DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Arı Poleninin Faydaları

Arı Poleninin Faydaları

Burambal’ın faydalarına daha önce birçok kez değindik. Peki, o buram buram lezzete sahip balın özünü oluşturan ve diğer adı  “mükemmel gıda” ya da “mükemmel besin” olan arı poleni nedir? Arı polenin faydaları nelerdir? Arı poleni neye iyi gelir? Merak ettiğiniz bu soruların yanıtını Buram Bal’ın gıda mühendisleriyle yaptığımız görüşmeler neticesinde aramaya çalıştık. Burambal (Buram Honig)

Burambal’ın faydalarına daha önce birçok kez değindik. Peki, o buram buram lezzete sahip balın özünü oluşturan ve diğer adı  “mükemmel gıda” ya da “mükemmel besin” olan arı poleni nedir? Arı polenin faydaları nelerdir? Arı poleni neye iyi gelir? Merak ettiğiniz bu soruların yanıtını Buram Bal’ın gıda mühendisleriyle yaptığımız görüşmeler neticesinde aramaya çalıştık. Burambal (Buram Honig) sağlık grubu ürünlerinden biri olan arı poleninin faydalarını duyunca bu ürünü alıp kullanmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlayacaksınız.

Arı Poleni

Arılar bal yapabilmek için üç bine yakın bitki türünden topladıkları besinleri kanatlarında muhafaza ederler. Arılar kanatlarında muhafaza ettikleri bu besinleri kovanlara taşırlar. Bu besinler sayesinde bal yapan arılar aynı zamanda bu besinleri polen haline getirmek için de çalışırlar. Yani arı poleni bal arıları tarafından üretilir ve bu polen genç arıların da besin kaynağını oluşturur. Arı poleni insanların beslenmek için ihtiyaç duydukları hemen hemen bütün besin kaynaklarını bünyesinde barındırır. Polenin bünyesinde; vitamin, aminoasit, mineral, protein (ortalama %25-40 arası) ve folikasit gibi birçok bileşen vardır.  Arı polenleri değişik renk, şekil ve içeriklere sahiptir. Arı polenlerinin büyük çoğunluğu sarı renktir. Sarı rengin dışında, mor, kırmızı, siyah gibi polen renklerine rastlamak da mümkündür.

Jar bee pollen on a white background

Arı Poleni Nasıl Elde Edilir?

Baldaki mucizelerin bir nevi hammaddesi olan arı poleninin yüksek besin değerine sahip olduğu anlaşıldıktan sonra arı uzmanları ve Burambal gibi bal üreticileri tarafından kovanların girişine polen tuzakları yerleştirilmeye başlanmış ve bu tuzaklar sayesinde arıya herhangi bir rahatsızlık vermeden kovanlarda yer alan polenler toplanmaya başlanmıştır. Arıların kovana girerken kanatlarından tuzaklara düşen bu polenler, Burambal gibi bal üretim uzmanları tarafından kullanılan doğal kurutma yöntemleriyle kurutularak tüketilebilir hale getirilmektedir.

Arı Poleninin Faydaları

Arı poleninin insan vücudu üzerindeki faydaları saymakla bitmez ancak biz yine de Burambal gıda mühendislerinin değinmiş olduğu başlıca faydaları aktaralım. İşte arı poleninin belli başlı faydaları:

Kansızlığa iyi gelir; arı poleni özellikle kansızlık problemi yaşayanlar için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Günde üç tatlı kaşığı arı poleni tüketmek kansızlığa iyi gelecektir.

Enerjinizi arttırır; yorgunluk ve strese bağlı direnç düşüklüğünü giderici özelliği olan arı poleni vücudun direnç ve enerji kazanmasına katkı sağlar.

Saç dökülmelerini önler; saçlarında dökülme problemi yaşayanlar için arı poleni saç dökülmelerinin seyreltilmesinde önleyici bir katkı maddesi olarak tüketilebilir.

Cildi güzelleştirir; arı poleni içeriğindeki aminoasit ve vitamin besinleri sayesinde ciltte oluşan pürüzlerin hızlı bir şekilde iyileşmesinde oldukça etkilidir. Özellikle egzama, sedef gibi cilt rahatsızlığı olanlar arı polenini kullanabilirler.

Solunum sistemindeki bozukluklara iyi gelir; polenin bünyesinde bulunan yüksek miktardaki antioksidan sayesinde akciğer dokularında oluşan iltihapların önlenmesi kolaylaşır ve astım gibi hastalıkları önler.

Arı poleni bu faydaların yanında, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını, bağışıklık sistemini güçlenmesini, kısırlığın önlenmesini ve bazı alerjilerin de tedavi edilmesini sağlar. Arı polenini Burambal sağlık grubu ürünlerinden temin edebilirsiniz.