DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Başarısız iş görüşmesi nasıl yapılır?

Başarısız iş görüşmesi nasıl yapılır?

Yeterli donanıma sahip oldukları halde iş bulmakta zorlanan birçok insan var. Bu kişilerin iş bulamama sebebi sadece iş imkanlarının az oluşu değil. Bazıları daha iş görüşmesi aşamasında işi kaybediyor. Başarılı iş görüşmesinin nasıl yapılacağını anlatan birçok yazı var fakat biz “ Başarısız iş görüşmesi nasıl yapılır?” onu anlatacağız. Ne de olsa “İyi bir özgeçmiş dikkate

Yeterli donanıma sahip oldukları halde iş bulmakta zorlanan birçok insan var. Bu kişilerin iş bulamama sebebi sadece iş imkanlarının az oluşu değil. Bazıları daha iş görüşmesi aşamasında işi kaybediyor. Başarılı iş görüşmesinin nasıl yapılacağını anlatan birçok yazı var fakat biz “ Başarısız iş görüşmesi nasıl yapılır?” onu anlatacağız. Ne de olsa “İyi bir özgeçmiş dikkate alınmanızı, iyi bir görüşme de işe alınmanızı sağlar.”İş görüşmenizi yapacağınız yerde güvenlik, danışma görevlisi veya sekreter gibi çalışanlara kaba veya küçümseyici davranarak kötü bir iş görüşmesi için başlangıç yapılabilir. Çünkü sizi görüşeceğiniz kişiye ulaştıracak kişiler onlardır.İş görüşmesine giderken yanınızda CV götürmemeniz de hanenize eksi puan yazdıracak bir diğer etmen olabilir. Başarısız iş görüşmesi için daha birçok yöntem var. İşte bunlar:

  • İş görüşmesine geç gidin.

Görüşmenizin olumsuz geçmesini istiyorsanız bunu garantilemenin birinci yolu görüşmeye geç gitmektir. Normal hayatta bile kimse, karşısındakini bekleteni hoş karşılamazken sizi işe alacak kişinin bunu affetmesini beklemeyin. Eğer gerçekten geçerli olacak bir zorunluluktan dolayı geç kalacaksanız bunu telefonla önceden arayarak bildirin.

  • İş görüşmelerine her zaman vaktinden önce gidin.

İyi de vaktinden önce gitmenin neresi yanlış, diyebilirsiniz. Doğru, görüşmeye vaktinden önce gidilmeli ama bunu 45 dakika, 1 saat önce giderek abartmayın. Randevuya geç gitmek kadar erken gitmek de vakti düzgün kullanamadığınızı gösterir. Sizinle görüşecek kişi de normal bir insan ve kimse karşısındakini fazla bekletmek istemez.

  • Dış görünüşünüz abartılı veya özensiz olsun.  giyme

Muhatabınızda bırakacağınız ilk intiba çok önemlidir ve bunu dış görünüşünüzle sağlarsınız. Bayanlar abartılı makyajla, dekolte kıyafetle, düğüne gider gibi saç yaptırarak kolayca olumsuz bir imaj oluşturabilir. Erkekler dağınık ve yağlı saç, kot pantolon, ütüsüz kumaş kıyafet ve çamurlu ayakkabıyla olumsuz intiba bırakmayı başarabilir. İlk görüşmede beyaz veya kahverengi takım elbise de olumlu hava bırakmayan etmenlerdendir.

  • Yanlış şekilde tokalaşın.

Yanlış şekilde tokalaşma bir mülakatı daha başında bitirir. Karşınızdakinin elini gevşek şekilde sıkmak tokalasmamuhatabı umursamadığınızı veya işle ciddi olarak ilgilenmediğinizi düşündürür. Parmaklarınızın ucuyla el sıkışmanız yetersiz biri olduğunuzu düşündürebilir. Normal ve kararlı bir şekilde elinizle tam kavrayarak tokalaşmalısınız.

  • Görüşmelerde güler yüzlü olun.

Güler yüzlülük tavsiye edilen bir özelliktir ve iletişimi olumlu etkiler. Fakat bunu durup dururken gülmekle veya sırıtık olmakla karıştırmamak gerekir. Fotoğrafçının karşısında gülümsemeye çalışırken komik duruma düşen insanlar gibi olmak yerine karşınızdakinin ruh haline yakın bir tavır takınmak daha doğrudur.

  • Çok fazla veya yetersiz göz temasında bulunun.  goz-temasi

Dozu ayarlanmamış göz teması iş görüşmesinin seyrini olumsuz etkileyebilir. Göz temasından kaçınmak sizi samimiyetsiz veya doğru söylemeyen biri olarak gösterebilir. Gözlerinizi sürekli bir şekilde karşınızdakinin gözlerine dikmek de bunaltıcı olur ve taciz eder gibi bir durum ortaya çıkarabilir.

  • Ne kadar konuşkan olduğunuzu gösterin.

Konuşmanın fazlası geveze olduğunuzu veya bir türlü sadede gelemediğinizi düşündürür. Az konuşmak veya konuşurken gergin olmak yalan söylediğinizi veya saklamak istediğiniz şeyler olduğunu düşündürür. Sorulara verdiğiniz cevaplar açık ve kısa olmalı, yuvarlak ifadeler kullanmamalısınız. Konuşurken takılmak, çok duraksamak, yani, şey, falan gibi kelimeleri kullanmak da hakkınızda olumsuz düşündürür.

  • Sert ve kararlı görünün.

Aşırı derece ciddi görünün ve sert bir konuşma tarzı benimseyin. Böylece muhatabınız sizin özgüveni yetersiz ve geldiği yerde düşük kıdemli biri olduğunuzu düşünsün! Güçlü görünmeye çalışırken takınılan tavır eğer yapmacıksa bu karşınızdaki kişi tarafından hemen fark edilir. Böylece başarısız iş görüşmesi hanenize bir artı atmanız kaçınılmaz olur çünkü sizin gibi yüzlerce kişiyle görüşüyorlar.

  • Görüşmeye hazırlıksız gidin.

Görüşmeye gideceğiniz işyeri hakkında önceden araştırma yapmayın böylece ne kadar umursamaz biri olduğunuz anlaşılsın. IBM şirketi işe alacağı bir yazılımcıya “IBM neyin kısaltmasıdır?” sorusunu sorar. Yazılımcı, alanında başarılı biri olduğu halde işe alınmaz. Siz de en azından internetten bir ön araştırma yaparak görüşmeye gidin.

  • Önceki işvereniniz veya iş yeriniz hakkında atıp tutun.

Ne kadar haklı olsanız da eski işveren hakkında olumsuz konuşmak saygısızlık olarak yorumlanabilir. Önceki işinizden neden ayrıldığınızı abartıya kaçmadan söylemenizde bir sakınca olmaz. Örneğin düşük ücret ve makul olmayan mesai saatleri ayrılma sebebi olabilir.

  • Maaş, prim, ikramiye gibi parasal konulara girin.

Başarısız iş görüşmesi için bir diğer etmen de “para” konusudur. Parasal konulara ilk sizin girmeniz paragöz, açgözlü veya sabırsız olduğunuzu düşündürebilir. Bu yüzden karşı taraf bu konuyu açmadan siz girmeyin.

  • Ortamı yumuşatmaya çalışın.

Görüşmeniz sadece iş odaklı geçebilir. Bu durumda ortamı yumuşatmaya çalışmanız profesyonelliğe uymaz ve notunuz kırılır. Ortamı yumuşatmak gerekiyorsa bu sizle görüşen kişiye düşer. Görüştüğünüz kişi samimi davranıyorsa o zaman siz de, tercihen iş odaklı, sorular sorabilirsiniz.

  • Soru sormadan kalkın.

Genelde görüşmenin sonunda size sorunuz olup olmadığı sorulur. Hiçbir şey sormadan kalkmak ilgisiz biri olduğunuzu düşündürebilir. Önceden işyeri hakkında araştırma yaparken birkaç tane makul soru hazırlamanız yararınıza olacaktır.