DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Biber acısı elden nasıl giderilir?

Biber acısı elden nasıl giderilir?

Değerli okurlar, gündelik yaşamda hepimizin karşılaşabileceği bir sorundur biber acısı. Özellikle yemek pişirirken, kış hazırlıkları yaparken bazen de acı biber koparırken ellerimiz biber acısına maruz kalır.

Değerli okurlar, gündelik yaşamda hepimizin karşılaşabileceği bir sorundur biber acısı. Özellikle yemek pişirirken, kış hazırlıkları yaparken bazen de acı biber koparırken ellerimiz biber acısına maruz kalır. Özellikle yüksek miktarlarda yapılan acı biberli yiyecek tariflerinde ellerimiz dakikalarca biber acısına temas eder. Herkeste olmamakla birlikte acı biber bazı hassas ciltlerde uzun süreli yanmalara sebep olabilir. Bir de dalgınlığınıza gelip acılı elinizi yüzünüze veya cildinizin daha hassas yerlerine sürdüyseniz vay halinize!

Bu yazımızda sizlere acı biberi cildimizden arındırmak için pratik bilgiler vereceğiz.

Önemli bir uyarı: Bazı bünyelerde acı biber alerjik reaksiyon göstermektedir. Böyle bir durumda mutlaka hekim tedavisine başvurmak gerekir. Eğer yanma uzun süreli ve çok şiddetli seyrediyorsa vakit kaybetmeden hekime başvurunuz.

Acı biberi tanıyalım:

Biberin ağzımızı ve cildimizi yakmasını sağlayan içinde bulunan; renksiz, kokusuz ve yağlı bir madde olan  capcaisin(kapsaisin)dir. Biber tarafından mantarlarla savaşmak için üretilen bu madde, biberin her tarafında bulunduğu halde, daha yoğun olarak sapına yakın bölümünde ve tohumlarında bulunur.

Capcaisin (kapsaisin ) suda çözünmez. Capcaicini çözen 2 madde vardır; yağ ve şeker.

Cildimizdeki Yanma Nasıl Geçer?

Yanmayı engellemenin en kolay yolu biber doğrarken ameliyat eldiveni takmaktır. Ama bunun da çözüm olmadığı durumlar olabiliyor. Gelelim acıdan kurtulma yöntemlerine:

Yanmayı durdurcak olan şey elinizdeki capcaicinden kurtulmaktır. Bu yüzden ilk yapmanız gereken ellerinizizeytinyağı ile ovmaktır. Acınızı büyük ölçüde azaltacaktır. Bununla birlikte şekerli su ile yıkamak, balla ovmak da işe yarar. Bunların kullanımı sonrasında ellerinizi biraz daha rahatlatabilecek ve aynı zamanda acıdan gördüğü hasarı azaltabilecek bazı yöntemler de şunlardır:

1. Yoğurt: Yoğurt hem soğuk oluşu hem de protein içeriği sayesinde yanık acısını rahatlatır ve cildinizi besler. Ellerinizi acısı azalana kadar soğuk yoğurdun içinde bekletebilirsiniz.

2. Buz: Plastik poşetlerin içine veya beze buz koyup yanan bölgeye uygulamak acınızı hafifletecektir.

3. Kantaron yağı: Kantaron yağının çok eski dönemlerden beri her türlü yanık ayrıca kesik tedavisinde destekleyici olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu yüzden eğer evinizde varsa ellerinize bolca kantaron yağı sürerek ovabilirsiniz. Yağ içeriğiyle capcaicini çözdüğü gibi yine cildinizde oluşan hasarı önlemede büyük fayda sağlar.

4. Silverdin ve Anestol adlı iki kremi birbirine karıştırıp elinize sürün. Birisi ağrı kesici diğeri de yara-yanık kremi olduğu için acı biber yanık acısına çok iyi gelecektir.

5. Bir limonun suyunu iyice sıkınız; sonra limon suyuna tuz ve su karıştırınız. Hazırladığımız karışım içerisinde ellerinizi yaklaşık 10 dakika civarında bekletiniz. İlk başta elinizde yanma hissi artar fakat sabırlı olunuz. İlk 10 dakika beklettikten sonra ellerinizi dinlendirmek için karışımdan çıkarınız. Yaklaşık 5 dakika ellerinizi yıkamadan bekleyiniz, daha sonra ellerinizi durulayabilirsiniz. Bunu deneyenler işlem sonunda acı biberin oluşturduğu yanma hissinin azaldığını söylüyor.

6. Elma veya üzüm sirkesi: Sirkenin içinde ellerimizi yaklaşık 10 dakika civarında bekletiyoruz.

7. Süt: Süt yüksek protein içeren bir maddedir, o yüzden acı biber yanmalarına iyi geldiği söylenir.