DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Astronot Besini Kinoanın Faydaları Nelerdir?

Astronot Besini Kinoanın Faydaları Nelerdir?

Güney Amerikadaki And Dağlarının çorak yamaçlarında yetişen ve tarihi İnkalara kadar uzanan kinoanın görüntüsü tahıla benzer fakat tahıl değildir. Güney Amerika halkları tarafından uzun zamandır kullanılan kinoa besin değerinin keşfedilmesi ile birlikte popüler bir gıda olmuştur.   Kinoa, Nasa tarafından astronotların besin ihtiyacının giderilmesi için kullanılmıştır. Bu yüzden 2013 yılı Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından kinoa

Güney Amerikadaki And Dağlarının çorak yamaçlarında yetişen ve tarihi İnkalara kadar uzanan kinoanın görüntüsü tahıla benzer fakat tahıl değildir. Güney Amerika halkları tarafından uzun zamandır kullanılan kinoa besin değerinin keşfedilmesi ile birlikte popüler bir gıda olmuştur.   Kinoa, Nasa tarafından astronotların besin ihtiyacının giderilmesi için kullanılmıştır. Bu yüzden 2013 yılı Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü tarafından kinoa yılı ilan edilmiştir.Kinoanın bu kadar popüler olmasının nedeni  vücut için gerekli tüm amino asitleri içermesi ve “besin değerinin” oldukça yüksek olmasıdır. Kinoanın yenilebilen kısmı tohumudur. Bitkisel besinler arasında kinoa en yüksek protein içeriğine sahiptir. Proteinleri oluşturan temel yapı taşı aminoasitlerdir. İnsan vücudundaki 20 aminoasitten 9’u vücut tarafından üretilemez. Bunlar et,yoğurt, süt gibi hayvansal gıdalardan alınmalıdır. Kinoa bu 9 aminoasitin tamamını içerir.

Kinoa Faydaları:

Kinoa, kolesterolü yüksek ve yağ içeren hayvansal protein kaynaklarına göre daha sağlıklı bir protein kaynağıdır.Kanser oluşumunu engeller.                                       kinao-yemekKalp-damar sağlığını koruyucudur.Kemik ve dişleri güçlendirir.Yüksek tansiyona faydalıdır.İçeriğindeki besin lifi diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolüne yardımcıdır.Bahar alerjisine karşı koruyucu etkisi vardır.Antioksidan özelliktedir.Anne sütünü arttırır.Ameliyat sonrası yaraların iyileşmesini hızlandırır.Kabızlığa iyi gelir. Çünkü kinoa diğer tahıllardan yaklaşık 2 kat daha fazla besin lifi içerir.Kinoa glüten içermez. Bu nedenle Çölyak hastaları ve glütensiz diyet uygulayanlar için önerilir.Hemoroide karşı daha fazla kiona tüketerek önlem alınabilir.Yaşlanmayı geciktirir.Kansızlığa iyi gelir.

Kinoa ile zayıflamak mümkün mü?kinoa-salatasi

Zayıflamayı hiçbir zaman sadece bir bitkiye bir çaya bağlamamak gerekir. Zayıflama beyin ile ilgili olduğu için bitkiler sadece zayıflamaya yardımcıdır. Kinoa da bu bitkilerden sadece birisidir. Aşağıda kinoanın zayıflamaya faydaları verilmektedir.Kinoanın özellikleri ortaya çıktıkça kinoa diyet listelerinde yerini almaya başladı. Bunun nedeni kinoanın protein bakımından zengin olması ve yüksek oranda besin lifi içermesidir. Kinoa ile zayıflamak isteyenlere kinoanın katkıları şu şekildedir:

  • Kinoa yüksek miktarda protein içerdiği için uzun süre tok tutar. Mide kazıntılarına engel olur  ve kolesterolü yükseltmez.
  • Zengin kalsiyum içeriği sayesinde metabolizmayı hızlandırır.
  • Vücutta ödem oluşmasını ve birikmesini önler.
  • Vücuda enerji verdiği için spor ve diyet yapanlara katkı sağlar.
  • Yine diyet ve spor yapanların kas ve kemik sağlığını korur.
  • Diyet yapanların vücudunun besin ihtiyacını kilo aldırmadan karşıladığından diyet listeleri için oldukça idealdir.