DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Berlin’in bakıma muhtaç yaşlı Türkleri kime emanet?

Berlin’in bakıma muhtaç yaşlı Türkleri kime emanet?

Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşlı Türklerin sayısı hızla artıyor. Bu da bu insanların dini ve kültürel hassasiyetlere uygun bir bakımı için gerekli olan şartların yerine getirilmesini her zamankinden daha zorunlu hale getiriyor. Ne var ki, bakım hizmetleri yaşlanan Türk nüfusa göre hız kazanamıyor.İstatistikler de bu durumu doğruluyor. Bundan on yıl önce Berlin’de yaşayan 65 yaşın üzerindeki

Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşlı Türklerin sayısı hızla artıyor. Bu da bu insanların dini ve kültürel hassasiyetlere uygun bir bakımı için gerekli olan şartların yerine getirilmesini her zamankinden daha zorunlu hale getiriyor. Ne var ki, bakım hizmetleri yaşlanan Türk nüfusa göre hız kazanamıyor.İstatistikler de bu durumu doğruluyor. Bundan on yıl önce Berlin’de yaşayan 65 yaşın üzerindeki Türklerin sayısı 13 binden biraz fazlaydı. Şimdi ise bu sayı yüzde 40’tan fazla bir oranda artmış durumda. Şimdilerde sayıları 20 bine yaklaşan bu yaş grubundaki insanların çoğu emekli ve yine çoğu da bakıma muhtaç.

BİNLERCE EMEKLİ TÜRK BAKIMDA KÜLTÜREL VE DİNİ HASSASİYET İSTİYOR

Ancak uzun yıllar ağır işlerde çalışan bu insanlar yaşlılık dönemlerinde aldıkları bakımın kültüel ve dini hassasiyetlere göre verilmesini önemli buluyorlar. Bu hassasiyetlerin her zaman yerine getirilmesi ise şu anki imkanlara bakıldığında imkansız görülüyor.

BAKIMEVLERİ BAKIMA MUHTAÇ TÜRKLERİN HER TALEBİNİ KARŞILAYAMIYOR

Berlin’de bu imkanı sunan bakım hizmetleri veren kuruluşlardan biri de Dosteli. Kuruluş, 2011 yılında Jan Basche ve Safiye Ergün tarafından kurulmuş. Üç semtte şubesi bulunan kuruluşun 70 bakıcısı var ve bu bakıcılar bakıma ihtiyaç duyan Türklerin yemek, bulaşık ve alışveriş gibi temel ihtiyaçlarını gideriyorlar. Bunu yaparken de yemeklerin helal olması, yıkandıkları suyun akması gibi İslami şartlara uymaları gerekiyor. Örneğin bir bakım hizmeti gören yaşlı bir diyaliz hastasının  Ramazan ayında oruç tutuyorsa özel bir beslenmeye tabi olması gerekiyor.

KÜLTÜREL VE DİNİ HASSASİYETLERE VAKIF ELEMAN YETERSİZLİĞİ HAD SAFHADA

Dosteli 140 kadar bakıma muhtaç insanla ilgileniyor ve talepler o kadar fazla ki, telefonla arayıp hacetini dile getiren insanları geri çevirmek zorunda kalıyorlar. Bu durumun farkına varan Berlin Senatosu 2014 yılında kültürlerarası yaşlı yardımı için bir bilirkişi raporu hazırlatmış. Buna göre farklı kültürden ve dinden insanların kaldığı ve bu aidiyetlerine göre bakım hizmetleri aldığı kurumların kurulması gerekiyor.

TÜRKLER KENDİLERİNE YABANCILARIN BAKMASINI İSTEMİYOR

Fakat bu da oldukça zor bir proje. Bu projenin haya bulması için öncelikle kültürel ve dini hassasiyetlee vakıf personelin yetişmiş olması gerekiyor. Ayrıca bakıma muhtaç Türk yaşlıların farklı kültürden insanlara kendini baktırmak istememesi de önemli bir problem olarak öne çıkıyor. Bir diğer problem de bu insanların kurumda farklı dilleri konuşan insanlarla iletişime geçememesi. Birçoğu ya yeterince Almanca bilmiyor ya da demans hastası olduğu için unutmuş durumda.

CAMİLERE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR

Birçok yaşlı ve bakıma muhtaç Türk için dışarıda vakit geçirmek için bakım da önemli. Hele hele bu dini ihtiyaçları da karşılıyorsa bu birçok yaşlı için bulunmaz bir fırsat. Burada da camiler önemli bir rol oynuyor. Şehitlik Camii Başkanı Süleyman Küçük’ün anlattığına göre önceden bir binada her nesilden insan yaşıyordu ve gençler yaşlıların bakımını üstleniyordu. Bu yüzden de camilerin rolü giderek arttı. Bu yüzden cami görevlileri de bakıma muhtaç cemaat üyelerini hastanelerde, bakımevlerinde ziyaret ediyor veya camiye getiriyor.