DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Avrupa’da başörtü yasağına onay geldi

Avrupa’da başörtü yasağına onay geldi

İş verenlerin veya çalışanların “gözle görülebilir dini sembol niteliğindeki kıyafetleri” giymelerine yasak getiriyor. Mahkeme, sunulan hükümde işverenlerin çalışanlarına getireceği başörtü yasağı onayladı. Avrupa’da başörtü yasağı… Avrupa Birliği’nin üst mahkemesi Avrupa Adalet Divanı (ECJ),bayanların mesai saatlerinde başörtü takıp takmamaları konusunda verilen ilk kararda, işverenlerin bunu yasaklayabileceği kararını verdi. Avrupa’da başörtü yasağına onay geldi Reuters’ın haberine göre, Fransa ve

İş verenlerin veya çalışanların “gözle görülebilir dini sembol niteliğindeki kıyafetleri” giymelerine yasak getiriyor. Mahkeme, sunulan hükümde işverenlerin çalışanlarına getireceği başörtü yasağı onayladı. Avrupa’da başörtü yasağı…

Avrupa Birliği’nin üst mahkemesi Avrupa Adalet Divanı (ECJ),bayanların mesai saatlerinde başörtü takıp takmamaları konusunda verilen ilk kararda, işverenlerin bunu yasaklayabileceği kararını verdi.

Avrupa’da başörtü yasağına onay geldi

Reuters’ın haberine göre, Fransa ve Belçika’da yaşanan olayda iki kadın başörtülerini çıkarmayı reddettiklerinde işten çıkarılmışlardı. Bayanların bununla ilgili dava açması üzerine mahkemede yapılan açıklamada “Herhangi bir siyasi, felsefi veya dini sembolün giyilmesini yasaklayan bir iç kural, direkt olarak ayrımcılık anlamına gelmez” denildi.

Berlin mahkemesinden başörtüsü için tarihi karar

Almanya’nın başkenti Berlin’de bir öğretmen, başörtüsü taşıdığından dolayı mesleğini ifa edemediği için açtığı tazminat davasını kazandı. Bu kararla birlikte, tarafsızlık ilkesini öne sürerek Anayasa’ya ters düşen Berlin eyaletinde önemli gelişmeler olabilir.Başörtülü öğretmene hak veren mahkeme Eyalet Çalışma Mahkemesi oldu. Mahkeme, başörtülü öğretmenin haksız yere mağdur edildiğine hükmetti. Hakimler, eyalet yönetiminin dininden dolayı başörtüsü taşıyan bir insanın çalışmasına mani olunduğundan yola çıkarak eyaleti haksız gördü ve Berlin’in tarafsızlık ilkesi yerine daha önemli olan  Anayasa Mahkemesi’nin kararını baz aldı.

ÖĞRETMEN BAŞÖRTÜSÜ İLE OKULUN HUZURUNU BOZMUYOR

Berlin, bütün din ve dünya görüşlerine has sembollerin taşınmasını yasakladığını öne sürerek sadece başörtüsüne yönelik bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını söylüyor ve yasağın yararlarından bahsediyor. Bütün eyaletleri bağlayan Anayasa Mahkemesi ise okulun huzurunu bozmadığı sürece dini sembollerin taşınabilmesini öngörüyor.Berlin Çalışma Mahkemesi de bu karara dayanarak verdiği hükmünde öğretmenin okulun huzurunu bozacak bir tutum içinde olmadığı üzerinde durdu ve ilkokul öğretmenine iki aylık maaşa tekabül eden 8 bin 680 Euro’luk tazminatın ödenmesini kararlaştırdı.

TAZMİNAT ALACAK AMA İŞİNE BAŞLAMASI SÜREBİLİR

Ancak öğretmenin mesleğine başlaması hala söz konusu değil. Zira hakimler tarafsızlık ilkesinin hala anayasaya uygun olduğu kanaatini taşıyor. Tarafsızlık ilkesi yüzünden Berlin’de öğretmenler, polis memurları ve hukuki mercilerde çalışanlar dini sembollerin olduğu kıyafetleri giyemiyor.

ÖĞRETMEN İLK AÇTIĞI DAVAYI KAYBETMİŞTİ

Ancak öğretmenin tazminat davasını kazanmış olması önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Sebebi ise bundan önceki bir dava sürecinin başarısızlıkla sonuçlanması. Başörtülü öğretmen geçen yılın nisan ayında Çalışma Mahkemesi’nde açtığı tazminat davasını kaybetmişti.  Avukatının anlattığına göre öğretmen, mesleğini ifa etmesine izin verilmediği için dışlandığını söylemiş, ancak mahkeme Berlin’deki tarafıszlık kanununun bütün dinlere eşit yaklaştığını söyleyerek davayı reddetmişti.

KUZEY REN-VESTFALYA ARTIK ANAYASA MAHKEMESİNE UYUYOR

Federal Anayasa Mahkemesi en son 2015 yılının ocak ayında Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletindeki okullarda öğretmenler için konan genel başörtüsü yasağına tepki göstermiş ve bu yasağın sadece okul huzurunu bozacak durumlarda uygulanabileceğine hükmetmişti.Berlin eyaleti ise tarafsızlık ilkesini takip etmelerinin doğru olduğunu düşünüyor