DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Araç boya bakımı nasıl yapılır?

Araç boya bakımı nasıl yapılır?

Aracımızın kullanılan aksamının bir ömrü olduğu gibi boyasının da bir ömrü vardır. Güneş, toz, kir ve yanlış yıkama teknikleri araç boyasının ömrünü kısaltır. Yoğun hava kirliliği olan bölgelerde yaşanan asit yağmurları araçların boyalarına zarar verir. Ayrıca kuş dışkıları da araç boyası için ciddi tehdit oluşturur. Kuş dışkısındaki asit çok kısa sürede boyanın matlaşmasına sebep olur

Aracımızın kullanılan aksamının bir ömrü olduğu gibi boyasının da bir ömrü vardır. Güneş, toz, kir ve yanlış yıkama teknikleri araç boyasının ömrünü kısaltır. Yoğun hava kirliliği olan bölgelerde yaşanan asit yağmurları araçların boyalarına zarar verir. Ayrıca kuş dışkıları da araç boyası için ciddi tehdit oluşturur. Kuş dışkısındaki asit çok kısa sürede boyanın matlaşmasına sebep olur ve boyada alacalı bir görünüm ortaya çıkar. Aracın değer kaybına uğramaması için “ Araç boya bakımı nasıl yapılır?” bilinmesi gerekir.Araç temizliğinde fırça ve uygun olmayan bezlerin kullanılması araçların boyalarında kılcal çatlakların oluşmasına sebep olur. Araçların boyalarının ömrünü uzatmak, boyada meydana gelen bozulmaların ve matlaşmaların önüne geçmek için bazı yöntem ve teknikler kullanılır.

Araç Boya Bakımı Nasıl Yapılır?

Pasta-Cila:

İki aşamada gerçekleştirilen bir uygulamadır. Pasta uygulamasında aracın boyasında meydana gelen çizikler giderilir. Pasta, boya yüzeyinde inceltici etkiye sahip kimyasal bir maddedir. Bu uygulamada kullanılacak pastanın özelliği boyadaki çiziklerin durumuna göre değişir. Uygulamanın özensiz yapılması boyaya zarar verebilir. pasta-cilaPasta polisaj makinesi, bez veya süngerle uygulanarak boya üzerindeki çizikler giderilir. Çiziklerin bu şekilde kapatılmasıyla boya pürüzsüz bir hal alır. Fakat pasta uygulaması boyanın biraz matlaşmasına sebep olur. Boyada meydana gelen matlaşmanın giderilmesi için araca cila yapılması gerekir. Bu yüzden pasta-cila ikilidirler.Araca uygulanan cilalar, boyayı koruyan pürüzsüz bir tabaka meydana getirir (ayakkabı cilası gibi) ve cila uygulanan araçlar yeni gibi parlar. Bu parlaklık bazen araca komple boya yapıldığı hissi de uyandırabilir. O yüzden bu işlemin ehil kişilerce yapılması önemlidir. Araca uygulanan cilalar farklı özelliklere sahiptir. Araç cilaları organik ya da polimer bileşenlere sahiptir ve organik cilalar polimer cilalara göre daha uzun ömürlüdür.Pasta-cila genellikle araçların bölgesel olarak ya da tamamen boyanmasından sonra uygulanan bir yöntemdir. Pasta cilanın etkisi birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişmektedir. Kullanılan malzemenin türü ve kalitesi, aracın çevre şartlarından etkilenmesi(iklim, kapalı veya açık garaj vb.) ve cilalı ya da cilasız yıkama pasta cilanın ömründe etkilidir.

Boya Koruma:

Boya koruma, boyadaki gözenekleri tamamen kapatarak boyanın deforme olmasını önlemeyi amaçlayan bir uygulamadır. Genellikle yeni araç alanların boyanın uzun süre korunması için tercih ettiği bir yöntemdi fakat sektöre yeni ve ucuz ürünlerin girmesiyle bu uygulama da yaygınlaştı. Temel olarak pasta cilaya benzese de bu uygulamada daha profesyonel malzemeler kullanılmaktadır. Ayrıca pasta uygulamasında olduğu gibi boyayı aşındıracak malzemelerin kullanımı en düşük seviyededir.Boya koruma uygulamasına boyaya yapışan kirler temizlenerek başlanır ve ardından boyadaki çizikler özel malzemelerle kapatılır. Son aşamada nano boya koruyucu uygulanarak boyadaki gözenekleri kapatan bir tabaka oluşturulur. Bu tabaka hem boyayı korur hem de araca parlaklık bir görünüm kazandırır. Nano boya koruma ürünleri cilalara oranal daha ince yapıda olduklarından gözenekleri en iyi şekilde doldurarak çok daha etkili bir koruma sağlar.Boya koruma uygulamalarının ortalama ömrü 8-12 ay civarlarındadır. Bu sürede aracın çevresel faktörleri, uygulamayı yapanların ustalığı en önemlisi de kullanılan malzemenin kalitesi çok önemlidir. Piyasada, aralarında çok büyük fiyat farkları olan ürünler bulunmaktadır. 2-3 saatte boya koruma uygulayan yerlere ve çok ucuza iş yapan yerlere şüpheyle yaklaşılmalıdır. Malum “Ucuz etin yahnisi yavan olur.”

Cilalı Yıkama:

En pratik araç boyası bakımı aracın yıkanmasıdır. Aracı sık ve doğru şekilde yıkamak kirler daha boyaya zarar vermeye başlamadan araç üzerinden uzaklaştırmayı sağlar. Araç yıkarken bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Öncelikle yıkamada fırça(otomatik yıkama makinelerinin fırçalı olanları da buna dahil) ya da boya için uygun olmayan bezler kullanılmamalıdır. Araç yıkarken bu iş için üretilen süngerlerden veya mikrofiber bez kullanılmalıdır. Yıkamada cilalı şampuan kullanılması da temizliğin yanında boyadaki gözenekleri de doldurur böylece boyanın korunmasına yardımcı olur. Kullanacağınız cilalı yıkama şampuanının kaliteli bir markaya ait olması da alacağınız verimi artıracaktır.