DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Avrupa, çocuklara aşırı kilo aldıran asıl sebebi buldu

Avrupa, çocuklara aşırı kilo aldıran asıl sebebi buldu

Avrupa’da çok fazla kilolu çocukların sayısı da çok fazla. Avrupa’nın önde gelen sanayi ülkelerinden Almanya’da da durum aynı. Ülkede her yedi çocuktan biri aşırı kilo mağduru. Aşırı kilonun en büyük sebeplerinden biri ise şeker ve yağ oranı yüksek ürünlerin pazarlanması için çocuklara özel hazırlanan reklamlar.Avrupa çapında aralarında Almanya’nın da bulunduğu sekiz ülkede yapılan bir araştırmaya

Avrupa’da çok fazla kilolu çocukların sayısı da çok fazla. Avrupa’nın önde gelen sanayi ülkelerinden Almanya’da da durum aynı. Ülkede her yedi çocuktan biri aşırı kilo mağduru. Aşırı kilonun en büyük sebeplerinden biri ise şeker ve yağ oranı yüksek ürünlerin pazarlanması için çocuklara özel hazırlanan reklamlar.Avrupa çapında aralarında Almanya’nın da bulunduğu sekiz ülkede yapılan bir araştırmaya göre özellikle çocuklara yönelik televizyon reklamları sağlıksız gıda maddelerinin tüketimini bariz bir şekilde yükseltiyor ve bu da çocukların aşırı derecede kilo almasına sebep oluyor. Araştırmacılara göre aşırı kilolu çocuk sayısı bakımından Avrupa eşi görülmemiş bir seviyeye ulaştı. 10 bin kadar çocuk üzerinde uzun süreli bir araştıma gerçekleştiren uzmanlar, özellikle küçük yaştaki çocukların reklamların gücüne tamamen yenik düştüğünü söylüyor.

EĞİTİM SEVİYESİ DÜŞÜK AİLELERİN ÇOCUKLARI BÜYÜK TEHDİT ALTINDA

Araştırmayı koordine eden Leibniz Hastalıkları Önleme Araştırmaları ve Salgın Hastalıklar Enstitüsü görevlisi Wolfgang Ahrens, eğitim seviyesi düşük ailelerin reklamlara eleştirel gözle bakmadıkları için bu ailelerin çocuklarının daha çok tehlike altında olduğunu ifade ediyor. Araştırmadan sonra hazırlanan rapora göre üretici firmaların gönüllü olarak sorumluluk bilinciyle hazırlattığı reklamlar da işe yaramamış. Dünya Sağlık Örgütü de (WHO) yıllardır Avrupa hükümetlerini reklamları kanunlarla daha sert biçimde denetleme uyarısında bulunuyor ancak kanuni düzenleme açısından da bir değişiklik yok.

BİLİNÇLİ REKLAM YAPAN GÖNÜLLÜ ÜRETİCİ ÇÖZÜM DEĞİL

Almanya’da Foodwatch gibi tüketicileri korumak için ortaya çıkan kuruluşlar da hükümete kızgın. Foodwatch, Federal Beslenme Bakanı Christian Schmidt’in çocukların yanlış beslenmesini önlemek için bugüne kadar sadece gönüllü anlaşmalara ağırlık verdiğini düşünyor ve üreticilerin çok para kazandıkları şekerli gıdalar için işlerine gelen reklamlardan gönüllü olarak vazgeçmeyeceklerine işaret ediyor.Gıda Hukuku Birliği (BLL) ise eleştirileri kabul etmiyor. Birliğin başkanı Christoph Minhoff’a göre reklamları yasaklamak çözüm değil. Çocukları 18 yaşına gelene kadar bir zilin altında tutmanın anlamsız olduğuna değinen Minhoff, bunun yerine çocukların reklam yetkinliğini geliştirmek gerektiğini söylüyor.

İTALYA’DA ÇOCUKLARIN NEREDEYSE YARISI AŞIRI KİLO MAĞDURU

Ancak Minhoff, eğitim seviyesi düşük ailelerin bu yetkinliği çocuklarına nasıl aktaracağını söylemiyor. Sorun ise acil olarak çözülmek durumunda. Çünkü Almanya’da 2-10 yaş grubundaki çocukların yüzde 16,5’i aşırı kilo mağduru. İtalya’da ise bu oran yüzde 42 olarak kayıtlara geçmiş. En az aşırı kilolu çocuğun olduğu Belçika’da bile oran yüzde 9,5. Akıllı cep telefonlarının yaygınlaşması ile birlikte çocukların hareket etme süresi de azaldığı için Avrupa ülkelerinde geleceğin yetişkin nesli oldukça kilolu insanlardan oluşacak gibi görünüyor. Alınan önlemler ise yetersiz. En son Fransa aşırı şekerli ve renklendiricili içecekleri yasaklamayı düşünüyordu.