DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Angela Merkel Çin’e gitti!

Angela Merkel Çin’e gitti!

Almanya Başbakanı Angela Merkel resmi temaslarda bulunmak üzere Çin’e gitti. Çin’de Li Kıçiang ile bir araya gelip toplantı düzenledi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Çin’de mevkidaşı Li Kıçiang ile bir araya geldi.

Başkent Pekin’deki Tiananman Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda yapılan resmi törende Li ve Merkel ulusal marşların çalınmasının ardından tören kıtasını selamladı.

angela-merkel-cine-gitti

Törenin ardından heyetler arası görüşme ve 4. Çin-Almanya hükümetlerarası istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Görüşmelerin ardından Li ve Merkel’in hazır bulunduğu imza töreninde, ikili ilişkiler ve ekonomi ağırlıklı bir dizi anlaşma imzalandı.

Ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında konuşan Li, Çin pazarının herkese açık olduğunu ve hükümet olarak yabancı yatırımların artması amacıyla daha fazla adım atacaklarını söyledi.

Li, Çin beyaz eşya üreticisi Midea’nın, Almanya’nın önemli endüstriyel robot şirketi Kuka’yı satın alma girişimlerine yönelik Avrupa Birliği’nin tepkisi ve Çin’in yabancı yatırımcılara yeterince açık olmadığı eleştirilerinin odağında, Avrupa ile ticari savaş istemediklerini ve bunun kimseye faydası olmayacağını vurguladı.

Li ayrıca, yabancı yatırımcılara karşı şeffaflık, eşitlik ve tarafsızlık temelinde daha fazla adımların atılacağını ve Çin’in yabacı yatırımcılara daha açık olma niyetinde olduğunu vurguladı.

Merkel de tarafların duygusal çekişmeden kaçınması gerektiğini kaydetti.

Pekin yönetiminin, kamu alımlarının daha fazla açılması dahil birçok alanda hala çalışması gerektiğini söyleyen Merkel, bu konuda Çin’in Almanya’nın deneyimlerinden faydalanabileceğini dile getirdi.

Merkel, Almanya’nın yabancı yatırımcılara açık olduğunu ve aynı şeyi Çin’den beklediklerini belirtti.

Akşam yemeğinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelecek olan Merkel, yarın beraberindeki iş adamları ile Çin’in kuzeydoğusundaki eski sanayi merkezlerinden Şınyang kentine geçecek.

Merkel, Almanya’da başbakanlık koltuğuna oturmasından bu yana Çin’e dokuzuncu ziyaretini gerçekleştirdi.

AA