DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılır?

Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılır?

Bizler kendimize dikkat etmediğimizde mevsim değişikliklerinden etkilenip nasıl hasta oluyorsak araçlarımız da böyledir. Değişen hava şartları hazırlıksız yakalanan araçları olumsuz etkiler. Araçlarda çalışma zorlukları, performans düşüklükleri hatta büyük arızalar görülebilir. Özellikle soğuk hava ve yoğun yağışlar araçların kışın zorlanmasına sebep olur. Zorlu kış koşullarında araçların verimli olarak çalışmaya devam edebilmeleri için kış gelmeden araç kış

Bizler kendimize dikkat etmediğimizde mevsim değişikliklerinden etkilenip nasıl hasta oluyorsak araçlarımız da böyledir. Değişen hava şartları hazırlıksız yakalanan araçları olumsuz etkiler. Araçlarda çalışma zorlukları, performans düşüklükleri hatta büyük arızalar görülebilir. Özellikle soğuk hava ve yoğun yağışlar araçların kışın zorlanmasına sebep olur. Zorlu kış koşullarında araçların verimli olarak çalışmaya devam edebilmeleri için kış gelmeden araç kış bakımı ve bazı kontrollerin yapılması gerekir.

Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Motor, V Kayışı

Aracın en önemli kısmı motordur bu yüzden kışlık bakımda ilk yapılacak iş motoru ustanıza kontrol ettirmek kışa hazır olup olmadığını öğrenmektir. İkinci olarak kayışı kontrol edilmelidir. V kayışı yaz sıcaklarında genişleyerek özelliğini yitirebilir. Gevşek kayış şarjı etkileyerek vantilatörün devir daimini yavaşlatır. Bu durum otomobilin sağlıklı çalışmasını etkiler. Kayışı gerdirin yoksa kayışın değiştirilmesi gerekir.

  • Motor yağı

Motor yağının değişme süresi gelmişse kış gelmeden değişimi yaptırın. Motor yağını periyodik olarak değiştirseniz de kışın motorun yağ eksiltip eksiltmediğini kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz.

  • Antifriz

Antifriz soğutma sistemini korumak için yaz-kış kullanılmalıdır. Antifriz miktarı yeterli değilse soğuk havalarda motor soğutma suyu donarak motor bloğuna zarar verebilir. Motor bloğunun zarar görmesi ağır masraflara yol açar. Genelde yazın motor soğutma suyuna normal su takviyesi yapılır bu da soğutma suyundaki antifriz oranını düşürür. Kış başında soğutma suyundaki antifriz ölçtürülmeli gerekirse ilave yapılmalıdır.

  • Elektrik sistemi

Soğuk hava araç akülerinin performansını olumsuz etkiler. Bu yüzden akülerin de kışlık bakımda kontrolleri yapılmalıdır. Akünün ölçümü yapılarak kapasitesine bakılır eğer uygunsa akü sıvısı ilave edilebilir. Bu yeterli gelmezse yolda kalmamak için akü değiştirilmelidir. Ayrıca elektrik sisteminde yapılacak genel kontrol de faydalı olacaktır. Kışın artan nem sizi hazırlıksız yakalayıp buji kabloları ve distribütör kapağındaki çatlaktan girip otomobilin çalışmasını engelleyebilir.

  • Rezistanslar 

Arka cam ve aynalarda bulunan rezistanslar en çok kışın işe yaramaktadır. Buharlaşmayı önleyip görüşünüzü açan rezistansların da kontrol edilmesi gerekir.

  • Silecek, Silecek suyu ve Fıskıyeler      araba-silecek

    Cama su püskürten fıskiyeler sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabilir ayrıca yönleri değişerek başka taraflara su püskürtmeye başlayabilir. Fıskıyelerin uçları bir iğne ile açılmalı ve yönleri ayarlanmalıdır.

Cam silecekleri yaz sıcaklarında deforme olmuş, sertleşmiş olabilir. Silecekleri arap sabunuyla silerek temizleyip yumuşatabilirsiniz. Eğer bu yeterli gelmezse sileceklerin yenileriyle değişmesi gerekir.Sileceklerden sonra silecek suyuna da bakılmalı. Silecek suyu haznesine kışın çeşme suyu koyulmamalıdır. Çeşme suyu donarak püskürtme mekanizmasını bozabilir. Bu yüzden özellikle kışın antifrizli silecek suyu kullanılmalıdır.

  • Lastikler 

Araçların lastikleri kışın soğuktan etkilenerek sertleşir ve yol tutma kapasiteleri düşer. Bu durum sürüş esnasında ciddi tehlike yaşanmasına sebep olabilir. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düşen bölgelerde kış lastiği kullanılması tavsiye edilir. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgiye “Kış lastiği alırken dikkat edilmesi gerekenler” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Lastikler ile diğer bir husus da lastiklerin basıncıdır. Soğuk havalarda lastik basıncı düşer bu yüzden sık sık kontrol ederek lastiklerinizdeki havayı aracınız için tavsiye edilen basınç oranında tutmaya özen göstermelisiniz.

  • Kalorifer 

Kış öncesinde kalorifer ve klima bakımının yapılması gerekir. Kalorifer hortumları kontrol edilir. Ayrıca klimalı otomobillerde polen filtresi de değiştirilebilir.Bu temel bakımların dışında balata ve diskler, bujiler, filtreler, farlar, stop lambaları da kontrol ettirmelidir. Son olarak da donmaya karşı kışın araç depoları mümkün olduğunca dolu tutulmalıdır. Soğuk bölgelerde araç depolarına donmayı önleyici katkı maddeleri ilave etmek fayda sağlayan önlemlerdendir.Aracınızla sorunsuz bir kış geçirmeniz dileğiyle…