DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Avusturya’da korkulan cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlandı

Avusturya’da korkulan cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlandı

Avusturya’da cumhurbaşkanlığı için yarışan Yeşiller lideri Alexander Van der Bellen rakibi popülist sağ parti FPÖ’den Norbert Hofer’i ağır bir yenilgiye uğrattı.

Avusturyalılar bugün cumhurbaşkanlarını seçmek için sandığa gitti. İlk tahminlere göre yarışı önde götüren isim Yeşiller Genel Başkanı Alexander Van der Bellen oldu. Avusturya devlet televizyonu ORF’in ilk tahmini hesaplarına göre Van der Bellen oyların yüzde 53,6’sını almayı başardı.

GÖÇMENLER VE AVRUPA YANLILARI RAHAT BİR NEFES ALDI

Bu sonuç, özellikle ülkede yaşayan başta Türkler ve mülteciler olmak üzere tüm göçmenler ve AB yanlısı Avusturya halkı için nefes aldıran bir başarı anlamına geliyor. Avrupa ve göçmen karşıtı parti FPÖ’nün adayının ilk tahminlere göre aldığı oy oranı yüzde 46,4.

Bu ilk tahmini sonuçlar açıklandıktan kısa bir süre sonra popülist sağ parti FPÖ de yenilgisini kabul etti. Partinin cumhurbaşkanı adayı Norbert Hofer, Facebook üzerinden kendisini seçenlere teşekkür etti ve başarılı olamadığı için sonsuz derecede üzgün olduğunu ifade etti.

HOFER KAZANSAYDI İLK POPÜLİST SAĞCI CUMHURBAŞKANI OLACAKTI

Hofer oyların çoğunluğunu almış olsaydı, Batı Avrupa’nın ilk popülist sağcı cumhurbaşkanı olma unvanını kazanacak ve bu Batı Avrupa tipi demokrasisinin önünde büyük bir imtihan olacaktı.

MEKTUP YOLUYLA OY KULLANANLAR SONUCU BELLİ ETTİ

ORF’in tahmini sonucu bugün sandığa atılan oylarla birlikte pazartesi günü sayılan mektup yoluyla kullanılan oyları da içeriyor. Oy kullanmak için 16 yaşına basan herkes sandığa çağrıldı. Anketler seçimde her iki adayın da birbirine yakın oranda oy alacağına işaret ediyordu.

İLK SEÇİM DAHA DA GERİLİMLİ GEÇMİŞTİ

Nitekim Van der Bellen mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde yenilgiyi kıl payı atlatmış, ancak seçimin bir hata sebebiyle tekrarlanmasına karar verilmişti. Yeşiller’in Van der Bellen seçime bağımsız aday olarak katılmıştı.