DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Avrupalı Türklerin referandum takvimi belli oldu

Avrupalı Türklerin referandum takvimi belli oldu

Yurt dışındaki Türklerin anayasa değişikliği için yapılacak referanduma ne zaman katılabilecekleri belli oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının referandum için 27 Mart ila 9 Nisan tarihleri arasında konsolosluklarda kurulan sandıklara gidip oylarını kullanabilecek. Gümrük kapılarında ise 27 Mart ila 16 Nisan tarihleri arasında oy verilebilecek.Türkiye dışında oy

Yurt dışındaki Türklerin anayasa değişikliği için yapılacak referanduma ne zaman katılabilecekleri belli oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, yurt dışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının referandum için 27 Mart ila 9 Nisan tarihleri arasında konsolosluklarda kurulan sandıklara gidip oylarını kullanabilecek. Gümrük kapılarında ise 27 Mart ila 16 Nisan tarihleri arasında oy verilebilecek.Türkiye dışında oy kullanabilecek vatandaşların sayısı bir hayli yüksek YSK başkanının verdiği bilgiye göre 2 milyon 929 bin 389 Türk vatandaşı 57 ülkedeki 119 temsilcilikte yeni anayasaya evet veya hayır diyebilecek. Oy vermenin mümkün olduğu gümrük kapısı sayısı ise 32.

TÜRKİYE DIŞINDAKİ TÜRKLER REFERANDUM İÇİN İSTEDİKLERİ TEMSİLCİLİKTE OY KULLANABİLECEK

Oy verebilmek için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak gerekiyor. YSK Başkanı Güven’in anlattığına göre bu referandumda yurt dışı seçmen kütüğü tek seçmen çevresi olarak oluşturulmuş. Bu sayede seçmenler oylarını istedikleri yerde kullanabilecekler.Oylamaya katılanlar yeni anayasaya evet diyorlarsa beyaz renk üzerine ‘Evet’ yazılı oy pusulasını, hayır diyorlarsa kahverengi üzerine ‘Hayır’ yazılı oy pusulasını mühürleyecekler.

ALMANYA’DA 1,5 MİLYONA YAKIN SEÇMEN VAR

Türkiye dışında referandum için en büyük potansiyel oy barındıran ülke Almanya. Bu ülkede 1 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen genel seçimlerde kayıtlı seçmen sayısı 1 milyon 411 bin olarak hesaplanmıştı. Bu seçmenlerden 575 bini oyunu kullanma iradesini göstermişti. Bu referandumda en çok tartışılan konu Başkanlık sistemi olduğu için daha çok insanın sandık başına gideceği tahmin ediliyor.Almanya’da Türkiye’nin 13 başkonsolosluğu var. Bunlar başkent Berlin, Köln, Münih, Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt, Mainz, Stuttgart, Essen, Nürnberg, Hannover, Münster ve Karlsruhe’de bulunuyor.

BU YIL TÜRKİYE DIŞINDAKİ KATILIM ARTABİLİR

Oy kullanmada getirilen yeni sitem de katılımı arttırabilir. Seçmenler sadece bağlı bulundukları seçim bölgesinde oy kullanmak zorunda olmadığı için tatilde veya iş seyahatinde olanlar sadece kimliklerini göstermek suretiyle oy verebilecekler. Bu sayede mükerrer oy kullanma ihtimali de ortadan kalkmış olacak.

E-DEVLET KAPISINDAN SEÇİM KÜTÜĞÜNÜ SORGULAMAK MÜMKÜN

Değişmeyen tek şart ise yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak. Kayıtlı olup olmadığını bilmeyenlerin bunu artık YSK’nın internet sayfasının (https://secmen.ysk.gov.tr ) yanı sıra e-Devlet kapısı (turkiye.gov.tr) üzerinden de sorgulaması mümkün.Türkiye’de ise referandum ise 16 Nisan tarihinde gerçekleşecek. Türkiye’deki 55 milyn 336 bin 960 seçmen yaklaşık 164 bin sandıkta oy kullanabilecek. Seçim takvimi uygulaması ise 16 Şubat’ta başlayacak. Seçmen listeleri 18 Şubat’ta askıya çıkarılıp 26 Şubat’ta indirilecek.Yabancı ülkelerde yaşayan ve Türkiye’de kayıtlı ikametleri bulunmayan bir milyon Türk de, seçim ve referandum için sandığa gidebilecek. Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun değiştirilmesi sayesinde adres kayıtları artık yaşanan ülkedeki adres kayıtlarına ya da bağlı olunan temsilcilik bilgilerine göre tutuluyor.