DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Angela Merkel’den ‘Brexit’ çıkışı

Angela Merkel’den ‘Brexit’ çıkışı

Almanya Başbakan’ı Angela Merkel’den Brexit çıkışı, Angela Merkel, ‘İngiltere resmi başvuru yapmadan Brexit görüşmeleri yok’ açıklamasında bulundu.

İngiltere tarihinin en büyük referandum oylamasından çıkan Brexit sonucunun ardından, İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinin resmi başvuru yapılmadan gerçekleşmeyeceğini  ifade etti.angela_merkel_brexitAB’de çıkış süreci için zaman gerektiği savunan Angela Merkel, bu sürenin çok uzamaması gerektiğini de söyledi. Reuters’in haberine göre Brexit sonucu için Angela Merkel, “Gerçek şu ki, İngiltere vatandaşlarının çoğunluğu ayrılıktan yana oy kullandı… Dolayısıyla İngiltere’den AB’yle 50. maddeyle ilgili iletişim kurmalarını bekliyorum.” ifadelerini kullanırken bu maddeleri de ekledi.

  • “İngiltere’den (50. maddenin işleme konmasıyla) ilgili mesajı alana kadar gayri resmi müzakereler olmamalı.”
  • “Bu mesaj geldiğinde benim görevim bunu değerlendirmek. Çok uzun zaman beklememeliyiz. İngiltere’nin bir süre olan biteni değerlendireceğini anlıyorum.”
  • “İngiltere’den (50. maddenin işleme konmasıyla) ilgili mesajı alana kadar gayri resmi müzakereler olmamalı.”
  • “Diğer 27 AB üyesi devlet, merkezkaç kuvvetlerini engellemek için birlikte çalışmalı. Kalıcı bir kördüğüm içinde olamayız.”

Brexit sonucunun ardından David Cameron hemen istifasını açıkladı. Avam Kamarası’nda yöneltilen soruları yanıtlayan David Cameron,  “Kararın en mümkün olan uygun şekilde uygulamaya girmesi süreci şimdi başlamalı” dedi.

Frank Walter Steinmeier, İngiltere’nin hemen ayrılmasından yana

Referandumdan çıkan Brexit sonucunun ardından Berlin’de toplanan  Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda veLüksemburg dışişleri bakanları acil olarak toplandı. Toplantının hemen ardından Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’den ilk açıklama geldi. Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier toplantıda alınan kararın İngiltere’nin AB’den biran önce ayrılması yönünde fikir sahibi olduklarını dile getirdi.Konuşmasında ise “Bu süreç mümkün olan en hızlı biçimde başlamalıdır. Artık önemli olan 27 üye ülkenin birliğin geleceği için beklentilerini ortaya koyması ve AB vatandaşlarına kulak vermesidir”  sözlerini kullandı. Ekim ayında AB’den ayrılacağını açıklayan İngiltere’ye sert tepki Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’dan geldi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Süreci uzatması İngiliz Muhafazakar Parti’nin bir taktiği. İngiltere salı günkü zirveye ayrılık için başvurusunu yapmalı” dedi. Schulz’un ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Clauder Juncker de Britanya hükümeti boşanma mektubunu Brüksel’e göndermek için neden ekim ayına kadar beklemeye ihtiyaç duyar anlamıyorum. Hemen olmasını isterdim” ifadesini kullandı.