DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Başörtüsü ile sadece bu işi yapabilirsin!

Başörtüsü ile sadece bu işi yapabilirsin!

Almanya’da başörtüsü ile iş piyasada tutunmaya çalışan eğitimli kadınların sorunları bitmiyor. Son ayrımcılık hikayesi Aachen’dan. Şehirdeki tüm gün eğitim veren bir ilkokulda belletmen olarak çalışmak için başvuruda bulunan 21 yaşındaki Houda E. başörtüsünü çıkarması şartıyla kabul edilebileceğini öğrendi.Bölüm şefinin kendisini başörtüsüyle görene kadar her şeyin yolunda gittiğini anlatan genç kadın, bu şartı yerine getiremeyeceğini söyleyince

Almanya’da başörtüsü ile iş piyasada tutunmaya çalışan eğitimli kadınların sorunları bitmiyor. Son ayrımcılık hikayesi Aachen’dan. Şehirdeki tüm gün eğitim veren bir ilkokulda belletmen olarak çalışmak için başvuruda bulunan 21 yaşındaki Houda E. başörtüsünü çıkarması şartıyla kabul edilebileceğini öğrendi.Bölüm şefinin kendisini başörtüsüyle görene kadar her şeyin yolunda gittiğini anlatan genç kadın, bu şartı yerine getiremeyeceğini söyleyince ret cevabı almış. E.’nin başörtüsünü dini inancı gereği taşıdığını ve çıkarmasının söz konusu olamayacağını anlatması ise işe yaramamış.Sadece bu da değil! Bölüm şefi kadın E.’yi aslında tam olarak geri çevirmemiş. Kendisine başörtüsünü çıkarmadığı takdirde okulun mutfağında sorunsuz bir şekilde yardımcı işçi olarak çalışabileceğini söylemiş. Gerekçesi ise şöyle: Başörtüsüyle yardımcı işçi olarak çalışmak mümkün ancal çocuklarla irtibat kurmak mümkün değil.

BAŞÖRTÜLÜ OLMAK MUTFAK YARDIMCILIĞNA DAHA UYGUN OLMAK ANLAMINA MI GELİYOR?

E. karşılaştığı bu ayrımcılık karşısında hissettiği duygularını Facebook’ta paylaşmış. Bölüm şefinin gerekçelerini kabul etmeyen E. şu soruyu soruyor: “Bu, başörtülü bir kadın başkalarında olmayan kültürel ve dinlerarası yetkinliğine rağmen sadece mutfak yardımcılığı veya temizlikçiliğe daha uygun anlamına mı geliyor. Bu yetkinliklere sahip başörtülü kadınlar çok sayıda mülteci çocuğun olduğu bir zamanda sosyal alanlarda çalışamayacak mı?”

BAŞÖRTÜSÜ TAŞIDIĞIM İÇİN KİMLİĞİMDEN VAZ MI GEÇEYİM?

Almanya’da doğduğunu, bu ülkenin vatandaşı olduğunu ve mükemmel derecede Almanca konuştuğunu hatırlatan genç kadın sormaya devam ediyor: “Başörtüsü benim zekamı mı sınırlandırıyor? Sizde çalışabilmek için kimliğimin bir parçasından vazgeçmek zorunda mıyım?”

AYRIMCILIĞA UĞRADIĞI İÇİN ŞİKAYETTE BULUNACAK

Genç kadının isyanı Focus dergisinin dikkatini de çekmiş. Dergiye konuşan E., ayrımcılığa uğradığından dolayı şikayette bulunabileceğini söylemiş. Şayet E. geri çevirilmesine gerekçe olarak başörtüsünün gösterildiğini ispatlayabilirse başarılı olma şansı var. 2012 yılında bir diş muayenehanesi başörtülü bir kadının iş başvurusunu reddettiği için üç aylık brüt maaşı tazminat olarak ödemek zorunda kalmıştı.Aynı şekilde geçtiğimiz ekim ayında bir diş doktoru da ret başvurusunda kullandığı ifadelerden dolayı başörtülü bir kadından özür dilemek zorunda kalmıştı. Almanya’da bu gibi olayların önüne geçmek için ayrımcılık yasası çıkarıldı. Ancak herkes uyana kadar epey zaman geçecek gibi görünüyor.