DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Binali Yıldırım’dan Rusya dahil 4 ülkeye mesaj

Binali Yıldırım’dan Rusya dahil 4 ülkeye mesaj

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ile kriz yaşayan Rusya, Mısır, Suriye, İsrail’le ilgili açıklamalar yaptı. Dış politikada sıcak adımlar atıldığını dile getirdi.

Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz gün Ankara’da Çankaya Köşkü’nde gazetecilerle iftar yemeğinde buluştu. İftar yemeğinde Türkiye’nin sorun yaşadığı 4 ülke (Rusya,Suriye,Mısır,İsrail) ile ilgili açıklamalarda bulunan Yıldırım, bu 4 ülkeye önemli mesajlar verdi. Başbakan Binali Yıldırım, “Karadeniz ve Akdeniz’i çevreleyen bu ülkeler arasında daimi düşmanlık olmaz” dedi.binali-yildirimdan-israil-rusya-suriye-ve-misira

Binali Yıldırım’dan Rusya dahil 4 ülkeye mesaj

“RUSYA İRADE GÖSTERDİ”Binali Yıldırım, Türkiye’nin Rusya ile 24 Kasım 2015’te yaşanan  Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri’ne ait Sukhoi Su24M tipi uçağın sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesi sonucu ilişkilerin zedelenmesi hakkında konuştu.Yıldırım, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin; “Egemenlik haklarımızın ihlaline elbette izin vermeyiz. Ancak bir tek olaya takılıp kalmak da doğru olmaz. Daha büyük fotoğrafa bakmak lazım” diye konuştu.Yıldırım sözlerini, “Halklarımız arasında bir husumet yok. Tekrar eski günlere dönmek ve hatta daha ileri götürmek mümkündür.” diye sürdürdü.Yıldırım’ın Rusya’ya verdiği mesaj:“Rusya ile karşılıklı adımlar atılıyor. Diplomatik kanallar açık. Sayın Cumhurbaşkanımız irade gösterdiler. Rusya da irade gösterdi. Bundan sonrası tatlıya bağlanır.”“İSRAİL İLE TEMASLAR VAR”İsrail ile 31 Mayıs 2010 tarihinde yaşamış olduğumuz,  İnsani Yardım Vakfı’nın Gazze’ye yardım malzemeleri götürmek üzere çıktığı sevkiyatta İsrail ordusunun Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonda bir çok yolcuyu öldürdüğü ve aralarında 7 Türk vatandaşının da şehit olduğu ‘Mavi Marmara‘ krizi ile ilgili :”İsrail ile bir noktaya geliniyor. Orada da irade gösteriliyor. Temaslar var. Henüz sonuçlanmış değil. Çok da uzun süreceğini sanmıyorum..Burada belirleyici olan Gazze’nin insani amaçlar için izolasyondan kurtulmasıdır.Diplomatlarımız çalışıyor” dedi.“Halkın iradesine karşı yapılan her türlü girişim darbedir”3 Temmuz 2013’te gerçekleşen ‘Mısır askeri darbesi’ olarak adlandırılan Mısır’ın o zamanki Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yönelik darbeye verilen tepkilerden ötürü Türkiye’nin Mısır ile bozulan ilişkisini de değerlendiren Yıldırım, “Biz başından beri söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız çok net olarak söylüyor. Halkın iradesine karşı yapılan her türlü girişim darbedir. Kabul etmiyoruz… Ancak bu iki ülke arasındaki ticari ilişkilere mani olmamalı. Ekonomik ve sosyal ilişkiler gelişebilir. Bu ilişkilerin gelişmesi halkın yararınadır” şeklinde konuştu.“SURİYE’DEKİ MUHATABIMIZ ABD’DİR”Başbakan Binali Yıldırım, iç savaşın hala sürdüğü Suriye’ye ilişkin olarak, Kuzey Irak ve Suriye’nin kuzeyinden Akdeniz’e bağlanan bir koridor açılmasını planladıklarını dile getirdi. Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetine de vurgu yapan Yıldırım, “Buradaki muhatabımız, yerel terör örgütleri değil. Koalisyon güçleri ve ABD’dir. Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim için önemlidir” diye konuştu.