu.

DÖNER ALMANYA’NIN EN ÇOK SATAN FAST FOOD YİYECEĞİ

Almanya’nın bu en sevilen fast food yemeği ülkede 16 bin büfede satılıyor. 60 bin kişiye ekmek kapı sağlayan bu yiyecekten yılda 3 milyara yakın ciro sağlanıyor. Almanya’da bu ciroya McDonalds ve Burger King bile ulaşmış değil. Bu ciroyu sağlayan tüketici ise sadece Türklerden oluşmuyor. Bu tat, uzun yıllardır Alman mutfağının vazgeçilmezi ve Türkiye’de sevildiğinden daha çok seviliyor. Bu sebeple Almanya’da satılan döner Türkiye’de satılan dönerden daha farklı.