DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Bitter çikolata gribe iyi geliyor!

Bitter çikolata gribe iyi geliyor!

Bitter çikolatanın gribe iyi geldiğini biliyor muydunuz? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, bitter çikolata ile gribe karşı savaşabileceğiniz kanısında…

Hemen herkesin olmazsa olmazları arasında olan çikolatanın mutluluk hormonu salgıladığını biliyoruz. Peki çikolatanın başka ne gibi yararları var? Bitter çikolatanın gribe iyi geldiğini biliyor muydunuz? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı, bitter çikolata ile gribe karşı savaşabileceğiniz kanısında…Kış mevsimininde gelmesi ile hastalıklar artmaya başladı. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı’ya göre bu mevsimlerde hapşıran, öksüren kişilerin çikolata yemesi gerekmektedir. Bu sayede gripten korunabileceklerini savunan Kandıralı, çikolatanın içerisinde bulunan kakaonun enfeksiyonlara karşı koruyu özelliğinin bulunduğunu söylüyor.cikolatahamilelikte-gripnasil-gecer

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı;

“Çinko soğuk algınlığı ya da gribe neden olan bakteri ve virüslere karşı savaşmak için beyaz kan hücrelerini bir araya getirip, örgütler. Bir orta boy istiridye gün içinde almanız gereken nerdeyse tüm çinko ihtiyacını karşılar. 6 tanesi genel olarak bir porsiyon miktarı günlük ihtiyacın 5 katı kadar çinko içerir. Badem kalp dostu badem bağışıklığı arttırıcı bir antioksidan olan E vitaminini içerir, solunum yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı savaşır. Günlük E vitamini alımı için 1 porsiyon bademden daha fazlasına ihtiyaç vardır bu yüzden zenginleştirilmiş tahıllar, ayçiçeği tohumu, buğday tohumu veya şalgamın yeşil yaprakları gibi besinlerde tüketilmelidir. Çalışmalar güçlü bir antioksidan olan C vitamini alımının hastalık oluşumunu engellemediği ancak içerdiği C vitamini ile grip ya da soğuk algınlığının süresini ve şiddetini kısaltabildiği yönündedir. 1 su bardağı çilek günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 160’ını karşılar. 10 tane çilek 1 büyük boy portakaldan daha fazla C vitamini içerir, kalorisi de daha düşüktür. Tatlı patates içerdiği beta karoten vücudun savunma sistemlerini geliştirir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin büyüme ve gelişmesinde etkili olup, zararlı toksinleri nötralize eder. Tatlı patates ve havuç, bal kabağı, yumurta sarısı ve kavun diğer sarı/turuncu besinler en iyi beta karoten kaynaklarıdır. Zencefil doğal bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olup, hafif bir yatıştırıcı etkiye sahiptir. İçerdiği bir kimyasal ile soğuk algınlığına neden olan yaygın olarak görülen rhinovirüsler ile savaşır. Çaylarda rendelenmiş taze zencefil ya da kök zencefil kullanılabilir. Bal boğaz ağrılarını yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde virüs, bakteri ve mantar gibi enfeksiyonlarla savaşır. Karabuğday balı en yüksek antioksidan seviyelere sahiptir.”