DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Baş ağrısı sinüzit…

Baş ağrısı sinüzit…

Sinüzit, insanın yaşam kalitesini oldukça düşüren ve çok şiddetli ağrılara neden olabilen bir hastalıktır. Bu hastalık burnun gerisinde bulunan, kafatasının içindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihapla dolması sonucu oluşur. Akut ve kronik sinüzit olmak üzere iki türü vardır. Akut sinüzit genellikle antibiyotik ve burun damlalarıyla tedavi edilebilmektedir. Ancak kronik sinüzit genellikle ameliyat yoluyla çözülmektedir. Akut

Sinüzit, insanın yaşam kalitesini oldukça düşüren ve çok şiddetli ağrılara neden olabilen bir hastalıktır. Bu hastalık burnun gerisinde bulunan, kafatasının içindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihapla dolması sonucu oluşur. Akut ve kronik sinüzit olmak üzere iki türü vardır. Akut sinüzit genellikle antibiyotik ve burun damlalarıyla tedavi edilebilmektedir. Ancak kronik sinüzit genellikle ameliyat yoluyla çözülmektedir.

Akut sinüzit:

Temel nedeni iltihaplanma olan hastalığın ağrılar ve burun akıntısı şeklinde ilerlediği görülür. Sinüslerdeki iltihap, yayılma gösterirse bronşite dönüşebilir. Bundan sonraki aşamada ise şiddetli boğaz ağrıları başlar. Boğaz ve yüzün her yerine yayılan ağrılar nedeniyle hastada diş şikâyetleri de başlayacaktır. Diş ağrısı iltihabın geniş bir alana yayılmaya başladığını gösterir. Ağrı daha çok agriyetişkinlerde görülür. Çocuklarda ise daha çok bulantı ve kusma şeklinde belirtiler gözlemlenir. Hastalık bu seviyeye geldiğinde hastanın mutlaka bir doktora gitmesi gerekir. Doktora gitme ertelenecek olursa acı çekilme süresi de uzayacaktır. Kısacası bu aşamadaki bir hasta, doktora gidip tedavi edilmezse akut sinüzit kalıcı bir hal alarak kronik sinüzite dönüşecektir.

Kronik sinüzit:

Sinüzit hastalığının başlangıç rahatsızlıkları ile ilerleyen aşamalardaki rahatsızlıkları aynı değildir. Özellikle yetişkinlerde dayanılmaz haller alan kronik sinüzit, yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürür. Sadece baş ağrısı ile başlayan hastalıkta, baş ağrıları hafife alınıp hemen doktora gidilmez. Ancak çok kısa bir zaman sonra burunda, şakakta, boğazda ve dişte şiddetli ağrılar görülmeye başlar. İşte bu aşamada da doktora gitmemek büyük bir risk taşır. Çünkü yüzde, özellikle alın bölgesinde şişlikler ortaya çıkmaya başlar. Bu şişlikler iltihaplanmanın giderilmeyip yayılmasından oluşur. Doktora gidildikten sonra antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar sayesinde ağrılarda hafifleme görülebilir. Fakat sinüzit zor ve uzun soluklu bir hastalıktır. Hem ağrıları hemen geçmez hem de kendini çok kolay yenileyip tekrar edebilir. Bu nedenle sinüzit hastalarının sigara içilen ortamlarda ve soğuk hava koşullarında bulunmaktan sakınmaları gerekmektedir. Kronik sinüzitin çok ilerlemesi durumunda ilaç tedavisi yeterli gelmeyebilir. Bu aşamadaki hastalar için önerilen tedavi ameliyattır. Birçok hasta ameliyat olmak istemediğinden doğal yollarla bu hastalığı tedavi yoluna gitmektedir. Bunların içinde belki de en çok öne çıkanı acı kavunla tedavidir.