DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Başörtüsü kararı, Tarafsızlık İlkesi için sonun başlangıcı olabilir

Başörtüsü kararı, Tarafsızlık İlkesi için sonun başlangıcı olabilir

Almanya’nın başkenti Berlin’de başörtülü bir  öğretmenin kazandığı dava Tarafsızlık İlkesi için sonun başlangıcı olabilir. Berlin Eyaleti, Anayasa Mahkemesi okul huzurunu bozmamak kaydıyla başörtüsüyle öğretmenlik yapmayı izin vermesine rağmen başörtülü öğretmenlere bu imkanı tanımıyor ve gerekçe olarak da eyaletin tarafsızlık kanununu gösteriyor.Tarafsızlık ilkesine göre öğretmenler hangi dinden veya dünya görüşünden olurlarsa olsunlar, bu farklılıklarını öğrencilerinin önünde

Almanya’nın başkenti Berlin’de başörtülü bir  öğretmenin kazandığı dava Tarafsızlık İlkesi için sonun başlangıcı olabilir. Berlin Eyaleti, Anayasa Mahkemesi okul huzurunu bozmamak kaydıyla başörtüsüyle öğretmenlik yapmayı izin vermesine rağmen başörtülü öğretmenlere bu imkanı tanımıyor ve gerekçe olarak da eyaletin tarafsızlık kanununu gösteriyor.Tarafsızlık ilkesine göre öğretmenler hangi dinden veya dünya görüşünden olurlarsa olsunlar, bu farklılıklarını öğrencilerinin önünde kıyafetleri üzerinden gösteremiyorlar. Başörtülü öğretmenler ise dertleri farklılıklarını lanse etmek olmasa bile bu kanuna takılan tek kesimi oluşturuyorlar ve şikayette bulunduklarında ‘Tarafsızlık İlkesi gereği herkese eşit davranıyoruz” cevabını alıyorlar.

ÖĞRETMENDEN MESLEK OKULLARINA GİTMESİ VEYA PERUK TAKMASI İSTENMİŞ

Bu yüzden dava açan öğretmen de aynı cevapla karşılaşmış. İlkokul öğretmeni İtiraz edince kendisine her zaman olduğu gibi bu imkana meslek okullarında sahip olacağı söylenmiş. Yine itiraz edince başörtüsü yerine peruk takması bile istenmiş. Ancak öğretmen eğitim idaresini dinlememiş ve dava açmış.Geçen gün Berlin Çalışma Mahkemesi’nin verdiği karardan sonra Berlinli başörtülü öğretmenler bu konuda daha fazla sıkıntı çekmeyecekler gibi görünüyor. Hakimler, Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararına dayanarak öğretmenin başörtüsünün okulun huzurunu bozmadığına hükmetti ve tazminat davasını kabul etti.

YEŞİLLER VE SOL PARTİ KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Öğretmenin avukatı Maryam Haschemi Yekani, hiç beklemediği bu sonuç karşısında çok rahatladığını söyledi ve bu sayede tarafsızlık ilkesinin tekrar incelemeye alınabileceğini umduğunu ifade etti. Yekani, hem Sol Partili Kültür Senatörü Klaus Lederer’in hem de Yeşiller’in bu yönde açıklamaları olduğunu ifade etti. Bu iki parti kısa bir zamandan beri Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile birlikte eyaleti yönetiyor. SPD, bu zamana kadar tarafsızlık ilkesinin olumlu yanlarından bahsetmekte ısrar ediyor ve başörtülü öğretmenleri ya eşitlik gerekçesiyle başından savıyor ya da meslek okullarına yönlendiriyordu.

TARAFSIZLIK İLKESİ ARTIK KALICI DEĞİL

Berlin Eyaleti Adalet Senatörü Dirk Behrendt de (Yeşiller) kararı memnuniyetle karşıladı ve “Bu Berlin’de ayrımcılıkla mücadele için iyi bir gün. Bu karar Tarafsızlık İlkesi için sonun başlangıcı.” açıklamasında bulundu. Senatör, koalisyon hükümetinin konuyla ilgili görüşmeleri sürdüreceğini ve şöyle dedi: “Müzakerelerden önce konuşmak istemiyorum ama Berlin’deki Tarafsızlık Kanunu’nun artık kalıcı olmadığından yola çıkıyorum.”

HÜKÜMETİN ORTAKLARI KOALİSYON SÖZLEŞMESİYLE AYRIMCILIKLA MÜCADELE SÖZÜ VERMİŞLERDİ

SPD’li Eğitim Senatörü Sandra Scheeres ise yeni hükümetin kurulmasından önceki tutumunda ısrar ediyor ve kanunun değiştirilmesi için herhangi bir vesilenin olmadığını ileri sürüyor. Berlin İçişleri İdaresi’nin sözcüsü Martin Pallgen de dava başlamadan önce kanunun değiştirilmesi için herhangi bir gereklilik görmediklerini anlatmıştı. Sol Parti’nin eyaletteki genel başkan yardımcısı Sandra Brunner ise mahkeme kararının bir vesile olduğunu vurguladı ve hükümeti kuran partilerin vardıkları koalisyon sözleşmesiyle ayrımcılıkla mücadeleyi bir yükümlülük olarak üstlendiklerini hatırlattı.