DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bitkileri soğuktan koruma yolları

Bitkileri soğuktan koruma yolları

Kışın gelmesiyle, hatta şu günlerde olduğu gibi karın yağmaya başlamasıyla bahçenizdeki bitkiler için endişeleniyor ve onlar için neler yapabileceğinizi araştırıyor olabilirsiniz. Biz de sizlerin bu düşüncelerini duyar gibi olduk ve sizler için “ Bitkileri soğuktan koruma yolları ” nı araştırdık. Bu yazımızda bitkilerinizi bir sonraki yaza taşıyabilmek için, ya da bitkileri soğuktan koruma için neler

Kışın gelmesiyle, hatta şu günlerde olduğu gibi karın yağmaya başlamasıyla bahçenizdeki bitkiler için endişeleniyor ve onlar için neler yapabileceğinizi araştırıyor olabilirsiniz. Biz de sizlerin bu düşüncelerini duyar gibi olduk ve sizler için “ Bitkileri soğuktan koruma yolları ” nı araştırdık. Bu yazımızda bitkilerinizi bir sonraki yaza taşıyabilmek için, ya da bitkileri soğuktan koruma için neler yapabileceğinizin çözümlerini bulabilirsiniz.

Pet şişelerden özel seralar yapabilirsiniz

Körpe yeni ektiğiniz sebze fideleri ve meyve fidanlarınızı kış mevsiminde yaşanabilecek don olaylarından korumak için pet şişelerden faydalanabilirsiniz. 2 litrelik ya da 5 litrelik bir pet şişenin dibini kesin ve bitkinin üzerine yerleştirin. Pet şişenin uçlarının 5-6 cm kadar toprağa batırın. Şişenin ağzını mutlaka açık bırakın ki gün içerisinde sıcaklığın aşırı yükselmesini engelleyin.

Bitkilerinizi dondan koruyun

Aşırı soğuk bir gece, bahçenizde ki narin bitkilerin zarar görmesine neden olabilir. Bahçenizi don olayından korumak için, özellikle hava durumunda don uyarısı yapıldığı geceler, bitkilerinizin üzerine birkaç kat gazete kâğıdı örtün ve kâğıtların uçmaması için kağıtların ucunu taşlarla sabitleyin. Bu sayede bitkilerin en az 4-5°C daha sıcak bir ortamda kalmasını sağlayıp bitkilerinizi dondan korumuş olursunuz.

Saksıdaki bitkileri de dondan koruyun

Açık alandaki saksı bitkilerinizi beklenmedik don olaylarından korumak için bunu mutlaka yapın. Her saksıyı birkaç kat gazete kâğıdı ile sarıp, en üste de bir çuval geçirin. Çuvalı bir iple bağlayıp devrilmesini engelleyin. Son olarak da bitkinin üstüne büyük bir kese kâğıdı geçirin. Bu sayede bitkileriniz soğuğu hiç hissetmeyecektir.

Genel olarak

*Bitkilerinizin dallarını özel hasır tarzı örtülerle örterek, köklerini de toprak üst yüzeyini samanlı karışımla kaplayarak soğuktan koruyabilirsiniz.*Soğuğa hiç dayanıklı olmayan bitkilerinizde ise yukarıda saydığımız yöntemlerden hiç biri işe yaramayacağından bu bitkilerinizi mutlaka kapalı yerlerde korumaya almalısınız. Bunda en önemli olan bitkinizi iyi tanıyor olmanızdır.*Bir de don engelleyici havayla şişirilebilen seralar alıp bunları kullanabilirsiniz. Bu özellikle başka koruma alanı olmayan ve çok zahmete girmek istemeyenler için ideal bir çözüm olacaktır.*Son olarak da kışın dondan korunmak için bitkilerin daha az sulanması gerektiğini de sakın ha unutmayın!Yaz kış, bol yeşilli sağlıklı günler…