DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bıldırcın Yumurtası Yaşa Göre Nasıl Tüketilebilir?

Bıldırcın Yumurtası Yaşa Göre Nasıl Tüketilebilir?

Sevgili okurlar, İnternet’te bıldırcın yumurtası ile ilgili arama yaptığınızda, bir bıldırcın yumurtasının 9 tavuk yumurtasına denk olduğuna dair bilgiler hatta görseller çıkmakta. Bu iddialar doğru mu peki?Yazımızda özellikle bazı kişiler tarafından mucize olarak anlatılan, bazıları tarafından ise çok dikkat edilmesi gereken bir besin olarak yaklaşılan bıldırcın yumurtası hakkına ilgiler vereceğiz. Yumurtada Neler Bulunur? Yumurta besin

Sevgili okurlar, İnternet’te bıldırcın yumurtası ile ilgili arama yaptığınızda, bir bıldırcın yumurtasının 9 tavuk yumurtasına denk olduğuna dair bilgiler hatta görseller çıkmakta. Bu iddialar doğru mu peki?Yazımızda özellikle bazı kişiler tarafından mucize olarak anlatılan, bazıları tarafından ise çok dikkat edilmesi gereken bir besin olarak yaklaşılan bıldırcın yumurtası hakkına ilgiler vereceğiz.

Yumurtada Neler Bulunur?

Yumurta besin değeri açısından çok mühim bir gıdadır. En bilindik yanı protein deposu olmasıdır. Bunun yanında çeşitli vitamin e mineralleri barındırmaktadır. Yumurta sarısında bulunan kolin kalp sağlığı, beyin fonksiyonları ve hafıza güçlendirme açısından vücudumuz için çok önemlidir. Ayrıca antioksidan özelliği olan lutein ve zeaksantin gibi besin öğelerini de içerir. Yumurtada bunlar dışında Folat, A, B2, B12 vitaminleri ve Demir, Selenyum, Fosfor gibi mineraller bol miktarda bulunmaktadır. Bu yüzden çocukların ve yetişkinlerin beslenmesinde yumurta önemli bir yer tutar.

1 bıldırcın yumurtası 9 tavuk yumurtasına denk mi?

Uzm. Dyt. Orçun Kürüm 1 adet tavuk yumurtası, besin değeri açısından yaklaşık olarak 5 adet bıldırcın yumurtasının besin değerine denk gelmektedir, diyor. Aşağıda tavuk ve bıldırcın yumurtası karşılaştırılmıştır:Tavuk yumurtası (50 gram) 1 adet*  – Bıldırcın yumurtası (50 gram) 5 adet*Kalori : 77 – 76Kolesterol : 212 – 422Demir : 0,6 mg – 1,8 mgB12 : 0,6 mcg – 0,8 mcgRiboflavin : 0,3 mg – 0,4 mgKolin : 113 mg – 131 mg*Kaynak: nutritiondata.self.comYukarıdaki değerleri incelediğimizde iki yumurta arasındaki en belirgin fark bıldırcın yumurtasının tavuk yumurtasından iki kat fazla kolesterol içermesidir. Günlük kolesterol miktarı 300 mg.dir , 5 adet bıldırcın yumurtası yiyen biri bunu fazlasıyla aşmış olur. Gün içinde protein içerikli başka gıdalar tüketilirse bu değer çok daha yukarılara çıkar.Kolesterolün çocuklarda önemli olmadığını düşünenler olabilir fakat bu yanlıştır. Pek çok yetişkinin kolesterol düzeyindeki yükselme çocukluk döneminde başlar. Bu yükselme belirgin şekilde genelde ergenlikte ortaya çıkar. Kandaki kolesterol normal değerlerin üstüne çıktığında çocuklarda dahi kalp rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.Çocuğunuz diabetli ise veya yüksek kolesterolü varsa haftada 2 yumurta sarısından fazla tüketmemelidir.Bıldırcın yumurtası; demir, B12, riboflavin gibi vitamin ve mineraller bakımından daha zengindir. Fakat çocuk için gerekli olan bu vitamin ve mineraller tavuk yumurtası ve diğer besinlerden de karşılanabilir. Sadece bıldırcın yumurtası tüketmenin fazladan bir yararı olmayacaktır. Bu yüzden haftada 3-5 adeti geçmeyecek şekilde normal yumurta yerine, bıldırcın yumurtasını, bazı değerlerinin fazlalığından yararlanmak için çocuğunuzun beslenmesine eklenebilir.Bıldırcın yumurtasındaki yüksek kolesterol miktarı göz ardı edilmemelidir. Dengeli beslenmede tek besine yönelmektense besin çeşitliliğine dikkat etmek gerekir.

Bıldırcın Yumurtası Yaşa Göre Nasıl Tüketilmeli?

Bıldırcın yumurtası diğer yumurta türlerinde olduğu gibi fazla tüketilmesi durumunda alerjik durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.Bıldırcın yumurtası ağır bir gıda türü olduğundan bebeklere 2 yaşına kadar bıldırcın yumurtasının verilmemesi tavsiye ediliyor. Bebeklerde sindirim sistemi yetişkinler gibi çalışmadığı için ağır besinler sindirim sisteminde çeşitli problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden özellikle böbreklerin zarar görmemesi için bebeklere 2 yaşına kadar bıldırcın yumurtası verilmemelidir.Daha erken yaşta bıldırcın yumurtası verilirse bebeklerin bağışıklık sistemi güçlü olmadığından alerjik tepkimeler daha fazla görülür.Kişi iki yaşını aştıktan sonra hızlı bir şekilde bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar. Bağışıklık sistemi tam yerine oturduktan sonra gün içerisinde maksimum 2 tane bıldırcın yumurtası tüketilebilir.Kolesterol değeri çok yüksek olduğundan, uzmanlar yaşı ilerlemiş olan kişilerin de bıldırcın yumurtası tüketirken dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

Bıldırcın Yumurtasını Nasıl Tüketmeliyiz?

Bıldırcın yumurtasının çocuklar tarafından en doğru tüketilme şekli, rafadan yenmesidir. Çünkü yumurta rafadan olursa, vücut proteinleri kolaylaşır ve etkili şekilde alır. Bıldırcın yumurtasının sarısı pişirilmeden de çocuklara içirilebilir. Ancak, yumurta akı, vücuttaki B vitaminlerini etkisizleştirme ihtimali göz önüne alınarak, çiğ verilmemelidir.

Bıldırcın yumurtasının Faydaları Nelerdir?

Bu küçük yumurtalar doğru şekilde ve miktarda tüketilirse öksürük, astım, bronşit, nefes darlığı, mide, karaciğer ve göğüs hastalıkları tedavisinde,Çocukların gelişiminde ve iştahlarının arttırılmasında,Hastaların, ameliyat sonrası çabuk şifa bulmasında,Kansızlık ve anemi tedavisinde, önerilmektedir.Bunların dışında;Gençleştirici, kuvvetlendirici özelliği dışında yüksek derecede afrodizyak özelliği içerir.Yüksek enerji ve protein içerir.Vitamin ve mineral değeri çok yüksektir.