DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Başörtülü hakim ve savcı yok ama başörtüsü şimdiden yasak

Başörtülü hakim ve savcı yok ama başörtüsü şimdiden yasak

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde koalisyon ortakları, mahkemelerde başörtülü hakim ve savcı olmamasına rağmen başörtüsü yasağı konusunda anlaştı. Anlaşmada on kadar başörtülü stajyerin durumu etkili oldu. Anlaşma yasalaşırsa tek umut Federal Anayasa Mahkemesi.

Almanya’nın Baden-Württemberg (BW) eyaletinde koalisyon ortaklarının önde gelenleri, hakim ve savcıların başörtüsü taşımasını yasaklama konusunda anlaştı. Böylelikle Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Yeşiller arasında uzun süredir süren tartışma da son buldu.Anlaşmaya göre, adaleti temsil eden kişilerin mahkeme salonunda tarafsız bir kıyafet giyinmiş olması gerekiyor. Bununla birlikte aynı zorunluluk, mahkeme jürileri, adli icra memurları ve tutanak katibleri için geçerli değil.

KANUNLARDA KIYAFETLE İLGİLİ TARAFSIZLIK MADDESİ YOK

Koalisyon bu konuda anlaşınca BW Adalet Bakanlığına düşen de yeni bir yasa tasarısı hazırlamak oldu. Böylelikle CDU’nun başörtüsü, kipa, haç gibi dini semboller arasında saydığı nesneleri mahkeme salonlarından çıkarma planını hayata geçirmiş oldu. Alman mahkemelerinde hakimlerden tarafsız olmaları bekleniyor ancak tarafsızlığın hangi kıyafetler giyildiğinde ihlal edildiği kanunlarda belirtilmiyor.Konuyla ilgili açıklamada bulunan Yeşiller Parti Grubu Başkanı Andreas Schwarz, bazı hakim ve savcıların meselenin hukuki açıdan netliğe kavuşması için kendilerine ricada bulunduğunu söyledi ve yasa tasarısının yeni yılın ilk yarısında meclis parti gruplarına ve bakanlar kuruluna sunulacağını kaydetti.

ORTADA BAŞÖRTÜLÜ HAKİM YOK, ON KADAR STAJYER PROBLEM OLDU

BW Adalet Bakanlığı Sözcüsü Robin Schray’a göre bu kararda beş yıl boyunca mahkemede eğitim gören ve başörtüsünü çıkarmak istemeyen on kadar Müslüman stajyerin durumu etkili oldu. Bu stajyerler, eğitimleri boyunca savcıyı temsil ettikleri üç ila yedi oturumdan vazgeçtiklerini belirten bir anlaşmaya imza atmışlardı.Benzer bir yükümlülüğü Augsburg İdare Mahkemesi kısa bir süre önce din ve eğitim hürriyetine müdahale olmadığı gerekçesiyle geçersiz saymıştı.BW buna benzer bir temeli oluşturmak istiyor. Kanun çıktığı takdirde BW hakim ve savcılara başörtüsünü yasaklayan ilk eyalet olacak.Alman Hakimler Birliği Başkanı Sven Rebehn, anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Adalette tarafsızlığı kurala bağlamak için kanuna ihtiyaç olduğunu belirten Rebehn, farklı kültür çevrelerinden hukukçuların adalet mekanizmasının içinde olmasını çok istediklerini belirtti. Ancak Rebehn, tam da bu yüzden başörtüsü ve benzeri tartışma konularına nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda düzenlemelere ihtiyaç olduğunu kaydetti.Bütün bunlara rağmen başörtülü hakim ve savcılarla ilgili son söz söylenmiş değil.Yasa tasarısı önce meslisin olurunu alacak ardından da mahkemelere tevdi edilecek.

FEDERAL ANAYASA MAHKEMESİNDEN DÖNEBİLİR

Federal Anayasa Mahkemesi geçen yılın mart ayında devlet okullarında öğretmenlere başörtüsünü tümüyle yasaklayan bir kararın geçersiz olduğuna hükmetmişti. Aynı mahkeme, geçtiğimiz aylarda anaokulu eğitmenlerine başörtüsünü serbest ilan eden bir karar vermişti.Federal Anayasa Mahkemesi’ndeki hakimlerin kendi meslektaşlarının başörtülü olmasına nasıl yaklaşacakları merak konusu. Çoklarına göre tarafsızlığın en çok arandığı yer olarak mahkemelerde başörtüsüne bakış öğretmenlerinkinden farklı olacak. Rebehn ise bu konuda emin.

BAŞÖRTÜSÜ ALMANYA’NIN YABANCISI OLAN BİR ŞEY DEĞİL

Fakat Federal Anayasa Mahkemesi Rebehn’in düşündüğü gibi davranırsa kendi kendiyle çelişmiş olacak. Zira mahkeme anaokulu eğitmenleriyle ilgili kararında, “İslami başörtüsü Almanya’da alışılmamış bir şey değil, aksine toplumdaki gündelik hayatı yansıtıyor” ifadesini kullanmıştı. Mahkeme ayrıca, başkalarının dini ve dünya görüşünden korunmak gibi bir anayasal hakkın olmadığına dikkat çekmişti. Bu açıdan bakıldığında hakim ve savcıların başörtülü olmasının da sorunlu olmaması gerekiyor. Anlaşmanın bir diğer dikkat çeken tarafı ise henüz mahkemelerde başörtülü bir hakim veya savcının olmaması.