DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bahar yorgunluğuna yenilmeyin!

Bahar yorgunluğuna yenilmeyin!

Bahar yorgunluğuna yenilmeyin! Baharın gelmesiyle birlikte sabahları kalkıp işe okula gitmek çoğumuza zor gelir. Bununla birlikte birçok kişide halsizlik, yorgunluk, kaygı, asabiyet, dikkatsizlik ve uyku düzensizlikleri de sıkça görülür. Bahar yorgunluğu, hemen her bireyin mevsim dönüşlerinde hissedebildiği yukarıda saydığımız ruhsal ve bedensel belirtilere verilen genel isimdir.Bütün bu şikayetler bahar yorgunluğu belirtileri gibi görünse de, bazen

Bahar yorgunluğuna yenilmeyin! Baharın gelmesiyle birlikte sabahları kalkıp işe okula gitmek çoğumuza zor gelir. Bununla birlikte birçok kişide halsizlik, yorgunluk, kaygı, asabiyet, dikkatsizlik ve uyku düzensizlikleri de sıkça görülür. Bahar yorgunluğu, hemen her bireyin mevsim dönüşlerinde hissedebildiği yukarıda saydığımız ruhsal ve bedensel belirtilere verilen genel isimdir.Bütün bu şikayetler bahar yorgunluğu belirtileri gibi görünse de, bazen başka fiziksel ya da ruhsal problemlere de işaret ediyor olabilir. Bu yüzden bahar yorgunluğu deyip geçmeyin. Uzmanlar “Kaygı, telaş, uyku bozuklukları, asabiyet ve dikkatsizlik gibi belirtiler 2 haftadan daha uzun sürüyorsa, mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır. Bahar yorgunluğuna bağlı depresyon tedavi edilmediği zaman da tekrarlama riski artar” diyor.

Bahar yorgunluğu nedenleri neler olabilir?

1.Bahar aylarında metabolizma, değişken havaya ayak uyduramazBahar yorgunluğu; kış aylarında yavaşlayan metabolizmanın bahar geldiğinde bu değişime ayak uyduramamasından kaynaklanabilir. Isınan havalar duygusal dalgalanmalara, uykusuzluğa, iştahsızlığa, eklem ağrılarına ve yorgunluğa neden olabilir. Ayrıca düzensiz beslenme, yeterli vitamin alamama, uyku düzensizliği, kansızlık, değişken duygu durumları, adaptasyon ve dikkat süresinin kısalması bahar yorgunluğunun süresini de uzatabilir.

  1. Uyku düzeninde bozukluk

Bahar yorgunluğuna yenilmeyin. Uyuma ve uyanma saatleri düzensiz bireylerde bahar yorgunluğu daha belirgin olur. Bunun için, alışmak zaman alsa da birkaç sabah erken uyanarak, uyku düzeni oluşturulmaya çalışılmalıdır.

Bahar Yorgunluğundan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Bahar yorgunluğuyla taze sebze ve meyve yiyerek baş edinBahar aylarında paketli hazır gıdalar yerine taze sebze ve meyve tüketimini arttırın. Sadece bahar aylarında değil, kış aylarında da eksik olan vitaminleri düzenli olarak almak, bahar yorgunluğunu hafif geçirmeye yardımcı olur.Kısa ve sık dinlenme aralıkları oluşturunYorgunlukla baş edebilmek için öncelikle enerjinin doğru kullanılması öğrenilmelidir. İş yerinde kısa ancak sık çalışma ve dinlenme zamanları ayarlanmalıdır. Bu dinlenme aralıkları yorgunluğun ortaya çıkmasını önler. Çalışırken kas ağrılarını engellemek için vücut mekanikleri doğru kullanılmalı, çalışma ortamının iyi havalandırılmalı, çok sıcak veya çok soğuk ortamlardan uzak durulmalıdır.Özetle bahar yorgunluğuyla mücadele ederken, dengeli ve sağlıklı beslenilmeli, aktif olunmalı ve mümkün olduğunca düzenli olarak spor yapılmalıdır. Aynı zamanda vücut susuz bırakılmamalı ve uyku düzenine dikkat edilmelidir. Bütün bunlara dikkat edin ve bahar yorgunluğuna yenilmeyin.