DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Avrupa Parlamentosu (AP)’ndan müzakere kararı

Avrupa Parlamentosu (AP)’ndan müzakere kararı

AP (Avrupa Parlamentosu), Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan üyelik müzakereleri hakkında bomba kararını verdi.\r\n\r\n

AP (Avrupa Parlamentosu), Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yapılan üyelik müzakereleri hakkında bomba kararını verdi.Avrupa Parlamentosu’na sunulan tasarı 479 oy ile kabul edildi. Parlamento üyelerinden 37’si buna karşı çıktı. Ve 107 parlamenter ise yapılan oylamada çekimser kaldı. Tasarının sonucunda ise Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulması kabul edildi. Avrupa Parlamentosu’nun aldığı bu karar bağlayıcı değil ve Avrupa Birliği liderlerine tavsiye niteliğinde idi. Çünkü müzakerelerin dondurulması kararını sadece Avrupa Birliği liderleri alabiliyor.Aralık ayında yapılacak olan zirveden Avrupa Birliği liderlerinin böyle bir karar vermesi şuan için beklenmiyor. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamada “AP’deki oylamanın kıymeti harbiyesi olmadığını ve AP’nin bu oylamayı yapmasının bile terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin, onların yanında saf tuttuğunun ifadesi olduğunu” demişti.

AP : ‘OHAL kararı endişe teşkil ediyor

avrupa-parlamentosu

Bu hafta Avrupa Parlamentosu’nun gerçekleştirdiği oturumlarda gündem maddesi Türkiye ile AB ilişkileriydi. Genel Kurul’daki görüşmelerde, 15 Temmuz’un ardından uygulanan OHAL uygulaması ile demokrasi, hukuk üstünlüğü ve insan hakları konularında bir düşüşün  olduğu düşüncesi ile AB – Türkiye müzakerelerinin askıya alınmasının önerildiği gün yüzüne çıktı.Türkiye – AB müzakerelerinin dondurulması için çıktı.hazırlanan taslağın karar metninde, üye ülkeler ve Avrupa Komisyonu’na katılım müzakerelerinin geçici olarak dondurulması için çağrı yapıldı. Karar metninde bir diğer önemli konu ise Müzakere Çerçeve Belgesi kapsamında, AP’nin Türkiye’deki insan hakları, temel haklar, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında ciddi anlamda ihlaller yapması halinde Avrupa Komisyonu’nun müzakereleri askıya alınmasını tavsiye etme yetkisine sahip olduğunun altı çizildi.Avrupa Parlamentosu’nun yaptığı oturumlarda konuşan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Türkiye ile Birliğin “mülteci krizi, Kıbrıs sorunu ve terörle mücadele” gibi konularında ortak çalışmaları gerektiğini ifade etti. Ve bunun yanı sıra Parlamento, 15 Temmuz gecesi başarısız sonuçlanan darbe girişimini bir kez daha kınadı. Ve darbe girişiminin ardından alınan OHAL kararının da endişe yarattığı ifade edildi. Karar metininde Türkiye, HDP’li 10 milletvekilinin tutuklanması, çok sayıda kamu görevlilerinin işten uzaklaştırılması ve 150’den fazla  gazetecinin hapiste tutan ülke sıralamasına girdi.